Mat i skolan

Matsalen Welandersborgskolan

Kostenheten i Gnesta kommun lagar och serverar frukost, lunch, mellanmål, middag och specialkoster för verksamheterna förskola, skola och äldreomsorg.
Totalt produceras 1500 portioner varje dag.

Skolmeny för veckorna 34-43 2017PDF

Skollunch

Vi strävar efter att behålla och utveckla en hög kvalitet på skollunchen. Den ska ge barn och ungdomar cirka 1/3 av det dagliga behov av energi och näring. Skollunchen ska serveras i skolrestaurangen i en trivsam miljö. Lunchen ska ge möjlighet till avkoppling och social samvaro.

Skollunchen ska bestå av god, omväxlande och näringsrik mat. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden, exempelvis gratänger, vegetariska rätter och grytor. Vi serverar minst två rätter varje dag varav en är vegetarisk. Alla får äta av den vegetariska maten. 

Vi använder gärna ekologiska råvaror/produkter. Följande är ekologiska: mjölk, pasta, gryn och en sorts knäckebröd.

Vi serverar inga smaksatta mjölk- fil eller yoghurtprodukter eftersom de innehåller mycket socker.

När vi lagar ditt barns måltider följer vi Livsmedelsverkets riktlinjer. Vi serverar även enligt deras serveringsfrekvens vilken bland annat innebär:

  • Fisk en gång per vecka
  • Soppa max en gång varannan vecka
  • Blodpudding en gång i månaden
  • Köttfärs en gång i veckan

Detta serveras i skolan

Lunch

  • Varmrätt med kött, fisk, soppa och en vegetarisk rätt
  • Potatis, ris, bulgur och/eller pasta
  • Grönsaksbuffé med flera sorters grönsaker, minst fem komponenter
  • Hårt och mjukt bröd till varje lunch
  • Ekologisk lätt- eller mellanmjölk samt vatten

Detta serveras till fritidsbarnen

Frukost

  • Gröt, fil eller yoghurt med flingor
  • Smörgås med pålägg
  • Grönsak eller frukt

Mellanmål

  • Smörgås med pålägg, mjölk, fil eller yoghurt samt frukt eller grönsak

Specialkost

Önskemål om specialkost vid kulturella eller etiska skäl meddelas till personalen i köken.

Om ditt barn behöver specialkost på grund av medicinska skäl  kontakta skolhälsovården, som meddelar köket barnets behov av anpassad kost.

Skolsköterskan ansvarar för att kökets uppgifter om specialkost är uppdaterade. Viktigt är att meddela skolsköterskan om det blir någon förändring angående kosten.

Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrön på grund av allergirisken. 

Matråd

Matråd är ett bra forum för matfrågor i skolan. Där får våra elever lämna synpunkter och komma med förbättringsförslag.

För att öka elevernas engagemang för skolmaten har vi lokala önskeveckor.

Detaljbild från Welandersborgskolan

Kontakt

Frejaskolans kök
Dan Wålarö
0158 - 275 281
Skicka e-postlänk till annan webbplats

Dansutskolans kök
Susanne Nilsson
0158 - 275 247

Welandersborgsskolans kök
Maria Nordin
0158-275 213
Skicka e-postlänk till annan webbplats

Kvarnbackaskolans kök
Ammar Sayadi
0158-275 292
Skicka e-postlänk till annan webbplats

Senast publicerad 2017-07-14