2017-07-17

Undvik matförgiftning nu i sommar

Bild på mat

Rötmånad kallas den tid på året då värme och fuktigt klimat bidrar till att livsmedel lätt ruttnar. Värme och fuktighet gör så att mikroorganismer som kan finnas i maten förökar sig/tillväxer snabbt.

Rötmånaden börjar vanligtvis i mitten/slutet av Juli och pågår till mitten/slutet av Augusti. Vid gynnsamt väder kan naturligtvis maten påverkas under hela sommarhalvåret.

Under rötmånaden är det extra viktigt att vara försiktig med hanteringen av livsmedel så du inte blir matförgiftad.

De vanligaste orsakerna till matförgiftning är:

  • otillräcklig upphettning
  • felaktig avsvalning
  • dålig kylförvaring
  • varmhållning vid för låg temperatur
  • slarv med att tvätta händerna

För att undvika matförgiftning kan du:

  • Se till att alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
  • Sänk temperaturen i kylskåpet
  • Låt inte maten stå framme i rumstemperatur längre än nödvändigt
  • Värm upp maten vid tillagning så den blir riktigt varm (minst + 70 grader Celsius)
  • Varmhåll mat vid minst +60 grader Celsius (inte mer än 2 timmar)
  • Snabbkyl maten med hjälp av exempelvis ett kallt vattenbad efter tillagning
  • Ska du ut på picknick? Ta med en kylväska med kylklampar i till förvaring av maten
  • Har du lång väg till mataffären? En kylväska med kylklamp i bilen eller i cykelkorgen kan vara en god idé
  • Vid grillning är det viktigt att tänka på att marinaden som använts till rått kött inte hälls på den tillagade maten eller används till något annat

 
Ha en trevlig sommar!

Senast publicerad 2017-07-17