Björnlunda

Välkommen till Björnlunda och Wattrangsborg

Välkommen till Björnlunda och Wattrangsborg

Björnlunda ligger en mil väster om Gnesta invid Kyrksjön. Det omgivande landskapet är kuperat och består av omväxlande odlings- och skogsbygd.

Björnlunda har ca 760 boende och i den omgivande glesbygden bor nästan 640 personer. Björnlunda domineras av både äldre och nyare villor.

Service och utbud

I centrum finns busshållplats, matbutik och de flesta av flerfamiljshusen. Intill Wattrangsborg, samlingslokalen i Björnlunda, ligger en minigolfbana och en bar.

Äldreboendet "Ekhagen" ligger vackert med utsikt över Ekbackarna där Hembygdsgården och vandrarhemmet ligger. Bortanför ligger Skansberget med vandringsstigar och bronsåldersgravar.

Väg 57 passerar genom Björnlunda och sträckan  Gnesta - Flen trafikeras dagligen med buss.

Förskola och skola

I anslutning till tätorten bortanför Björnlunda Kyrka ligger Welandersborgsskolan (årskurs F-5) och en alldeles ny förskola finns i anslutning till skolan.

Omgivningar

Numera är kanske Björnlunda mest känt för sin mycket vackra och välskötta hembygdsgård med tretton byggnader, de flesta från 1700-talet.
Sedan 1935 används hembygdsgården också som vandrarhem på sommaren. Med fyra rum i gamla loftbodar och endast elva bäddar är det ett av landets minsta vandrarhem, men ett välbesökt sådant då antalet övernattningar är mellan 500-700 per år.

Eriksgatan är en cykelled där de nykrönta kungarna förr färdades för att visa upp sig. Leden börjar vid hembygdsgården i Björnlunda.

Senast publicerad 2015-05-18