pappa och dotter på Öppna förskolan i Gnesta

Öppna förskolan

På öppna förskolan är du välkommen med ditt barn för att leka, umgås och lära känna andra. Vi erbjuder en pedagogisk lekmiljö och aktiviteter för barn 0-6 år.

Öppna förskolan är en del av familjecentralen. Den är öppen för alla och verksamheten är kostnadsfri. På familjecentralen hittar du även barnavårdscentral, barnmorskemottagning och familjebehandlare från socialtjänsten.

Öppettider

Vi har öppet tisdag, onsdag och torsdag klockan 9.00-11.30. Klockan 10.00 sjunger vi, och efter det fikar vi tillsammans.

Sagostund

En gång i månaden kommer en bibliotekarie från Gnesta bibliotek och läser sagor. Sagorna anpassas efter åldern på barnen som är på öppna förskolan just den dagen. Under våren 2023 är det sagostunder följande datum:

  • 28 mars
  • 25 april
  • 30 maj

Aktiviteter och föreläsningar

Förutom sagostunder kommer vi under hösten att erbjuda andra aktiviteter och föreläsningar. Håll utkik här på webbsidan så att du inte missar något!

Anmäl dig till TAKK-kurs

Välkommen att anmäla dig till TAKK – utbildning (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) på Familjecentralen. Kursen vänder sig till vårdnadshavare som är hemma med barn under sin föräldraledighet. Kursen hålls på öppna förskolan på familjecentralen tre måndagar:

TAKK i mars/april 2023

  • 6 mars, 9.30-11
  • 20 mars, 9.30-11
  • 3 april, 9.30-11

Den 24 april välkomnas deltagarna i TAKK-kurserna i januari och mars/april för gemensam kursavslutning på öppna förskolan, klockan 9.30-11-

Det finns 10 platser. Anmäl dig genom att kontakta Lotta Kankaanpää på familjecentralen, se relaterad information.

TAKK innebär att man kompletterar det talade språket med teckenspråkets handrörelser för att förtydliga det man säger. Man talar och tecknar samtidigt och för barnet som lyssnar blir det en strålkastare på de viktigaste orden. Handens rörelser är lätta att göra även för det lilla barnet som inte talar ännu. Barnet kan uttrycka sig och bygger tidigt sitt ordförråd och kan kommunicera tidigt.

Kursen vänder sig till dig som har ett litet barn, kanske bara några månader. Den kommer att handla om språkutveckling, tecken, sjunga, läsa böcker med tecken, visa bildstöd och mycket mer som gynnar det lilla barnets utveckling. Du får ha ditt barn med dig, om du vill.

TAKK-kursen leds av Lotta Kankaanpää och Tina Björkas. De är utbildade lärare samt tal- och språkpedagoger i kommunens samlade elevhälsa.

Välkommen att anmäla dig!

Besök av dietist

Torsdagen den 23 mars klockan 10.15 får öppna förskolan besök från dietisten Erik Schölin. Han kommer bland annat att prata om och besvara frågor om kost och barns matvanor. Ingen föranmälan krävs.

Välkommen!

Påskpyssel på öppna förskolan

Varje dag fram till och med skärtorsdagen den 6 april påskpysslar vi på öppna förskolan. På skärtorsdagen bjuder vi även in till påskfest och då får den som vill gärna komma utklädd till sin favoritpåskfigur. Ingen föranmälan krävs.

Välkommen!

Påsklovsstängt

På påsklovet, vecka 15, håller öppna förskolan stängt. Vi öppnar igen tisdagen den 18 april. Glad påsk!