Matbuffe med olika sorters mat som champinjoner, tomat och majs

Mat i skolan

Bra mat är viktigt för växande barn. Alla barn i kommunens verksamheter har rätt till en näringsriktig och varierande kost.

Matsedlarna för respektive skola finns på skolmaten.se, se relaterad information. Matsedlarna finns även i appen Skolmaten.

Kontaktuppgifter till köken hittar du på respektive skolas sida.

Skollunch

Skollunchen ska hålla en hög kvalitet och ge barn och ungdomar cirka en tredjedel av det dagliga behovet av energi och näring.

Skollunchen ska bestå av god, omväxlande och näringsrik mat. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden, exempelvis gratänger, vegetariska rätter och grytor. Vi serverar minst två rätter varje dag varav en är vegetarisk. Alla får äta av den vegetariska maten. 

Vi använder gärna ekologiska råvaror och produkter. Följande är ekologiska: mjölk, pasta, gryn och en sorts knäckebröd.

När vi lagar ditt barns måltider följer vi kommunens kostpolicy och till den mån det går även Livsmedelsverkets riktlinjer.

Lunchen består alltid av

  • Varmrätt med kött, fågel, fisk, eller soppa
  • Vegetarisk rätt
  • Potatis, ris, bulgur och/eller pasta
  • Grönsaksbuffé med flera sorters grönsaker, minst fem komponenter
  • Hårt och mjukt bröd till varje lunch
  • Ekologisk mellanmjölk samt vatten

Mat på fritidshemmen

Frukost

  • Gröt, fil eller yoghurt med flingor
  • Smörgås med pålägg
  • Grönsak eller frukt

Mellanmål

  • Smörgås med pålägg, mjölk, frukt, grönsak

Specialkost

För de elever som av olika anledningar inte kan äta den ordinarie kosten finns det möjlighet att få specialkost serverad i skolrestaurangen. Specialkost kan erbjudas till elever med livsmedelsallergier och intoleranser eller till elever som på grund av andra medicinska skäl behöver anpassad kost. Formuläret lämnas ifyllt – och i förekommande fall - tillsammans med intyg från legitimerad läkare till köket.

Formuläret ska förnyas en gång per år i samband med läsårsstart. Intyg från legitimerad läkare förnyas vid behov utifrån medicinsk bedömning.

Elever med annan etnisk, kulturell eller religiös tillhörighet

För elever med annan etnisk, kulturell eller religiös tillhörighet ska ett samarbete mellan eleven, skolpersonal och personal från skolrestaurangen upprättas för att tillgodose elevens behov. Går det inte att lösa med det utbud som serveras, så ska denna mat kunna beställas i den utsträckning som behov föreligger och läkarintyg behöver inte lämnas in. Ansökan om specialkost av etniska, kulturella eller religiösa skäl görs av vårdnadshavare. Ifyllt formulär lämnas till köket

Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrön på grund av allergirisken. 

Matråd

Matråd är ett bra forum för matfrågor i skolan. Där får våra elever lämna synpunkter och komma med förbättringsförslag. För att öka elevernas engagemang för skolmaten har vi lokala önskeveckor.

Skolmjölken

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Bild på EU:s flagga och texten "Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket".