2021-09-29
Foodtruck

Foodtruck besöker kommunens skolor

Gnesta kommun har testat ett nytt koncept för att skapa matglädje i kommunens skolor. Idag får Dansutskolan besök av Svenska Jägareförbundets foodtruck från Öster Malma som frestar med vildsvinsburgare.

Det var ett uppskattat besök när Öster Malmas orangea foodtruck rullade in på Dansutskolans skolgård under förmiddagen. På menyn stod vildsvinsburgare med tillbehör som potatismos och sallad som serverades till hungriga elever.

– Både elever och skolans personal tyckte att det var ett roligt koncept som blev ett annorlunda inslag i elevernas vardag. Sen smakar ju maten så gott när man äter den utomhus, säger Marie Ceder Åkerlund, enhetschef på kostenheten i Gnesta kommun.

Närodlat och ekologiskt

Men redan igår fick Dansutskolan besök av foodtrucken. Då var det eleverna på lågstadiet som fick smaka vildsvinsburgare, och idag var det eleverna på mellanstadiets tur.

– Viltkött är bra att äta för att det är närodlat och lätt att få tag på. Vi kan inspirera elever och pedagoger som i vanliga fall kanske aldrig har smakat viltkött förut och att det finns många sätt att tillaga det på, ett sätt är att göra hamburgare som barnen är bekanta med, säger Marie.

De må vara första gången Svenska Jägareförbundets foodtruck gästar skolan, men det är inte första gången förbundet samarbetar med Gnesta kommun. Sedan förra året har nämligen jägarna skänkt både vildsvinskött och hjortkött till kommunens skolor och äldreomsorg.

– Det är en win-win för både dem och oss. De vill bidra till att fler ska få smaka på det fantastiska viltköttet och vi får närproducerat kött helt gratis, som dessutom ligger i linje med vår filosofi om hållbara måltider, säger Marie.

Den 8:e oktober rullar foodtrucken vidare till Kvarnbackaskolan i Stjärnhov, och den 19 oktober kommer den till Welandersborgs skola i Björnlunda.