2022-05-02

Temakväll: Sex, samtycke och relationer

Hur påverkar nätporr våra unga? Och hur kan vi prata med våra barn om sex, samtycke och relationer? Svaren på dessa frågor och många fler får du under temakvällen den 12 maj på Elektron.

Barn är naturligt nyfikna på kroppen och sexualitet. Nyfikna barn googlar och bara några klick bort finns miljontals porrfilmer, gratis. Filmer som ofta innehåller sexism, rasism och våld. Hur påverkar nätporren barn och unga? Vilka faror finns på nätet? Och hur kan vi som är vuxna prata med våra barn om sex och relationer?

Den 12 maj, klockan 18:30-20:30, välkomnar Gnesta kommun dig som är vårdnadshavare till en temakväll på Elektron. Flera föreläsare är ditbjudna för att prata om nätporr, sex, samtycke och relationer.

Föreläsare

Mikis Kanakaris, ungarelationer.se. I en 20 minuter lång digital föreläsning kommer vi få lyssna på Mikis Kanakaris från organisationen ungarelationer.se hur porren påverkar våra unga.

Polisen i Gnesta. Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga. Nakenbilder byts och okända vuxna tar kontakt med unga i sexuellt syfte. Polisen i Gnesta föreläser för oss om farorna på nätet, vad som är lagligt/olagligt på nätet och vikten av att du som vårdnadshavare pratar med ditt barn om detta.

Mimmi Broberg och Nina Redeby, skolkuratorer i Gnesta kommun. Hur förändras läroplanen när sex och samlevnad blir sexualitet, relationer och samtycke? Hur jobbar vi i skolan med sexualkunskap och hur kan vi rusta barn och unga i svåra situationer? Samt vikten av att kommunicera om detta ämne, både i skolan och hemma.

Johan Skeppstedt, elevhälso- och kvalitetschef i Gnesta kommun. Hur arbetar vi för att öka likvärdigheten gällande undervisning och utbildning inom detta område både på skol- och kommunnivå?

Astrid Thörner, familjestödjare, och Åsa Svernemar, barn- och ungdomssamordnare i Gnesta kommun. Astrid och Åsa informerar om socialtjänsten, ungdomsmottagningen och vilket stöd unga och vuxna kan få.

Gruppdiskussioner

Under kvällen kommer vi ha en fikapaus med gruppdiskussioner där du som är vårdnadshavare får chans att komma med frågor och input på vad du tycker att vi ska ta upp med eleverna i skolan. Moderator under kvällen är Klas Jervfors Turner, rektor på kulturskolan och fritidsgården Chill.

Anmälan: Anmäl dig till temakvällen 12 maj Länk till annan webbplats.

Välkommen!