2020-12-15
Två tonåringar sitter utomhus och kollar på en mobiltelefon.

Tio tips till dig med tonårsbarn

Vet du var ditt barn är på kvällen? För att skapa trygghet är det viktigt att hela samhället tar ansvar. Det kan ibland vara svårt att prata med sin tonåring eller ha koll på var de är. Här får du som vårdnadshavare några handfasta tips för hur du kan prata med ditt barn och få bättre koll på hur ditt barn mår och vad ditt barn har för sig.

Ungdomars tips till vårdnadshavare

 1. Prata med din tonåring om problem och förändringar som hen går igenom.
 2. Lyssna på vad din tonåring tycker och tänker.
 3. Visa att du älskar och stöttar din tonåring trots att ni båda går igenom en jobbig period.
 4. Sänk pressen på din tonåring och försök ta reda på vad som kan ligga bakom det som på ytan kan verka som lathet.
 5. Lär dig mer om tonårsperioden för att förstå ditt barn bättre.

Våra tips till dig med tonårsbarn

 1. Visa att du bryr dig. Prata med din tonåring om deras kvällsaktiviteter. Vad ska de göra? Vilka ska de träffa? Var ska de vara? Berätta hur du ser på alkohol, droger, tider och liknande.
 2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
 3. Hjälp till att säga nej. Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
 4. Håll kontakten. Ska din tonåring ut och träffa kompisar eller iväg på festligheter är det bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att finnas tillgänglig om något skulle hända.
 5. Kom överens med andra vårdnadshavare. Prata med andra vårdnadshavare om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och liknande.

Enkla samhällsinsatser för ditt och andras barn

Vill du göra en insats för att skapa en tryggare utomhusmiljö? Du kan:

 • Börja nattvandra. Det finns flera exempel på initiativ där invånare nattvandrar i grupp mellan klockan 20.00-00.00, eller så länge som passar dem. Du väljer själv vilken nivå du vill lägga dig på – leta upp några likasinnade och börja promenera, eller engagera dig i organisationen Nattvandrarna.
 • Dra ihop spontana aktiviteter i exempelvis Thuleparken eller på andra ställen i kommunen. Ett exempel på en uppskattad aktivitet är korvgrillning.
 • Ha kontakt med andra vårdnadshavare för att få en bild av vad som pågår i ditt barns kretsar.

Rådgivning och stöd

Känner du oro för ditt eller andras barn? Har du frågor eller behöver du tips råd eller stöd? Då kan du ta kontakt med någon av följande instanser, för kontaktuppgifter se kontakt.

 • Fritidsgården Chill
 • Gnesta kommuns socialtjänst och råd- och stödmottagning
 • Polisen

Det vi gör tillsammans gör stor skillnad för så många!