2025-10-16
Bild på personalen

Frejaskolans kökspersonal med äpplen från Gnesta.

Viltkött och lokala råvaror serverades på Offentliga måltidens dag

Idag, den 16 oktober, firades Offentliga måltidens dag i våra skolor, förskolor och äldreboenden. Kostenheten uppmärksammade dagen med måltider där bland annat viltkött och äpplen stod på menyn.

Runt om i kommunen serverades måltider med fokus på viltkött och äpplen, som en del av firandet av Offentliga måltidens dag. På skolor, förskolor och äldreboenden bjöds gästerna på varierade måltider lagade från grunden av kommunens kockar och kökspersonal.

– Den näringsriktigaste maten är den som verkligen hamnar i magen. Därför handlar vårt arbete först och främst om att laga god och näringsrik mat som både barn och äldre faktiskt vill äta, säger Anette Ramström, tillförordnad kostchef i Gnesta kommun.

Anette berättar att variation, smak och att anpassa maten till gästerna alltid står i centrum. På så sätt minskar också matsvinnet, eftersom god mat hamnar i magen och inte i soporna. I skolorna mäts svinnet dagligen och eleverna engageras genom olika utmaningar. Om svinnet hålls nere under en period får de till exempel rösta fram en önskemåltid, vilket gör arbetet både konkret och roligt.

Mat som gör skillnad i vardagen – matglädje på Frejaskolan

Ett exempel på hur maten kan bidra till mer än mättnad finns på Frejaskolan. Där har kökspersonalen tillsammans med fritids utvecklat nya sätt att skapa matglädje, till exempel genom frukostshottar och hälsosamma wraps på utemellis. Insatserna ger eleverna mer energi till skolarbetet och rörelseglädje på rasterna, samtidigt som måltiden blir en stund av gemenskap.

Dagen till ära bjöd köket på en mustig höstgryta på hjortskav med kokt potatis, serverad med svenska grönsaker och potatis från Järna. Äpplena kom från Gnesta– ett exempel på hur skolköken arbetar med lokalproducerade råvaror för att skapa hållbara måltider med smak av säsong.

Salladsbord

Höstgryta på hjortskav med potatis, serverad med ett färgglatt salladsbord av säsongens råvaror.

Till maten dukades, precis som varje dag, ett stort bord upp med olika sallader, röror och inlagda grönsaker. Genom att göra färgglada och kreativa uppläggningar och erbjuda ett varierat salladsbord uppmuntras eleverna att våga prova nya smaker.

– Salladsbordet är en viktig del av måltiden och ger eleverna möjlighet att själva välja tillbehör och upptäcka nya favoriter. Vi märker att eleverna gärna testar mer när det ser fräscht och färgglatt ut. Det gör hela måltiden roligare och mer lustfylld, säger Anna Karlsson, kock på Frejaskolan.

Hållbarhet i fokus

Förutom kvalitet arbetar kommunen också långsiktigt med hållbarhet. Gnesta deltar i projekt som Sörmlands Matkluster och Lokal mat till Lokala marknader, som stärker beredskapen och gör det möjligt att använda fler lokala råvaror i köken. Det är ett sätt att minska sårbarheten, stötta lokala producenter och skapa mer hållbara måltider för framtiden.

Engagerade kockar lagar mat från grunden

I kommunens kök lagas maten från grunden av kunniga kockar som varje dag gör sitt bästa för att skapa goda måltider. Med engagemang och omtanke vill kostenheten bidra till att varje måltid blir något som gör skillnad, för barnen i skolan, de yngsta i förskolan och de äldre på våra boenden.

Kort fakta om Offentliga måltiden dag

  • Offentliga måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober varje år.
  • I Sverige serveras varje dag cirka 3 miljoner offentliga måltider i skola, förskola och äldreomsorg.
  • Syftet med dagen är att synliggöra betydelsen av dessa måltider för hälsa, lärande och samhällsutveckling.