Tecknat äpple och päron med grön bakgrund

Matavfall från hushåll

Genom att sortera matavfall och minska matsvinn kan du minska belastningen på miljön och spara pengar. Du slänger ditt matavfall i den gröna påsen. Knyt påsen två gånger och lägg den i ditt sopkärl.

När du sorterar ut matavfall bidrar du till att producera biogas till fordonsbränsle. På en påse matavfall, cirka två kilogram, kan du köra nästan fyra kilometer med en biogasbil. Med Gnesta kommuninvånares matavfall 2021 kan man åka nästan 23 varv runt jorden!

Ditt matavfall gör skillnad

2021 slängde vi i genomsnitt 40 kilogram matavfall per person i Gnesta. Ett enda bananskal motsvarar att köra en bil i hundra meter. Tänk då hur mycket biogas vi kan producera om allt matavfall blir sorterat! Du gör ett viktigt jobb när du sorterar.

Det är lätt att sortera matavfall

Exempel på matavfall, som ska slängas i den gröna påsen:

  • Fruktskal
  • Fiskrens
  • Kaffesump, även kaffefilter
  • Köttrester
  • Grönsaksblast
  • Godis
  • Bröd
  • Sås

Några exempel på saker som inte är matavfall och som inte ska slängas i den gröna påsen:

  • Förpackningar. Skrapa ur matavfallet i den gröna påsen och sortera sedan förpackningen vid en återvinningsstation
  • Snus och cigaretter. Släng som övrigt hushållsavfall. Se till att cigarettfimpen är ordentligt släckt innan
  • Damm, dammsugarpåsar, kattsand. Släng som övrigt hushållsavfall
  • Jord, lera, sand och grus
  • Krukväxter och blommor. Sorteras som trädgårdsavfall på Återvinningsgården eller övrigt hushållsavfall

Matsvinn är en riktig miljöbov

En enkel insats för miljön är att minska matsvinnet. Matsvinn är den mat vi kunde ha ätit men som slängs istället. Livsmedelsproduktionen och konsumtionen står för 20 - 25 procent av Sveriges klimatpåverkan. Om ingen mat slängs i onödan skulle vi minska miljöpåverkan från livsmedelsproduktionen och spara pengar.

Varje år slängs och hälls:

  • 19 kilogram mat i soporna
  • 18 kilogram mat och dryck i vasken

Det motsvarar 4 - 6 000 kronor per person.

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera inköpen innan du handlar
  • Förvara maten på rätt sätt och ställ produkter med kort bäst föredatum längst fram
  • Avsätt en hylla i kyl och skafferi för ät-snart-produkter, på så sätt är det lättare att se vad som behöver ätas först
  • Lukta och smaka och lita på dina sinnen. Många produkter går att äta trots att bäst före datumet har passerat

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Man vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

Resterkocken är en tävling där skolbarn har tagit fram och tävlar med sina smarriga recept gjorda på rester, se relaterad information.

Om du behöver nya gröna påsar

Nya gröna påsar får du om du knyter en påse runt sopkärlet (vilken som helst). Du får en ny rulle i samband med nästa tömning. Bor du i hyreshus eller i förening finns det ett upplag och en ansvarig person.

Du som är privatperson kan även hämta gröna påsar på kommunens servicecenter.

Kom ihåg att du bara får använda de gröna påsarna till matavfall.

Vid egen kompostering av matavfall

Komposterar du ditt matavfall själv kan du, efter anmälan till miljöenheten, få månadshämtning. För mer information, se relaterad information.