Var med och håll Gnesta kommun rent

Bild Vi håller rent

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2019 deltog över 600 000 hjältar runt om i landet! 

Anmälan från 31 januari

Den 31 januari öppnar anmälan till Skräpplockardagarna 2020! Anmäl er på Håll Sverige rent, se relaterad info. Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och skräpplockarspel.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan använda valfria soppåsar eller sopsäckar, alternativt köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop, se relaterad info, från och med den 31 januari 2020.

Samtliga deltagare kan använda den kostnadsfria skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning, se relaterad info. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Nytt från 2020

Nytt inför 2020 är att kampanjen byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna. Dessutom har ansvaret för distribution av påsar till anmälda skräpplockare lyfts bort från kommunen. Istället kommer ett centralt logistikföretag att packa och skicka påsar till er deltagare.

Skräpplockardagar

Det är fritt att plocka skräp när som helst under året, men i år har vi valt att utse 4-8 maj till kommunens skräpplockardagar. Går du ut någon av dessa dagar har du alltså större chans att träffa på andra som också är ute och plockar skräp.

På Håll Sverige Rents webbplats hittar du information om vad som är bra att tänka på när du plockar skräp och speciellt om du plockar skräp tillsammans med barn, se relaterad info.

Sortera och återvinn

Kom till oss på Gnesta Återvinningsgård och sortera det insamlade skräpet. Sortera gärna ut eventuell metall och glas redan när du plockar skräp, så blir din sortering på återvinningsgården enklare och säkrare. Fråga gärna personalen på plats om du funderar på hur skräpet ska sorteras, de hjälper dig gärna!

De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som plockar mycket skräp, kan få hjälp att transportera skräpet till Återvinningsgården. Ni måste dock sortera skräpet själva på plats på återvinningsgården. Passa gärna på att boka in ett studiebesök på återvinningsgården i samband med skräpplockningen! Då visar personalen hur skräpet ska sorteras och ni genomför en gemensam sortering av det insamlade skräpet. Kontakta Återvinningsgården för hjälp med transport eller studiebesök, se kontakt.

Gnesta återvinningsgård ligger vid Vackerby Industriväg 11 och öppettiderna är mån 16-20, tis 12-16, ons 16-20, tors 12-16, fre 12-16 och lördag jämna veckor 9-14. Från och med vecka 18 är det lördagsöppet varje lördag.

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!