Skräpplockardagarnas logotyp

Var med och håll Gnesta kommun rent

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året var över 700 000 deltagare med och i år är målet att engagera ännu fler. 

Anmäl er till Skräpplockardagarna

Den 1 mars öppnar anmälan till Skräpplockardagarna. Anmäl er kostnadsfritt på Väkommen till Skräpplockardagarna 2022 - Håll Sverige rent, se relaterad information. Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt soppåsar skickat till sig för skräpplockningen och tillgång till omfattande undervisningsmaterial.

Det är fritt att plocka skräp när som helst under året, men i år har vi valt att utse 2-6 maj till kommunens skräpplockardagar. Går du ut någon av dessa dagar har du alltså större chans att träffa på andra som också är ute och plockar skräp.

På Håll Sverige Rents webbplats hittar du information om vad som är bra att tänka på när du plockar skräp och speciellt om du plockar skräp tillsammans med barn, se relaterad information.

Barn gör skillnad

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Sortera och återvinn

Förpackningar och tidningar kan ni slänga vid en återvinningsstation. Hushållsavfall kan lämnas i den ordinarie soptunnan. Övrigt skräp kan ni komma med till Gnesta Återvinningsgård.

De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som plockar mycket skräp kan få hjälp att transportera skräpet till Återvinningsgården. Ni måste dock sortera skräpet själva på plats på återvinningsgården.

Passa gärna på att boka gärna in ett studiebesök på återvinningsgården i samband med skräpplockningen! Då visar personalen hur skräpet ska sorteras och ni genomför en gemensam sortering av det insamlade skräpet.

Kontakta Återvinningsgården för hjälp med transport eller studiebesök, se kontaktinformation.