Skräpplockardagarnas logotyp

Var med och håll Gnesta kommun rent

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2019 deltog över 600 000 hjältar runt om i landet! 

Information om materialbeställningar 2020

2020-04-14 gick Håll Sverige rent ut med följande information till alla deltagande förskolor/skolor/ungdomsföreningar:

Under några veckor har vår webbshop varit stängd för materialbeställning på grund av Covid-19. Idag, den 14 april, har vi åter öppnat den för gratis materialbeställning för er som arbetar med barn och unga.

2020-03-18 gick Håll Sverige rent ut med följande information till alla deltagande förskolor/skolor/ungdomsföreningar:

Hej alla anmälda till Skräpplockardagarna!

Med anledning av Covid-19 pausar vi nu alla nya beställningar av material tills vidare från och med den 17 mars.

Vi vet att ni har mycket annat att tänka på just nu och det kan vara svårt för er att i nuläget garantera att det finns personal som kan ta emot materialet. Det innebär ökade kostnader, både för er och för oss, att få det skickat igen. Vi har därför beslutat att från och med 17 mars pausa alla nya beställningar.

Om det innebär stora problem för er, mejla omgående till spd@hsr.se.

Paket som beställts nyligen är fortfarande på väg och bör vara framme senast onsdag.

Vi hoppas att många av er redan kunnat åtnjuta frisk luft och nya lärdomar i samband med skräpplockningen. Ta hand om er så hörs vi längre fram!

Håll Sverige rents förhållningssätt vad gäller coronaviruset och Skräpplockardagarnalänk till annan webbplats.

Anmälan från 31 januari

Den 31 januari öppnar anmälan till Skräpplockardagarna 2020! Anmäl er på Håll Sverige rent, se relaterad information. Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och skräpplockarspel.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan använda valfria soppåsar eller sopsäckar, alternativt köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop, se relaterad information, från och med den 31 januari 2020. Webshopen stängde 2020-03-18 med anledning av Covid-19.

Samtliga deltagare kan använda den kostnadsfria skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning, se relaterad information. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Nytt från 2020

Nytt inför 2020 är att kampanjen byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna. Dessutom har ansvaret för distribution av påsar till anmälda skräpplockare lyfts bort från kommunen. Istället kommer ett centralt logistikföretag att packa och skicka påsar till er deltagare.

Skräpplockardagar

Det är fritt att plocka skräp när som helst under året, men i år har vi valt att utse 4-8 maj till kommunens skräpplockardagar. Går du ut någon av dessa dagar har du alltså större chans att träffa på andra som också är ute och plockar skräp.

På Håll Sverige Rents webbplats hittar du information om vad som är bra att tänka på när du plockar skräp och speciellt om du plockar skräp tillsammans med barn, se relaterad information.

Sortera och återvinn

Sortera i till exempel plast, metall, glas redan när du plockar skräp. Det insamlade skräpet kan du lämna på återvinningsgården i Gnesta.

Gnesta återvinningsgård ligger vid Vackerby Industriväg 11 B, se öppettider.

Hjälp med transport av insamlat skräp

De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som plockar mycket skräp, kan få hjälp att transportera skräpet till Återvinningsgården. Det är då personalen på återvinningsgården som hämtar skräpet. Dock måste skräpet vara sorterat från början, till exempel i plast, metall, glas och så vidare. Tyvärr har inte återvinningsgårdens personal tid att sortera allas inplockade skräp och därför måste man hjälpa till.

Slänga skräpet själv på Återvinningsgården

Ni kan också följa med och själva sortera skräpet på plats på återvinningsgården. Om ni sorterar skräpet på plats på återvinningsgården så hjälper personalen såklart till och visar hur man ska sortera.

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!