Skräpplockardagarnas logotyp

Skräpplockardagarna – var med och håll Gnesta kommun rent

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp under Skräpplockardagarna – både för att göra sin närmiljö finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Under Skräpplockardagarna 2022 var ungefär 790 000 deltagare i hela landet med och plockade skräp. I år är målet att engagera ännu fler.

Anmälan till Skräpplockardagarna 2023

Den 2 – 6 maj (v. 18) 2023 är det Gnesta kommuns Skräpplockardagar. Det är välkommet att plocka skräp när som helst under året, men går du ut någon av dessa dagar har du större chans att träffa på andra som också är ute och plockar skräp och kan hjälpas åt, samtidigt som du har chans att lära dig något nytt om nedskräpning, sopor och återvinning.

Onsdag den 1 mars 2023 öppnar anmälan till Skräpplockardagarna. Anmälan är avgiftsfri och görs på organisationen Håll Sverige Rents webbsida, som du hittar längre ner på sidan i Relaterad information.

Anmälda skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar får tillgång till omfattande undervisningsmaterial. På Håll Sverige Rents webbsida hittar du också information om vad som är bra att tänka på när du plockar skräp och speciellt om du plockar skräp tillsammans med barn.

Barn gör skillnad

Att plocka skräp är ett enkelt och konkret sätt att göra skillnad för planeten här och nu. Men det handlar också om visa att man tycker om en plats och vill att det ska vara fint där. Skräp föder skräp och genom att plocka upp ett skräp gör man det svårare att slänga mer skräp just där.

När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många är de barn som ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp.

Sortera och återvinn

Förpackningar och tidningar kan slängas vid en återvinningsstation och hushållsavfall lämnas i den ordinarie soptunnan. Övrigt skräp lämnas till Gnesta Återvinningsgård. De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som plockar mycket skräp kan få hjälp att transportera skräpet till Återvinningsgården. Soppåsar står man för själv och skräpet sorterar man själv på plats på Återvinningsgården.

Passa gärna på att boka in ett studiebesök i samband med skräpplockningen. Då visar personalen hur skräpet ska sorteras och ni genomför en gemensam sortering av det insamlade skräpet. Kontakta Återvinningsgården för hjälp med transport eller studiebesök.

För att kontakta Återvinningsgården för hjälp med transport eller studiebesök, se Kontakt.