Skräpplockardagarnas logotyp

Var med och håll Gnesta kommun rent

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2019 deltog över 600 000 hjältar runt om i landet! 

Anmälan från 31 januari

Den 31 januari öppnar anmälan till Skräpplockardagarna 2020! Anmäl er på Håll Sverige rent, se relaterad information. Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och skräpplockarspel.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan använda valfria soppåsar eller sopsäckar, alternativt köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop, se relaterad information, från och med den 31 januari 2020.

Samtliga deltagare kan använda den kostnadsfria skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning, se relaterad information. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Nytt från 2020

Nytt inför 2020 är att kampanjen byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna. Dessutom har ansvaret för distribution av påsar till anmälda skräpplockare lyfts bort från kommunen. Istället kommer ett centralt logistikföretag att packa och skicka påsar till er deltagare.

Skräpplockardagar

Det är fritt att plocka skräp när som helst under året, men i år har vi valt att utse 4-8 maj till kommunens skräpplockardagar. Går du ut någon av dessa dagar har du alltså större chans att träffa på andra som också är ute och plockar skräp.

På Håll Sverige Rents webbplats hittar du information om vad som är bra att tänka på när du plockar skräp och speciellt om du plockar skräp tillsammans med barn, se relaterad information.

Sortera och återvinn

Sortera i till exempel plast, metall, glas redan när du plockar skräp. Det insamlade skräpet kan du lämna på återvinningsgården i Gnesta.

Hjälp med transport av insamlat skräp

De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som plockar mycket skräp, kan få hjälp att transportera skräpet till Återvinningsgården. Det är då personalen på återvinningsgården som hämtar skräpet. Dock måste skräpet vara sorterat från början, till exempel i plast, metall, glas och så vidare. Tyvärr har inte återvinningsgårdens personal tid att sortera allas inplockade skräp och därför måste man hjälpa till.

Slänga skräpet själv på Återvinningsgården

Ni kan också följa med och själva sortera skräpet på plats på återvinningsgården. Om ni sorterar skräpet på plats på återvinningsgården så hjälper personalen såklart till och visar hur man ska sortera.

Rundvandring på Återvinningsgården

Vill ni veta lite mer om återvinningsgården och få en rundvandring är ni välkomna att boka in ett studiebesök. I samband med studiebesöket sorterar ni skräpet tillsammans. Kontakta Återvinningsgården för hjälp med transport eller rundvandring, se kontaktinformation.

Gnesta återvinningsgård ligger vid Vackerby Industriväg 11 B, se öppettider.

Var med i kampen

Var med du också i kampen mot skräpet! Skräpplockardagarna är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!