olika byggritningar

Exempel på handlingar vid ansökan om bygglov

Här får du exempel på olika handlingar vi efterfrågar i samband med ansökan om bygglov. Vi förklarar också vad de olika handlingarna ska innehålla.

Måste handlingarna vara professionellt ritade i särskilda program? Absolut inte! Många av de handlingar vi efterfrågar kan du rita för hand, eller anteckna på papper.

Skicka gärna ritningarna till oss digitalt för snabbast hantering, se kontakt.

Ansökan om bygglov/anmälan om byggnadsåtgärd

Fyll i dessa e-tjänster när du ansöker om bygglov eller gör en anmälan om en byggnadsåtgärd. E-tjänsten behöver vara fullständigt ifylld och innehålla samtliga uppgifter om dig, din fastighet och åtgärden du önskar utföra.

Ibland upptäcker vi att din ansökan behöver ändras. Det kan till exempel visa sig att den åtgärd du sökt bygglov för endast kräver en anmälan, eller att den anmälan du gjort istället måste handläggas som ett bygglov. I så fall behöver du skicka in en ny blankett med rätt typ av ansökan.

E-tjänst: Ansök om bygglov Länk till annan webbplats.
E-tjänst: Anmälan om byggnadsåtgärd Länk till annan webbplats.

Planritning

En planritning visar byggnaden i genomskärning uppifrån och ger en bild av hur rummen är indelade, hur stora de är och var den fasta inredningen finns, som toaletter, kök och tvättstuga. Det är alltså en översikt av husets planlösning. För enbostadshus är det viktigt att planritningen uppfyller kraven på tillgänglighet enligt Boverkets byggregler. Dessa krav gäller dock inte för fritidshus.

Exempel: Planritning – nybyggnad av enbostadshus Pdf, 732.1 kB.
Exempel: Planritning – tillbyggnad av enbostadshus Pdf, 420.3 kB.
Exempel: Planritning – komplementbyggnad Pdf, 269.9 kB.

Fasadritning

En fasadritning visar byggnadens utsida, sett från sidan. Fasadritningen ska visa om det finns några fönster och dörrar, samt hur taket ser ut. Ritningen ska också visa fasad- och takmaterial. Ange även färgval.

Exempel: Fasadritning – nybyggnad av enbostadshus Pdf, 1.3 MB.
Exempel: Fasadritning – tillbyggnad av enbostadshus Pdf, 815.4 kB.
Exempel: Fasadritning – komplementbyggnad Pdf, 537.5 kB.

Sektionsritning

En sektionsritning visar byggnaden i genomskärning. Ritningen ska visa invändig rumshöjd och om det finns någon höjdskillnad mellan till exempel en tillbyggnad och befintligt hus. Taklutning, samt byggnadens höjd brukar också anges på denna ritning.

Exempel: Sektionsritning – nybyggnad av enbostadshus Pdf, 282.3 kB.
Exempel: Sektionsritning – tillbyggnad av enbostadshus Pdf, 193.1 kB.
Exempel: Sektionsritning – komplementbyggnad Pdf, 262.6 kB.

Situationsplan

En situationsplan är en karta över tomten. Den ska visa alla byggnader som finns på tomten idag, plus den åtgärd du söker bygglov eller anmälan för. Situationsplanen används för att bedöma placeringen av byggnaden. Därför är det viktigt att måttsättningen är korrekt inritad. Beroende vad du ska göra och var du bor kan en situationsplan baseras på olika kartunderlag. De olika underlagen kan vara:

Exempel: Situationsplan – nybyggnad av enbostadshus Pdf, 355.4 kB.
Exempel: Situationsplan – tillbyggnad av enbostadshus Pdf, 376.6 kB.
Exempel: Situtionsplan – komplementbyggnad Pdf, 335.9 kB.
E-tjänst: Beställ kartunderlag Länk till annan webbplats.

Nybyggnadskarta

En nybyggnadskarta behövs alltid vid nybyggnation inom detaljplanerat område. Det kan även behövas i mer lantlig miljö om bygglovshandläggaren av olika skäl ser att det är nödvändigt.
En nybyggnadskarta innehåller:

  • Kontrollerade fastighetsgränser
  • Inmätning av hus, vägar, vatten, markhöjder, staket, häckar och luftledningar
  • Höjdkurvor
  • Vatten och avlopp
  • Arbetsfix
  • Rättigheter, så som officialservitut, ledningsrätter, avtalsservitut och nyttjanderätter
  • Gemensamhetsanläggningar och samfälligheter
  • Planbestämmelse

E-tjänst: Beställ kartunderlag Länk till annan webbplats.

Teknisk beskrivning

I en teknisk beskrivning beskriver du med ord och illustrationer:

  1. Vad det är som ska byggas.
  2. Hur det ska byggas.
  • Ange material och dimensioner
  • Beskriv hur byggnationen kommer gå till
  • Beskriv grundläggning, väggar, tak, montering och dylikt.
  • Ska du göra en tillbyggnad? Då kan det vara lämpligt att beskriva anslutning mot befintlig konstruktion.

Ska du beställa en byggsats från en särskild leverantör kan deras monteringsanvisningar, materialspecifikation eller offert ibland fungera som teknisk beskrivning.

Konstruktionsritning

En konstruktionsritning kan visa olika saker. Oftast visar den en byggnation i genomskärning med ingående detaljer över hur konstruktionen är uppbyggd med material och dimensioner. Ibland redovisas även beräkningar och laster.

Förslag till kontrollplan

En kontrollplan måste finnas i alla ärenden., utan undantag.
Kontrollplanen är denchecklista du ska använda under byggtiden för att visa att det du bygger uppfyller lagkraven.

Ange kontrollpunkter som är kritiska moment för just ditt projekt för attsäkerställa att det blir rätt utfört enligt bygglovet/startbeskedet, samt att det utförs enligt gällande krav och normer.

Det är viktigt att du anpassar kontrollplanen efter just ditt projekt. Det är du som ska göra kontrollplanen, inte din entreprenör eller någon annan person. Du ansvarar för att byggnaden uppfyller lagkraven på byggnadsverk.

Det är du som är byggherre och bär allt ansvar för att lagar och regler efterföljs, även om du skulle ta hjälp för att upprätta en kontrollplan.

Kontrollplanen ska bland annat innehålla information om:

  • Vad som ska kontrolleras i det aktuella projektet
  • Vem som ska göra kontrollerna, till exempel du själv
  • Mot vad kontrollen görs, till exempel vilken ritning eller vilken teknisk beskrivning.
  • På vilket sätt kontrollen utförs. Till exempel genom att mäta eller genom att noggrant titta – så kallad okulär besiktning
  • Kontrollens resultat

Kontrollplanen får inte undertecknas förrän kontrollerna är gjorda.

Förslag till kontrollplan: Eldstad Pdf, 148.6 kB.
Förslag till kontrollplan: Fasadändring Pdf, 205.3 kB.
Förslag till kontrollplan: Komplementbyggnad Pdf, 203.8 kB.
Förslag till kontrollplan: Mur och plank Pdf, 202.4 kB.
Förslag till kontrollplan: Tillbyggnad Pdf, 204.9 kB.
Mall för kontrollplan Pdf, 151.9 kB.

Prestandadeklaration

Prestandadeklaration är en deklaration av att produkten (kaminer, eldstäder och skorstenar) uppfyller angivna egenskaper.
Prestandadeklarationen krävs för att produkten ska få CE-märkas och säljas inom EU.

Tillverkaren eller återförsäljaren ska kunna tillgodose dig med en prestandadeklaration.

Energibalansberäkning

En energibalansberäkning och Um-värdesberäkning ska redovisa den beräknade årliga energiförbrukningen i kWh per år och kvadratmeter. Syftet med en energibalansberäkning är att visa att energihushållningskraven uppfylls enligt Boverkets byggregler (BBR).

I energibalansberäkningen ska det tydligt framgå hur energiförbrukningen för huset kommer att se ut. Komplett beräkning av byggnationens energivärden och primärenergital för byggnaden ska redovisas.

Kraven på energihushållning i Boverkets byggregler styrs av kraven i Plan- och bygglagen och i Plan- och byggförordningen. I Boverkets byggregler anges minimikraven en byggnad måste uppfylla avseende energianvändning och värmeisolering.

Konstruktionsdokumentation

I en konstruktionsdokumentation ska ett byggnadsverks bärande konstruktion ska beskrivas.

Syftet med konstruktionsdokumentationen är att ge en övergripande bild av byggnadsverkets konstruktionsmässiga förutsättningar med laster och liknande dokumentation.

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd är en försäkring eller en bankgaranti som är tänkt att hjälpa byggherren i egenskap av konsument om entreprenören till exempel gått i konkurs eller av annan anledning inte kan fullgöra sina åtaganden.

Läs mer om färdigställandeskydd på Boverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet, i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar.

Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant. Kontrollanten ska också ge förslag till hur energiåtgången kan minskas för ventilationen, utan att det ger en sämre inomhusmiljö.

OVK ska göras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången (första besiktning).

Lägeskontroll/inmätning

En lägeskontroll är en kontroll av att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt plats. Man kontrollerar om byggnadens storlek, mått, form, läge i plan och höjd stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet.

En lägeskontroll görs oftast när formen till grunden är färdig, men innan du börjat gjuta plattan. Om en lägeskontroll utförs i tid finns möjligheter att rätta till eventuella fel.
Ibland utförs en lägeskontroll efter att grundläggning utförts eller till och med när åtgärden är klar. Det är för sent. Om byggnaden placeras fel kan det leda till att slutbesked inte kan utfärdas.

Gnesta kommun har ingen egen avdelning för kart- och mättjänster. Önskar man få hjälp av oss med dessa ska dessa beställas av vår leverantör Sweco i Katrineholm.

Kontrollansvarig

Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig (KA) för ditt projekt. Du behöver oftast inte en KA vid mindre ändringar på exempelvis ett en- eller tvåbostadshus eller mindre komplementbyggnader. När du gör en åtgärd som varken kräver lov eller anmälan behöver du inte en kontrollansvarig.

När du behöver en kontrollansvarig måste du anlita en som är certifierad. Den kontrollansvariga måste också ha en självständig ställning, det vill säga att den inte är nära släkt med den som utför åtgärden eller arbetar på samma företag.

Det är viktigt att den kontrollansvariga är med i projektet så tidigt som möjligt. Den kontrollansvariga ska vara ett stöd till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Kontrollansvarige ska bland annat:

  • Hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att den följs
  • Vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller
  • Hjälpa dig i kontakten med samhällsbyggnadsnämnden
  • Skriva ett utlåtande som ska vara underlag för samhällsbyggnadsnämndens slutbesked

Tänk på att det inte är den kontrollansvariga som ska göra kontrollerna i din kontrollplan. Det är du som byggherre som ska se till att kontrollerna görs av byggkunniga personer. I vissa fall behöver kontrollerna göras av särskilda sakkunniga som är certifierade inom området. Tänk också på att kontrollansvarig inte har rollen som platschef eller projektledare.