Matförgiftning

Du kan bli matförgiftad både hemma och på restaurang. Matförgiftning orsakas av bakterier, parasiter, virus eller gifter. Misstänker du att du blivit matförgiftad på en restaurang i Gnesta bör du kontakta oss snarast så att vi kan undersöka vad som har hänt.

Du ska kunna lita på att de livsmedel som du köper är av bra kvalitet och håller den standard som utlovas. Du ska också känna dig säker på att företagen som säljer livsmedel har en god hygien. Det gäller även om du äter till exempel på restaurang, i skolan eller på ett servicehus.

Vad är matförgiftning?

Enligt Livsmedelsverket blir 500 000 människor i Sverige matförgiftade varje år. Det motsvarar cirka 500 invånare i Gnesta kommun.
Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehållit bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är:

  • Diarréer
  • Kräkningar
  • Illamående
  • Magsmärtor
  • Feber

Misstänker du att du blivit matförgiftad?

Anmäl till miljöenheten

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha ätit mat från en butik, restaurang eller något annat matställe i Gnesta bör du så snabbt som möjligt anmäla det till oss på miljöenheten. Ju snabbare vi får in uppgifterna, desto snabbare kan vi starta en utredning och eventuellt hinna ta prover på matrester.

Hur anmäler man?

Ring till Gnesta kommuns växel och be att få bli kopplad till miljöenheten. Säg att du vill anmäla en misstänkt matförgiftning. Du kommer att få prata med en handläggare som ber dig svara på några frågor. Du kan även maila till oss men då behöver vi dina kontaktuppgifter för att kunna ställa ytterligare frågor vid behov. Våra kontaktuppgifter hittar du här på sidan.