Eldning
Det finns några grundregler för eldning i eldningsanordningar med fasta bränslen och vad som gäller för eldning av trädgårdsavfall och när på året eldning får ske samt vad som inte är tillåtet att elda.
För skötsel och tillsyn av eldningsanordning för fasta bränslen gäller att lufttillförseln ska vara god och att bränslet ska förvaras torrt.
All eldning med hushållsavfall, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjudet. Större mängder papper ska man heller inte elda, eftersom det bildas sotflagor som kan orsaka brand.
Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan är tillåten endast från och med första oktober till och med första maj. Trots detta får eldning aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter och endast om det kan ske utan att olägenhet/besvär för människors hälsa uppstår.
För eldning på andra tider krävs dispens av samhällsbyggnadsnämnden i Gnesta kommun.
Har du hushållsavfall/trädgårdsavfall som du vill göra dig av med så är du välkommen att lämna det på kommunens återvinningscentral i Gnesta.
Eldning med fasta bränslen
Vedeldning är ett relativt miljövänligt sätt att värma upp hus och vatten. Detta på grund av att ved är en så kallad förnybar energikälla. Förnybar energi kommer från förnybara bränslen vilket innebär att bränslet kontinuerligt nybildas i snabb takt. Exempel på andra förnybara energikällor är vattenkraft, vindkraft och solenergi.
De problem som kan uppstå när du eldar med ved är att det kan bildas miljöskadliga ämnen, framförallt polyaromatiska kolväten (PAH). Dessa ämnen är cancerframkallande och irriterar andningsvägarna och uppkommer vid ofullständig förbränning i direkteldade vedpannor och så kallade kombipannor.
Du kan läsa mer om eldning i Naturvårdsverkets faktablad, se länk under "Relaterad info".
Frågor och svar
Vad ska jag tänka på innan jag köper och installerar min vedpanna/kamin?
- Börja med att ta kontakt med plan- och byggenheten i kommunen och hör vad som gäller för just ditt bostadsområde. Bygganmälan krävs för ny eldstad, ny skorsten eller väsentlig ändring av skorsten eller panna. Du behöver oftast ett bygglov för att ordna ett större bränsleupplag på tomten.
- Konverterar du från en oljepanna till en ved/pelletsbrännare så måste du se till att oljecisternen rengörs, plomberas och eventuellt tas bort. Du behöver dessutom skicka in ett skrotningsintyg till miljöenheten. Ta gärna kontakt med miljöenheten för mer information.
- Köp en vedpanna/kamin som vid bra eldningsteknik ger låga utsläpp av luftföroreningar.
- Anpassa storleken på panna och ackumulatortank efter ditt värmebehov.
- Tänk också på att kontakta din skorstensfejare och hör så att den anläggning som du planerar att installera är lämplig att ansluta till din nuvarande skorsten.
Jag eldar redan med fasta bränslen, hur kan jag förbättra min eldningsteknik?
- Om din panna inte är ansluten till någon ackumulatortank så gör det snarast!
- Ta dig tid och försök "lär känna din anläggning". Rökplym, lukt och sotbildning samt rökgastemperatur ger en bra bild om hur du eldar.
- Använd aldrig fuktig ved!
- Om din panna är kopplad till en ackumulatortank så är det bättre att elda rejält morgon och kväll vid maximal effekt än att "snålelda" under hela dagen. Se till att du har en god lufttillförsel.