2025-05-13
Bild på ett vattenutkast och en symbol

Akut vattenbrist – vi måste spara vatten

Vattentillgången i Gnesta tätort är just nu mycket begränsad. Grundvattennivåerna är ovanligt låga och situationen behöver tas på allvar. För att säkra dricksvattnet behöver vi alla hjälpas åt att minska förbrukningen. Bevattningsförbudet gäller sedan tidigare och är nu viktigare än någonsin – varje liter räknas.

Bevattningsförbudet gäller

– Grundvattennivåerna är mycket låga just nu och vi behöver alla hjälpas åt för att minska vattenförbrukningen. Kommunen arbetar intensivt på flera fronter – bland annat med att laga en större läcka och att förstärka arbetet med att hitta fler brister i ledningsnätet. Om vi fortsätter minska förbrukningen och våra åtgärder får effekt, har vi goda chanser att hantera läget även under sommaren, säger Niklas Spets, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun.

Bevattningsförbudet innebär att dricksvattnet endast får användas för grundläggande hushållsbehov, såsom personlig hygien, matlagning och dryck. Det är inte tillåtet att:

  • Fylla pooler eller spabad med dricksvatten
  • Använda vattenspridare eller vattenslang
  • Tvätta bilen, fasaden, båten eller altanen med dricksvatten

Att bryta mot förbudet riskerar att förvärra en redan kritisk situation.

Så sparar du vatten i vardagen

Utöver att följa bevattningsförbudet behöver vi alla göra vad vi kan för att minska vattenanvändningen – både inomhus och utomhus. Små förändringar kan göra stor skillnad:

  • Ta snabba duschar i stället för att bada
  • Stäng av kranen vid tandborstning, disk och tvålning
  • Förvara kallt vatten i en kanna i kylen i stället för att spola länge
  • Samla upp disk- och tvättvatten för att vattna i trädgården
  • Kontrollera och laga droppande kranar eller rinnande toaletter direkt

Varför är grundvattennivåerna så låga?

Grundvattnet i Gnesta är en naturlig resurs som fylls på genom regn och snösmältning. Men de senaste åren har nederbörden varit otillräcklig – och den gångna vintern och våren har varit ovanligt torra. Det har lett till att grundvattenmagasinen inte återhämtat sig som de brukar.

Problemet är inte unikt för Gnesta. Låga grundvattennivåer rapporteras i stora delar av södra Sverige och påverkar både kommunala vattentäkter och privata brunnar. Utan betydligt mer nederbörd under de kommande månaderna riskerar läget att förvärras ytterligare.

Det här gör kommunen

För att minska belastningen på vattensystemet och säkra tillgången till dricksvatten vidtas flera åtgärder:

  • En större vattenläcka håller på att åtgärdas, och resurser har avsatts för att snabbare upptäcka fler läckor i ledningsnätet
  • Alla kommunens förvaltningar ser över sin vattenanvändning och anpassar sin verksamhet
  • Kommunen följer utvecklingen i hela kommunen, särskilt Gnesta tätort, Laxne och Stjärnhov
  • Vattenkvalitet och grundvattennivåer övervakas tätare än vanligt
  • Förberedelser görs för samverkan med näringslivet för att ytterligare minska förbrukningen

Även om den låga nederbörden är den främsta orsaken till vattenbristen, bidrar kommunens insatser till att minska risken för allvarliga följder under sommaren och hösten.

Läs mer och håll dig uppdaterad

gnesta.se/sparavatten Länk till annan webbplats. hittar du aktuell information om vattenläget och tips för att spara vatten i vardagen.