2022-05-04
Utropstecken

Avrådan från bad vid Frösjöstrand

Kommunen kan inte garantera att badvattnet vid Frösjöstrand kommer att hålla en tillräckligt bra badvattenkvalitet i sommar. Därför avråder vi från bad.

Vattnet vid badplatsen Frösjöstrand har under de två senaste somrarna periodvis haft förhöjda halter av E. coli-bakterier (tarmbakterier). Vi har undersökt vad problemet beror på utan att hitta orsaken. Samhällsbyggnadsnämnden tog beslut om avrådan för bad på nämndens möte 4 maj. Avrådan gäller hela sommaren.

Badtaxi till Klämmingsbergsbadet

Vi vill göra det möjligt för fler att bada vid Kämmingsbergsbadet. Därför har kommunstyrelsen beslutat om att upphandla badtaxi från Gnesta centrum till Klämmingsbergsbadet för badsäsongen sommaren 2022.
Mer detaljerad information om badtaxin presenterar vi när badsäsongen närmar sig och upphandlingen är genomförd.

Utredningar pågår

Sedan hösten 2021 har vi genomfört en utökad utredning kring badvattenkvaliten vid Frösjö strands badplats. Det första som undersöktes var om det är fel på vattenledningen som går bort till reningsverket. Det har visat sig att det inte är troligt att det är där problemet ligger. Fokus riktas nu istället på att undersöka avloppsledningarna i marken i området.

Hela utredningen hinner inte genomföras innan sommaren. Eftersom vi inte identifierat orsaken till de förhöjda bakteriehalterna, avråder vi från bad vid Frösjöstrands badplats hela badsäsongen.

Att ta tätare vattenprover är inte ett tillräckligt säkert alternativ, eftersom det tar tre dagar från att provet tas till att resultatet är färdigt. Därför planerar samhällsbyggnadsnämnden att ta beslut om avrådan från bad hela sommaren.

Besök gärna platsen

Platsen är fortfarande öppen för besökare. Här är det möjligt att använda beachvolleybollplan, utegym och lekplats.