2022-04-28
Igelkott

Igelkottar och valborgsmässoeldar

Det är otroligt torrt i markerna så i år är det antagligen bäst att undvika att elda, men om ni ändå tänker hälsa våren med en eld så kör vi denna lilla kotteinformation i repris.

Innan valborgsmässoeldarna tänds så ber jag er att skänka en tanke på igelkottarna. Igelkottar kryper gärna in i ris- och lövhögar. Där finner de skydd men även föda i form av insekter och annat kottegott. Tyvärr saknar igelkottarna ett flyktbeteende. Djuren har försvarsstrategin att krypa ihop och med taggarna utåt vänta ut faran. Tyvärr fungerar inte den strategin mot eld utan igelkotten blir ett offer för hettan.

Så inför Valborgsfirande rekommenderar jag er att kontrolera rishögarna innan ni tänder. Är det en rimlig liten hög kan den flyttas en liten bit och om det är en jättebrasa så går runt och lyft i kanterna samtidigt som ni lyssnar, kanske finns det någon igelkott där inne som prasslar. Särskilt viktigt är detta i områden där ni vet att igelkottar finns.

Det finns även andra som gärna bor i rishögar. Nu är det tidigt på våren och fåglarnas ruvningsperiod har inte startat på allvar, men längre fram, om ni ska elda en rishög som legat ett tag. Kolla gärna så att ingen har flyttat in. Gärdsmygen är den mest rishögsälskande fågeln men det finns även andra som gärna vill sköta sina familjebestyr i fred. Och en rishög kan faktiskt få vänta på lågorna tills slutet av augusti, eller hur?

Trevlig Valborg för alla stora som små önskar

Bertil Karlsson
Miljöstrateg