2022-06-22
Algblomning på vatten

Ingen algblomning vid badet

Nu är det fritt fram att bada vid Klämmingsbergsbadet igen. Den algblomning som upptäcktes förra veckan är nu borta.

Uppdatering 27 juni: Den algblomning som upptäcktes vid Klämmingsbergsbadet förra veckan har nu försvunnit och det går bra att bada vid strandkanten igen.

Nyhet 22 juni: En viss förekomst av alger har noterats vid Klämmingsbergsbadet. Du kan bada, men undvik det gröna vid strandkanten. Kommunen har varit ute och kontrollerat förekomst av algblomning samt provtagit vid Klämmingebergsbadet.

Vilken typ av alger och om det finns några giftiga alger vet vi inte förrän provsvaren har kommit tillbaka. Det är en lokal liten mängd alger precis vid strandkanten. Du som besökare bör undvika att bada precis vid strandkanten där det är som grönast, speciellt små barn och hundar behöver vara extra försiktiga. Det behöver inte vara farligt att bada i det, men man ska alltid vara försiktig.

Att bada något längre ut, från bryggan går bra. Förekomsten av alger är väldigt lokal och begränsad just till strandkanten. Det är detta område man bör undvika.

Gnesta kommun följer upp läget ute vid badet för att se om det blir mer ansamlingar eller om algerna blåser bort. Vi avvaktar även provsvar på algtoxiner. Förändringar i vatten kan ske rätt snabbt i alla sjöar och hav och som badande bör man undvika att bada i algansamlingar.