2022-05-05

Låga grundvattennivåer i Gnesta kommun

Grundvattennivåerna i Gnesta kommun är under de normala. Med anledning av de låga nivåerna är det viktigt att vi alla hjälps åt att spara på vattnet.

I stora delar av landet har långa och torra perioder lett till att grundvattennivåerna inte återhämtat sig som de ska. I Gnesta kommun har grundvattennivån legat under normal nivå i flera års tid. Det är därför vi införde bevattningsförbud 2018. Bevattningsförbudet kvarstår i Gnesta tätort, men är för tillfället upphävt i Laxne, Stjärnhov och Björnlunda, som tar sitt vatten från andra vattentäkter.

Detta kan dock snabbt komma att ändras, då samtliga orter ligger i områden där grundvattennivån är under det normala.

Aktuell information om grundvattennivåerna hittar du på Sveriges geologiska undersökning, SGU, webbplats Länk till annan webbplats.

Vad gör kommunen?

Vi undersöker just nu möjligheten att leda sjövattnet från Klämmingen i två ledningar till det nya vattenverket, som är planerat att placeras intill det befintliga vattenverket söder om Frösjön. Målsättningen är att en av de två ledningarna ska vara klar att användas senast sommaren 2024. Parallellt med detta pågår det långsiktiga arbetet med en ny vattenförsörjning för Gnesta tätort. Läs mer om vattenförsörjningen 2026.

Vad kan jag göra?

Vi behöver alla hjälpas åt att spara på det dyrbara vatten vi har. Du kan spara vatten genom att:

  • Sätta ut en regntunna och samla regnvatten för att vattna med.
  • Stänga av kranen när du borstar tänderna och rakar dig.
  • Inte bada badkar.
  • Ta kortare duschar.
  • Fylla disk- och tvättmaskinen helt innan du kör dem.
  • Laga droppande kranar och rinnande toaletter.

Få mer tips på hur du kan spara vatten. Ta också gärna del av de vanligaste frågorna om att spara vatten.

Vad gäller för mig med egen brunn?

Du som har enskild brunn är själv ansvarig för att mäta nivån och kontrollera att det vatten som används är av bra kvalitet. Har du en djupt borrad brunn finns det en ökad risk för att få in salt grundvatten vid låga grundvattennivåer. Förutom att det inte smakar gott förstör det också ledningar av metall.