2022-05-04
Eld i naturen

Skogsbranden vid Finnsjön

Eftersläckningsarbetet efter den brand som startade vid Finnsjön i söndags, 1 maj, avslutas under dagen. Ansvaret är överlämnat till markägaren.

Uppdatering 4 maj klockan 13.30: Eftersläckningsarbetet efter branden vid Finnsjön, i norra delen av Gnesta kommun, avslutas under dagen. Ansvaret, att se till att branden inte blossar upp igen, är överlämnat till markägaren.

Uppdatering 3 maj klockan 11.50: Branden som startade vid Finnsjön i söndags, 1 maj, är fortsatt under kontroll. Brandstyrkor från Gnesta och Nyköping är på plats under dagen och fortsätter eftersläckningsarbetet och återställning av material.

Uppdatering 2 maj klockan 13.00: Skogsbranden är på en yta av 25 hektar och har inte längre några öppna lågor. Brandstyrkor från Södertörns brandförsvarsförbund är på plats. Släckningsarbete fortsätter men kommer att pausas till natten. Arbetet forsätter i morgon bitti. Vi uppdaterar informationen när vi får en ny information om läget.

Avrådan från eldning

Eftersom det är torrt i markerna avråder Sörmlandskustens räddningstjänst från att elda från klockan 12.00 måndag 2 maj 2022 och tills vidare.

Risken för gräsbrand är just nu stor. Det är torrt i skog och mark och det finns en hel del fjolårsgräs kvar som lätt kan börja brinna. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråder vi dig från att elda.