2024-06-12

Alba Holmström, 5 år, fick provsitta i sopbilen.

Skräphjältar fick besök av en sopbil

Barnen på Videungarna vann årets skräpplockartävling för förskolor. Idag fick de besök av miljöansvarig personal från Gnesta kommun – och av en sopbil!

Det var ett förväntansfullt gäng som tog emot Sandra Holmström och Jonas Ek från Gnesta kommun under onsdagsmorgonen. Barnen på Videungarna, ett fristående personalkooperativ för pedagogisk omsorg, skulle nu få veta att de vunnit Gnesta kommuns skräpplockartävling.

Sandra Holmström, miljöansvarig, och Jonas Ek, renhållningschef, berättar för barnen att de vunnit årets skräpplockartävling

Stoppa skräpet – rädda havet

Tävlingen är en del av Håll Sverige rents nationella kampanj Skräpplockardagarna som i år fokuserade på vad som händer med våra hav när vi skräpar ned. Runt om i landet plockar skolor och förskolor skräp och arbetar för att väcka barn och ungdomars intresse för miljö och hållbarhet med hjälp av olika pedagogiska utbildningsmaterial.

– Under skräpplockardagarna pratade vi extra mycket om hur bra det är att vara en skräphjälte! Vi såg på informationsfilmerna från Håll Sverige rent, som bland annat lärde oss om vad som händer när skräp hamnar i havet, säger Ida Karlsson Hjorth, huvudman och pedagog på Videungarna.

Men att skapa en medvetenhet och ett intresse för miljön hos barnen ingår i arbetet året om.

– Vi går till återvinningen varje vecka och passar då på att prata om vad som händer med vårt skräp. Vi plockar också skräp på många av våra promenader, berättar Ida.

Det vinnande bidraget

I tävlingen uppmanades samtliga deltagare att dokumentera en av sina skräpplockaraktiviteter med en bild. Nedan till höger ser du skräphjältarnas händer iklädda plasthandskar – redo för en skräpplockarpromenad.

Barnen väntar på att sitta i sopbilen. Till höger: det vinnande bidraget i skräpplockartävlingen