2019-02-04

Vattnet i Stjärnhov

Stjärnhovs tätort är sedan söndagen den 3 februari utan vatten på grund av tekniska problem. Cirka 260 bostäder är berörda. Personalen har arbetat intensivt med felsökning hela gårdagen och idag.

Felet verkar vara haveri i sandfiltren och dessa kommer nu att bytas ut. Haveriet beror på att sandfiltren var gamla och uttjänta. Det var inplanerat ett byte nu under våren vilket vi nu måste tidigarelägga.

Bytet kommer att ta cirka en vecka och under tiden samverkar kommunen med Sörmland vatten och Foria som kommer att hjälpa oss med färskvatten genom att de regelbundet fyller på vattenreservoaren vid vattenverket i Stjärnhov med externt vatten. Så fort reservoaren är full kommer vi att kunna pumpa ut vatten i ledningsnätet. Vattnet är beräknat att släppas på cirka kl 23 ikväll måndag. I början kommer vattnet att vara missfärgat, därför kommer vattentankar fortsatt finnas utsatta vid Kvarnbackaskolan, Käxlevägen/Fasanvägen, Höjdvägen 21-23 och vid Ica för att säkerställa rent dricksvatten. Värmeslingor är satta runt kranarna på tankarna för att det inte ska frysa under natten.

Hemtjänsten kommer fortsatt ha med sig vatten till brukarna de besöker så länge vattnet är missfärgat. Skolan och förskolan i Stjärnhov kommer att ha öppet som vanligt även under tisdagen.

Då det kan upplevas otrevligt att duscha i ett missfärgat vatten erbjuder Gnesta kommun gratis dusch för boende i Stjärnhov på Freja bad och gym i Gnesta. Idag måndag är det öppet till kl 21.00 och på tisdag är det öppet kl 9.00-21.00.

Senast publicerad 2019-02-05