trädgårdslang med en knut och en symbol med vattenförbud

Bevattningsförbud i Gnesta tätort

I Gnesta tätort råder sedan 2018 bevattningsförbud. Med dagens extremt låga grundvattennivåer är det viktigare än någonsin att alla följer förbudet. Här får du veta vad som gäller, varför läget är så allvarligt och hur du som invånare kan bidra.

Bevattningsförbudet infördes efter den allvarliga torkan 2018. Sedan dess har grundvattennivåerna inte återhämtat sig. Situationen har förvärrats av torra vintrar, varma somrar och för låg nederbörd. I dagsläget är vattentillgången i Gnesta tätort kritiskt låg.

Lägre förbrukning men fortsatt kritiskt läge

Grafen visar hur mycket dricksvatten som producerats vid Gnesta vattenverk per dygn under perioden maj till början av juni 2025. Under månadsskiftet maj/juni syns en tydlig nedgång i förbrukningen, vilket är ett resultat av de insatser som gjorts av invånarna och de åtgärder som kommunen vidtagit.

Den lägre nivån under 1100 kubikmeter per dygn är särskilt viktig. Om förbrukningen kan hållas på den nivån, samtidigt som grundvattentäkten förstärks tekniskt, kan det bidra till att den akuta vattensituationen lättar.

Grundvattennivåerna var låga redan i maj

Grafen nedan visar hur nivåerna i de stora grundvattenmagasinen i Gnesta utvecklades fram till maj. Redan då syntes en liknande utveckling som sommaren 2018, då bevattningsförbud infördes eftersom nivåerna var så låga att dricksvattnet riskerade att ta slut. Den röda linjen markerar en kritisk gräns där åtgärder krävs för att skydda både vattenförsörjningen och teknisk utrustning.

Vad gäller i Stjärnhov, Laxne och Björnlunda?

I Stjärnhov och Laxne kommer dricksvattnet också från grundvattentäkter, men där är situationen just nu inte lika allvarlig som i Gnesta tätort. Därför gäller inget bevattningsförbud för tillfället.

I Björnlunda tas vattnet från en ytvattentäkt (sjö), vilket gör att tillgången inte påverkas på samma sätt av låga grundvattennivåer.

Men oavsett var i kommunen du bor är det viktigt att använda vattnet med omtanke.

Vad innebär ett bevattningsförbud?

Att dricksvattnet endast får användas till grundläggande behov som: personlig hygien, matlagning och dryck.

Du får inte:

  • Fylla pooler eller spabad
  • Använda vattenslang eller vattenspridare
  • Tvätta bilen, husfasad, båt eller altan

Varför är läget så allvarligt?

Vattnet kan ta slut – och det är det som gör läget så allvarligt. Grundvattennivåerna är mycket låga, särskilt i Gnesta tätort. Förbrukningen är dessutom hög under sommaren samtidigt som påfyllnaden går långsamt.

Vi har också ett delvid åldrat ledningsnät, vilket gör att en del vatten förloras innan det når fram. Även teknisk användning och mätfel bidrar till det som kallas svinn.

Vi är inte ensamma, många kommuner i södra Sverige är i liknande situation. Men ju fler som hjälps åt desto bättre klarar vi oss.

Vad gäller för mig med egen brunn?

Bevattningsförbudet gäller inte för dig som har egen brunn, men vi uppmanar ändå till försiktighet. Som fastighetsägare ansvarar du själv för tillgången i brunnen. Vattennivåerna kan sjunka snabbt, särskilt under torra perioder. Det gäller särskilt fritidshusägare, där brunnarna ofta är grundare.


Om vattnet tar slut kan kommunen inte fylla på det – du behöver kontakta en privat leverantör eller ordna tillfällig hjälp.

Du kan följa aktuella grundvattennivåer via SGU:s webbplats: Aktuella grundvattennivåer Länk till annan webbplats.

Får jag fylla min pool?

Nej. Det är inte tillåtet att fylla pool eller spabad med kommunalt vatten. Inte ens för att köra reningsverket. Om du har en nedgrävd pool får du endast fylla den till säker nivå för att skydda stommen.

Vill du fylla poolen får du köpa vatten från ett åkeri – spara kvittot som bevis.

Får jag fylla en barnpool eller trädgårdsdamm?

Nej, under bevattningsförbud får du inte fylla små barnpooler eller trädgårdsdammar med kommunalt dricksvatten, oavsett storlek.

Vill du ändå fylla på vatten kan du använda regnvatten eller köpa vatten från ett åkeri. Spara i så fall kvittot från leveransen som bevis på att du inte använt kommunalt vatten.

Får jag vattna med kanna?

Ja, i mindre omfattning. Använd gärna vatten som blivit över från matlagning eller disk.

Vattenslang, vattenspridare eller större bevattning är inte tillåten.

Får jag tvätta bilen eller huset?

Nej, inte med kommunalt vatten.
Du får tvätta bilen i biltvätt som återanvänder vattnet. För att tvätta altan, tak eller fasad måste vatten köpas in eller tas från annan källa.

Vad händer om jag bryter mot förbudet?

Kommunen har rätt att strypa eller stänga av vattnet enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV).

Kommunen följer förbrukningen och kan agera om onormalt höga nivåer upptäcks.

Tänk också på att hjälpa till att sprida information – upplys gärna familj, grannar, vänner och kollegor om att det råder bevattningsförbud och att varje insats för att spara vatten gör skillnad.

Gäller förbudet även företag och verksamheter?

Ja. Alla som använder kommunalt vatten i Gnesta tätort omfattas, även företag och verksamheter.

Om verksamheten är beroende av vatten i sin produktion behöver du se över användningen och minska där det är möjligt.

Kan jag få dispens?

Endast i undantagsfall. En individuell ansökan måste lämnas in och vara väl motiverad.

Får jag hämta vatten från sjö eller vattendrag?

Ja, som privatperson får du hämta mindre mängder vatten med dunk, till exempel för att vattna växter i trädgården. Men du måste ha markägarens tillstånd innan du tar vatten.

 

Bor du i en- eller tvåfamiljshus i Gnesta tätort finns möjlighet att hämta sjövatten från Frösjön. Det görs vid bryggan eller båtrampen intill Gnesta strand. Det gäller endast dunkar och mindre behållare. Du får inte fylla större tankar eller tanksläp.

 

Visa hänsyn – området används också för bad, båtar och kanoter.

 

Behöver du ta större mängder vatten räknas det som vattenverksamhet. Då måste du söka tillstånd hos Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen. Ett alternativ är att köpa vatten från ett åkeri med godkänd leverans.

Varför sänker ni inte trycket i stället?

Om läget förvärras kan sänkt vattentryck bli aktuellt, men i dagsläget prioriterar vi frivillig återhållsamhet.

Att sänka trycket kan medföra risker:

  • Sämre vattentillgång i fastigheter som ligger högt eller i flerbostadshus
  • Stillastående vatten i ledningar, vilket kan öka risken för att bakterier tar sig in i dricksvattnet

Vad gör kommunen för att förhindra läckor?

Kommunen övervakar ledningsnätet löpande och reagerar snabbt när något avviker. Flödesförändringar i systemet kan tyda på läckage, och så snart en läcka upptäcks påbörjas åtgärder.

Läckor kan ha flera orsaker – till exempel markrörelser, tryckvariationer eller tjäle – och även små läckage kan innebära stora vattenförluster över tid.

Du som fastighetsägare kan själv vara uppmärksam. Om det hörs ett svagt sus från vattenmätaren trots att alla kranar är avstängda, kan det vara ett tecken på att det finns ett läckage i din fastighet.

Varför har kommunen infört bevattningsförbud?

I flera av kommunens orter kommer dricksvattnet från grundvattentäkter. De senaste åren har nivåerna i grundvattnet sjunkit kraftigt, vilket gör att vi behöver vara mycket restriktiva med hur vi använder vårt dricksvatten. Det ska gå till det allra viktigaste som dryck, matlagning och hygien.

 

I Gnesta tätort har nivåerna inte återhämtat sig sedan torkan 2018. Därför gäller bevattningsförbud året runt.

 

I Stjärnhov och Laxne har situationen varit något bättre, och där gäller för närvarande inget förbud. Men även där är det viktigt att hushålla, eftersom läget snabbt kan förändras.

 

I Björnlunda används vatten från en ytvattentäkt (sjö), vilket gör att tillgången inte påverkas på samma sätt som i grundvattensystemen.

Varför har vi låga grundvattennivåer?

Grundvatten bildas när regn och smältvatten sakta tränger ner genom marken. Det är en långsam process som ofta tar flera veckor, och som kräver att nederbörden kommer vid rätt tid på året.

 

De senaste åren har det varit ovanligt torrt. Höstar och vintrar har gett för lite regn och snö, samtidigt som somrarna varit varma. Då avdunstar mer vatten och växtligheten tar upp det som faller. Det gör att mindre vatten når ner till grundvattenmagasinen.

 

Om det inte kommer tillräckligt med regn under höst och vinter, bildas inget nytt grundvatten förrän nästa år. Därför är det så viktigt att vi använder vårt dricksvatten varsamt och bara till det allra nödvändigaste – som mat, dryck och hygien.

Vad gör kommunen för att säkra vattenförsörjningen?

Gnesta kommun arbetar både långsiktigt och med akuta åtgärder för att trygga tillgången till dricksvatten. På lång sikt planerar vi för en ny vattentäkt och ett nytt vattenverk, som ska minska sårbarheten och säkra försörjningen även i framtiden. Läs mer under: Framtidsplan för vattenförsörjningen.

 

Samtidigt pågår flera åtgärder här och nu:

  • En större vattenläcka har nyligen tätats
  • Resurser har avsatts för att snabbare upptäcka och laga fler läckor
  • Kommunens förvaltningar ser över sin egen vattenförbrukning
  • Grundvattennivåer och vattenkvalitet övervakas tätare än vanligt
  • Vi köper in vatten till större evenemang för att inte belasta det kommunala dricksvattnet

 

Allt det här görs för att minska belastningen på det befintliga systemet, men det räcker inte utan din hjälp. Genom att spara vatten i vardagen bidrar du till att vi klarar oss bättre både nu och framöver.

 

Läs mer om arbetet med ny vattenförsörjning i Gnesta tätort: Nya vattenförsörjningen

Varför får jag sms från Gnesta kommun?

Vi använder sms för att snabbt nå hushåll vid driftstörningar eller akuta meddelanden. Numren hämtas från offentliga register. Du kan själv anmäla eller avregistrera dig via formulär på vår webbplats: Aktuella driftstörningar Länk till annan webbplats.