
Bevattningsförbud i Gnesta tätort
I Gnesta tätort råder sedan 2018 bevattningsförbud. Med dagens extremt låga grundvattennivåer är det viktigare än någonsin att alla följer förbudet. Här får du veta vad som gäller, varför läget är så allvarligt och hur du som invånare kan bidra.
Bevattningsförbudet infördes efter den allvarliga torkan 2018. Sedan dess har grundvattennivåerna inte återhämtat sig. Situationen har förvärrats av torra vintrar, varma somrar och för låg nederbörd. I dagsläget är vattentillgången i Gnesta tätort kritiskt låg.
Lägre förbrukning men fortsatt kritiskt läge
Grafen visar hur mycket dricksvatten som producerats vid Gnesta vattenverk per dygn under perioden maj till början av juni 2025. Under månadsskiftet maj/juni syns en tydlig nedgång i förbrukningen, vilket är ett resultat av de insatser som gjorts av invånarna och de åtgärder som kommunen vidtagit.
Den lägre nivån under 1100 kubikmeter per dygn är särskilt viktig. Om förbrukningen kan hållas på den nivån, samtidigt som grundvattentäkten förstärks tekniskt, kan det bidra till att den akuta vattensituationen lättar.

Grundvattennivåerna var låga redan i maj
Grafen nedan visar hur nivåerna i de stora grundvattenmagasinen i Gnesta utvecklades fram till maj. Redan då syntes en liknande utveckling som sommaren 2018, då bevattningsförbud infördes eftersom nivåerna var så låga att dricksvattnet riskerade att ta slut. Den röda linjen markerar en kritisk gräns där åtgärder krävs för att skydda både vattenförsörjningen och teknisk utrustning.

Vad gäller i Stjärnhov, Laxne och Björnlunda?
I Stjärnhov och Laxne kommer dricksvattnet också från grundvattentäkter, men där är situationen just nu inte lika allvarlig som i Gnesta tätort. Därför gäller inget bevattningsförbud för tillfället.
I Björnlunda tas vattnet från en ytvattentäkt (sjö), vilket gör att tillgången inte påverkas på samma sätt av låga grundvattennivåer.
Men oavsett var i kommunen du bor är det viktigt att använda vattnet med omtanke.