Framtidsplan för vattenförsörjningen

Att säkra vattnet för framtiden är en av kommunens viktigaste uppgifter. Här berättar vi om de långsiktiga planer och investeringar som görs för att trygga dricksvattenförsörjningen.

Vattenförsörjning som prioriterat mål

Vattenförsörjning är en central del i kommunens styrning och utveckling. I Gnesta kommuns Framtidsplan – som är det övergripande styrdokumentet för mål och budget – lyfts investeringar i vatten- och avloppssystemet som en viktig del i arbetet med att nå hållbarhetsmålen.

Att tillgången till dricksvatten är trygg även på lång sikt är avgörande för både invånare, näringsliv och framtida samhällsutveckling. Det kräver en kombination av investeringar, planering och effektiv drift.

Läs Framtidsplanen här: Framtidsplan för Gnesta kommun 2025–2027 Pdf, 1.2 MB.

Investeringar i VA-nätet

Mellan 2018 och 2022 har det fattats flera beslut om investeringar i vatten- och avloppssystemet. Pengar har avsatts för att modernisera ledningsnätet och minska sårbarheten. Arbetet har dock tidigare skett i mindre skala, utan övergripande modell.

Sedan slutet av 2023 används en ny modell för att identifiera och prioritera behov. Det innebär att kommunen mer systematiskt kan styra investeringar till de delar av nätet där behovet är som störst, både utifrån tekniskt skick och risk för driftstörningar.

Ny vattentäkt och nytt vattenverk

Som ett led i att minska beroendet av enskilda grundvattentäkter planerar kommunen att ta vatten från sjön Klämmingen, som ska renas till dricksvatten i ett nytt vattenverk. Målet är att vattenverket ska vara i drift senast 2027.

Det nya vattenverket kommer att byggas i etapper och utrustas för att uppfylla mycket höga krav på vattenkvalitet och säkerhet. Projektet är en viktig del i att framtidssäkra Gnestas vattenförsörjning och skapa en robust reservkapacitet.

Läs mer om arbetet med ny vattenförjning i Gnesta här: Nya vattenförsörjningen Länk till annan webbplats.

Sammantaget, genom att kombinera investeringar i befintligt ledningsnät med planering av nya anläggningar bygger kommunen upp en mer hållbar och motståndskraftig vattenförsörjning. Det är ett arbete som pågår över tid, men som redan gör skillnad.