
Så får vi vårt dricksvatten
Dricksvattnet i kommunen kommer från grund- eller ytvatten, beroende på var du bor. Här kan du läsa om hur vattnet renas, kontrolleras och distribueras till din kran.
Grundvatten och ytvatten
I Gnesta kommun hämtas vårt dricksvatten antingen från grundvattentäkter eller från en ytvattentäkt. Grundvatten bildas när regn och smältvatten långsamt tränger ner genom marken och samlas i underjordiska magasin. Ytvatten är vatten som kommer från sjöar och vattendrag.
Under sommaren tas en stor del av nederbörden upp av växter eller avdunstar, vilket innebär att den inte når ner till grundvattnet. Därför är nederbörden under hösten och vintern särskilt viktig för att fylla på våra grundvattenreserver. De senaste åren har nederbörden varit för låg, vilket har bidragit till dagens låga nivåer.
Från råvatten till dricksvatten
Innan vattnet når din kran måste det genomgå flera steg av rening och kontroll. Det vatten vi använder som källa – så kallat råvatten – kan vara både grundvatten och ytvatten.
- Grundvatten renas delvis naturligt när det filtreras genom jordlager.
- Ytvatten kräver ofta fler reningssteg eftersom det påverkas mer av omgivande miljö.
Oavsett ursprung genomgår allt råvatten en kontrollerad reningsprocess i våra vattenverk för att säkerställa att det uppfyller höga krav på kvalitet och säkerhet.
Vattenförsörjningen i Gnesta kommun
Vattenförsörjningen ser olika ut i olika delar av kommunen:
- Gnesta tätort, Laxne och Stjärnhov får sitt dricksvatten från grundvattentäkter.
- Björnlunda får sitt dricksvatten från en ytvattentäkt (sjö).
Eftersom råvattnet skiljer sig åt, ser också reningsprocesserna olika ut beroende på vilket vattenverk som producerar vattnet.
Övervakning och kvalitetssäkring
För att garantera att dricksvattnet håller hög kvalitet analyseras det regelbundet. Vattenprover skickas till godkända laboratorier för testning. Våra vattenverk har även automatiska övervakningssystem som larmar vid minsta avvikelse, så att vi kan agera direkt vid behov.
Vill du veta mer om hur vattenreningen fungerar i detalj? På Svenskt Vattens webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om processen bakom rent kranvatten.