Flytta till Gnesta kommun

vyvild över centrala Gnesta i solnedgång

Gnesta kommun är en urban småstad med goda pendlingsmöjligheter. Här har du nära till allt! I kommunen finns unika butiker och en levande handel. Du har ett dynamiskt näringsliv med närmare 1 200 företagare.
På en halvtimme är du inne i centrala Stockholm och åt andra hållet är det 35 minuter till Nyköping och Skavsta Flygplats.
 
Du är alltid en armlängds avstånd från en sjö för bad eller fiske.
I Gnesta kommun finns flera möjligheter till en aktiv fritid. Här finns vackra naturområden och ett aktivt kultur- och föreningsliv erbjuder allt från ishockey, golf, innebandy till glasblåsning, kammarmusikkonserter och digital biograf.
 
I Gnesta kommun har du flera sjöar på promenadavstånd. Du kan välja att bo på den vackra landsbygden eller i en lägenhet nära pendeltåg och butiker, med underbar utsikt över sjön Frösjön.

bild på ett barn med en somrig bakgrund

Barn och omsorg

I Gnesta ska alla barn och ungdomar få god omsorg och utbildning i våra förskolor och skolor. I kommunen finns även två friskolor, vilket ger fler möjligheter för barn och föräldrar. Det finns också skolor i våra mindre orter, Björnlunda och Stjärnhov.

Kulturskolan och fritidsgården Chill ger våra barn och ungdomar ytterligare möjlighet till utveckling. På utbildningscentrum finns möjlighet till studier för vuxna.
Med kommunens goda föreningsliv finns också flera tillfällen till en aktiv fritid.

Hitta ditt drömboende  

I Gnesta kan du ha en båtplats på promenadavstånd. Eller så kan du vakna upp till fågelsång och solsken med utsikt över åkrar och ängar. Här kan du välja att bo på landsbygden men nära storstaden eller hitta harmoni i en lägenhet nära pendeltåg och butiker.  

Gnesta är en expansiv kommun i hjärtat av Södermanland.
De kommande åren kan kommunen erbjuda ett stort utbud av attraktiva centrumnära villatomter på mellan 600 och 1200 kvadratmeter.
Ett av de mest expansiva områdena är Frösjö strand, en ny stadsdel som växer fram i anslutning till Frösjöns strandlinje, på ett par minuters gångavstånd från Gnesta centrum.
Här byggs hyresrätter och bostadsrätter i såväl flerfamiljshus som villor och radhus. Här kombineras närhet till naturen, centrum och tågstationen.
Totalt byggs nu närmare 200 nya bostäder i Frösjö strand fram till 2019.

bild på företagare i Gnesta kommun

Företagande

Gnesta kommun är en utmärkt företagsplats för dig som vill driva företag i ett spirande företagsklimat. Här finns mer än
1 200 företag i alla branscher och Gnesta kommun är den företagsammaste kommunen i hela länet. Kommunen har också högst andel företagsamma kvinnor och högst andel företagsamma unga personer.
Här finns också flera starka nätverk till nytta för dig som företagare. Vid kommunen finns en näringslivssamordnare för att bistå dig i ditt företagande. För att underlätta kontakterna med kommunen arbetar kommunen lotsande för att stötta befintliga företag och företag i startskedet i deras olika ärenden med kommunen.

bild på Frösjö strand

Naturnära

Här är aldrig långt till naturen. I kommunen upplever du både vackra landskap och äventyr. Fiske, vandring och turridning är bara några aktiviteter du kan ägna dig åt. Sörmlandsleden går genom både betade hagar, vacker urskog och längs slingrande grusvägar. 
Vid insjöarna finns ett antal badstränder och vid våra kommunala badplatser finns badkiosk och service.

På din fritid

I Gnesta finns många möjligheter till en aktiv fritid. Stora naturområden och ett engagerat föreningsliv erbjuder allt från golf och ridskola till övernattning under bar himmel vid ett skogsbryn. Vid Hagstumosse finns friluftsområden med motionsspår och utegym. Vintertid finns plogad skridskobana och skidspår. I Gnesta Ishall erbjuds du ishockey och konståkning. Inom kort öppnar också det nyrenoverade badhuset.

I kommunen finns också flera aktiva kulturföreningar och aktörer. Här erbjuds film, musik, teater och konst från bl.a. Skottvångs Grufva, Långsjö teater, Gnestarevyn, Gnesta Filmstudio och Art Lab. I lokalen Elektron i centrala Gnesta visas också aktuella filmer i en nyrenoverad digital biograf. 

Välkommen också till Gnesta bibliotek, som består av ett huvudbibliotek i Gnesta och en filial i Stjärnhov. Vid bibliotekets lokaler i centrala Gnesta hittar du också Medborgarkontoret.

bild på vinglas från en restaurang

Se och göra

Maten har också ett stort fokus i kommunen och här finns flera förstklassiga restauranger och mysiga fik. Du kan också beställa dina grönsakslådor hem till dörren, gå på gourmetmatvandringar och handla närodlat i någon av alla gårdsbutiker som finns.
Missa inte heller Väg 223 som slingrar sig vackert igenom kommunen. Utmed vägen erbjuds flera mysiga butiker, caféer och konst.

Senast publicerad 2018-05-04