Skiss på förslag till ny bebyggelse av centrum, sett från ovan. Illustrerat av KOD Arkitekter.

Skiss på förslag till ny bebyggelse av centrum, sett från ovan. Illustrerat av KOD Arkitekter.

Centrumkvarteret i Gnesta tätort

Ett nytt kvarter planeras i Gnesta tätort med plats för fler bostäder, handel, service och mötesplatser. Nu är detaljplaneförslaget ute på samråd. Du kan lämna synpunkter mellan 22 maj och 30 juni 2025.

Samråd pågår – lämna dina synpunkter

Nu är samrådet om detaljplanen för Centrumkvarteret igång. Förslaget handlar om att skapa en levande, småskalig stadsmiljö med nya bostäder, butiker och service nära kollektivtrafik och med plats för möten.

Du kan lämna synpunkter på planförslaget mellan 22 maj och 30 juni 2025.

Planhandlingarna hittar du här, se relaterad information.

Du kan även ta del av dem på Servicecenter/Gnesta bibliotek, Marieströmsgatan 3.

Så lämnar du synpunkter

Synpunkterna måste skickas in skriftligen och ha inkommit senast 30 juni 2025. Märk din synpunkt med diarienummer PLAN.2021.11.

Du kan lämna synpunkter på följande sätt:

Via e-tjänst:


Via e-post:
gnesta.kommun@gnesta.se
Med post:
Gnesta kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
646 80 Gnesta

Så kan området komma att se ut

I filmen nedan får du se en animerad promenad genom området, så som det kan komma att se ut enligt det nya detaljplaneförslaget. Syftet är att ge en känsla för miljön och förändringarna som planeras.

Filmen är framtagen av KOD Arkitekter.

Öppet hus 11–12 juni

Vill du veta mer om planförslaget eller ställa frågor direkt till kommunens sakkunniga? Då är du välkommen till öppet hus:

Datum: Onsdag 11 juni och torsdag 12 juni
Tid: Klockan 17.00–19.00
Plats: Gnesta bibliotek/Servicecenter, Marieströmsgatan 3

Det här händer nu

Under 2024 har ett bebyggelseförslag tagits fram, och flera utredningar har genomförts som underlag för en ny detaljplan för Centrumkvarteret i Gnesta tätort. Förslaget omfattar bland annat nya bostäder, butiker, service och ett nytt bibliotek – med målet att skapa ett levande och tillgängligt centrum för alla.

Den 14 maj 2025 godkändes planförslaget av samhällsbyggnadsnämnden. Nu är det ute på samråd mellan 22 maj och 30 juni, då du som fastighetsägare, närboende eller intresserad invånare har möjlighet att lämna synpunkter.

Medborgardialog om Stora torget 2–30 juni

Observera att medborgardialogen om Stora torget Länk till annan webbplats. sker parallellt med samrådet för detaljplanen för centrumkvarteret, men det är två separata processer. Medborgardialogen inleds den 2 juni och pågår till och med den 30 juni.

Varför planeras ett nytt kvarter i centrum?

Kommunen köpte fastigheten 2010 för att skapa möjlighet till förnyelse och utveckling i centrum. Vid en medborgardialog 2014 framkom ett starkt önskemål om ett mer levande centrum – med fler bostäder, handel, service och mötesplatser. Som svar togs en utvecklingsplan fram 2018, där centrumkvarteret ingår.

Vad planeras i det nya kvarteret?

Det föreslagna kvarteret kan komma att innehålla bostäder, butiker och utrymme för ett nytt bibliotek. Syftet är att skapa ett attraktivt och levande centrum som är tillgängligt för alla.

Varför planerar man för byggnation i centrum när vi ändå inte får bygga förrän vi har vatten?

Kommunen arbetar redan nu med att ta fram nya detaljplaner så att byggnation kan starta när den tekniska infrastrukturen, som vattenförsörjning, finns på plats. I dagsläget finns inga gällande detaljplaner med byggrätter kvar i centrala lägen. Därför behöver detta planarbete göras i förväg för att undvika framtida förseningar.

Vad händer just nu?

Kommunen har tagit fram ett förslag till detaljplan. Planförslaget godkändes av samhällsbyggnadsnämnden den 14 maj. Förslaget skickas ut på samråd mellan 22 maj och 30 juni 2025. Under samrådstiden har alla möjlighet att lämna synpunkter.

Vad är syftet med samrådet?

Samrådet är ett viktigt steg i planprocessen och ger invånare, föreningar och andra aktörer möjlighet att påverka planeringen innan några slutliga beslut fattas. Efter samrådet kan planförslaget justeras utifrån de synpunkter som kommit in.

Hur kan jag påverka planförslaget?

Under samrådet kan du läsa hela detaljplaneförslaget och lämna dina synpunkter. Du kan även delta i något av våra öppna hus på Gnesta bibliotek den 11 och 12 juni, eller träffa oss på Gnestadagen den 7 juni. Alla synpunkter dokumenteras och vägs in i det fortsatta arbetet.

Lyssnar kommunen på synpunkterna?

Ja. Det finns både personer och grupper som uttryckt oro för hur förslaget kan påverka till exempel miljön, byggnaders höjd eller centrumkänslan. Kommunen ser samrådet som ett tillfälle att få in både kritik och förbättringsförslag och arbetar aktivt med att ta tillvara på det som kommer in.

Kan kommunen ändra planerna efter samrådet?

Ja. Alla inkomna synpunkter sammanställs i en så kallad samrådsredogörelse. Utifrån den kan planförslaget justeras innan det går vidare till nästa steg. Det är viktigt att planeringen sker i dialog med medborgarna.

Hur får jag tag i planförslaget?

Planförslaget publiceras digitalt här på kommunens webbplats den 22 maj. Det kommer även att finnas tillgängligt i fysisk form på Gnesta biblioteket den 22 maj–30 juni.

Vad händer efter samrådet?

När samrådet avslutats går kommunen igenom alla synpunkter. Ett reviderat planförslag kan därefter tas fram, vilket sedan ställs ut för granskning. Efter granskningen kan planen antas av kommunfullmäktige. En detaljplan tar vanligtvis 1–2 år från samråd till antagande.

Bilder från det pågående planarbetet

Vy från Storgatan med skiss på förslag till ny bebyggelse, illustrerat av KOD Arkitekter.

Vy från Storgatan med skiss på förslag till ny bebyggelse, illustrerat av KOD Arkitekter.

Vy mot centrum, sett från Frösjön. Förslag på ny bebyggelse. Illustrerat av KOD Arkitekter.

Vy mot centrum, sett från Frösjön. Förslag på ny bebyggelse. Illustrerat av KOD Arkitekter.

Vy från Stora torget. Illustrerat av KOD Arkitekter.

Vy från Stora torget. Illustrerat av KOD Arkitekter.