bild från Stjärnhov

Stjärnhov

Cirka två mil västerut från cetralorten Gnesta ligger Stjärnhov med drygt 575 i tätorten och nästan 440 personer på landsbygden.

Själva samhället Stjärnhov har sitt ursprung i den bebyggelse som uppstod efter 1862 då Västra stambanan drogs genom orten och ett stationshus byggdes. Stationen är nu nedlagd och närmaste tågstationer är Flen och Gnesta.

Service och boende

Här finns en matvaruaffär med post, bensinmack, pizzeria, hårsalong, bilhandlare och bilverkstäder. I Föreningshuset finns lokaler för möten och arrangemang samt ett bibliotek.  

Förskola och skola

Förskolan Korallen inryms i skolans lokaler. I Kvarnbackaskolan går många barn från förskoleklass till årskurs 6. Både förskolan och skolan använder regelbundet omgivningarna med skog, vatten och en egen skolskog i sin verksamhet.

Föreningsliv

Föreningslivet i Stjärnhov är rikt och har ett stort utbud hela året om. Här finns bland annat Gryts hembygdsförening, Röda Korset, Lottorna, Friluftsfrämjandet, Majblomman, Gnesta golfklubb, Båtklubben och Stjärnhovs Idrottsklubb. Likaså blomstrar kulturlivet i Stjärnhov. Här hittar du Kultur 42, Konst i Gryt, Musik i gryt och Lagår'n i Ullsta.

Sedan 2011 finns också Stjärnhovs Byalag. Byalaget arbetar för en mötesplats som sjuder av liv, lyfter fram den vackra naturen i Stjärnhov och gör den tillgänglig för alla som vill stanna till vid en öppen och vacker plats vid sjön Naten.

Omgivningarna

Tätorten ligger vid Natens strand, från Naten leder Natån, en slingrande å helt överväxt av träd, ut till Båven, där det går att hitta en egen strand för en dag.  Baden vid Dammhagen och badet vid Naten lockar också, dessutom finns det många små pärlor att upptäcka bland de drygt fyrtio småsjöarna i området.

För den som vill hålla sig på land finns Sörmlandsleden som bland annat går förbi ledens märkligaste geologiska fenomen, en cirka 10 meter lång stenbrygga mellan två bergklackar.  Naturreservatet Putbergen med skog som är upp till tre hundra år gammal och naturligtvis vindskydd och fina tältplatser vid badsjöar med bara några kilometers mellanrum.  

Naturreservatet Herröknanäs bjuder på hundraåriga ekar med sällsynta djur som invånare och en rik fauna tack vare slåtter och bete, allt speglar sig i sjön Mistelns vatten.

Vid Gryts kyrka mitt i den sörmländska idyllen ligger Grytsbergs Golfklubb, en av de vackraste golfbanorna i Sverige. Det är en kuperad skogs- och parkbana med sammanlagt 18 hål med utsikt över sjöarna Misteln och Kyrksjön. Klubbhuset är beläget i det anrika Grytsbergs Säteri. Här finns även ett golfcafé.

Välkommen till Stjärnhov!