2020-10-14
Kommunchefen i Gnesta kommun Anders Axelsson

Anders Axelsson är ny kommunchef i Gnesta kommun

Han har jobbat som kommundirektör i Finspång i 10 år, varit VD för ett kommunalt bolag och haft flera utredningsuppdrag. Sedan
1 oktober 2020 är han Gnesta kommuns nya kommunchef.

Hur känns det Anders Axelsson?

– Det känns bra och jag ser fram emot att lära känna kommunen. Gnesta ligger i en geografi där det finns en enorm potential utifrån närheten till Stockholm och pendlingsmöjligheterna. Det byggs mycket här, folk flyttar hit och det finns en stark framtidstro och ambition till utveckling, säger Anders.

Det var i maj 2019 som Anders lämnade uppdraget, efter tio år, som kommundirektör för Finspångs kommun. Efter det jobbade han som VD på Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB parallellt med olika utredningsuppdrag. Men tanken att söka ett nytt uppdrag har hela tiden funnits där och vid årsskiftet började han leta mer aktivt. Från olika håll hade han redan blivit uppmärksammad på tjänsten som kommunchef i Gnesta så när annonsen kom ut tidigt i våras bestämde han sig för att söka den.

– Det fanns många saker i annonsen som stämde överens med hur jag tänker om kommunal verksamhet med tillväxt- och utvecklingsfrågor. Sedan har Gnesta en annan karaktär jämfört med Finspång och det var en förändring som jag ville ha när jag sökte uppdraget.

Då annonsen kom ut under pågående coronapandemi följde flera digitala intervjuer och tester innan Anders passerade nålsögat och fick träffa kommunalråden.

– Det har känts bra under hela processen och när jag fick erbjudandet i somras tvekade jag inte en sekund, säger han.

Nu har du jobbat i kommunen i två veckor, vilken blir din första utmaning som kommunchef?

Det finns flera utmaningar. Det ena är att lära känna Gnesta som kommun och hur organisationen fungerar här. Den andra är skolan som redan i annonsen lyftes fram som ett viktigt uppdrag. Skolan är central eftersom det är där vi ger våra barn och unga grunden till ett gott liv i stor utsträckning. Vatten- och avlopp är en annan stor utmaning.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

Jag är målfokuserad, har tillit till mina närmsta medarbetare och älskar att jobba tillsammans med politiken. Sen gillar jag ordning och reda och de interna processerna måste fungera så bra som möjligt.

Du bor i Finspång, 12 mil från Gnesta. Kommer du pendla? Eller blir du kanske Gnestabo nu?

Just nu pendlar jag men jag håller på att kroka upp en övernattningsmöjlighet. Sen får vi se vad som händer… Vår yngsta son flyttade precis hemifrån så vi har inga barn hemma längre och min fru reser mycket i sitt jobb så vi håller på att formulera vårt framtida boende. Gnesta kan bli ett alternativ.

Du orienterar sedan 17 år tillbaka och är aktiv i Finspångs FOK. Vad betyder sporten för dig?

Det var en av mina söner som fick mig att börja orientera och jag trodde aldrig att jag skulle ägna mig åt att springa runt i skogen och leta efter kontroller. Men jag har lärt mig att uppskatta sporten och den ger mig både motion och avkoppling. Sen är det fantastiskt trevligt att få komma ut i naturen och hålla fokus på kartan.

Vad tycker du annars om att göra på fritiden?

Jag skulle säga att jag är allmänt kulturintresserad. Jag gillar film, konst, musik och går gärna på konserter. Jag har också spelat trummor och lite gitarr runt lägerelden som ung.

Slutligen, vad är det bästa med Gnesta?

När jag åker in i Gnesta är känslan väldigt bra. Här finns både den mindre orten och landsbygdens kvalitéer. Det finns också en puls och kommunen växer. Det är inte självklart i orter av den här storleken och det gillar jag. Sen är det väldigt vackert runtomkring med den sörmländska naturen.

Kort om Anders Axelsson

Ålder: 55 år.
Yrke: Kommunchef i Gnesta kommun sedan 1 oktober 2020.
Bor: Finspång.
Familj: Fru och tre vuxna söner.
Intressen: Orientering, konst, film och musik.
Lyssnar på: ”En fördel med att pendla är att jag hinner lyssna på Studio Ett i P1. Annars lyssnar jag mycket på den amerikanska artisten Laura Pergolizzi med artistnamnet LP. Lykke Li är en annan favorit.”