2022-03-31
Ukrainas flagga

Evakueringsboenden pausade tillsvidare

Gnesta kommun står inte med på listan över kommuner som behöver hålla sina evakueringsboenden aktiva.

Migrationsverket meddelade tidigare i veckan att de inte kommer att behöva de evakueringsboenden som upprättats i Gnesta kommun. Bland kommunerna i Södermanland är det bara Eskilstuna kommun som tar emot flyktingar på uppdrag av Migrationsverket.

Beslutet kan komma att ändras om flyktingströmmen ökar igen. Därför behåller vi de boenden iordningställts för evakuering tills lokalerna tas i anspråk av andra aktiviteter.

Ukrainska flaggan hissas på måndagar

Kommunen kommer att fortsätta hissa den ukrainska flaggan utanför kommunhuset varje måndag. Det är ett sätt att visa sympati för alla som är drabbade av invasionen.

Servicecenter hjälper till

Vi har familjer här som ordnat med eget boende och försörjning. Servicecenter är beredda att svara på frågor och hjälpa dem med information och kontakter.

Biblioteket anordnar mötesplats

På tisdagar mellan klockan 10-12 är ukrainska familjer särskilt välkomna till biblioteket. Med fika och pyssel erbjuder de där en mötesplats för de som behöver träffa andra i samma situation.

Samlad information om situationen

Vi uppdaterar löpande information om hur Gnesta kommun påverkas av den ryska invasionen av Ukraina på en samlingssida. Där berättar vi vad kommunen gör, vad du kan göra. Där finns också information som riktar sig till dig som tagit emot flyktingar i ditt hem.