
Anders Bennström, säkerhetskonsult, undervisade kommunstyrelsen och krisledningsnämnden i hur man stärker sin krisberedskap.
Gnesta kommun stärker sin beredskap
Kommunstyrelsen och krisledningsnämnden i Gnesta kommun utbildas för att stärka sin förmåga att hantera kriser och fatta beslut under svåra förhållanden. Utbildningen är en del av kommunens arbete med att öka beredskapen inför eventuella kriser och krigssituationer.
Fördjupade kunskaper om krishantering
Under två halvdagar fördjupar politiker och tjänstemän sina kunskaper om hur kommunen ska agera vid fredstida kriser och höjd beredskap. Utbildningen omfattar kommunens ansvar i totalförsvaret samt relevanta lagar och regler. En central del var de fullmaktslagar som kan träda i kraft vid höjd beredskap.
– Det är viktigt att vi har koll på de lagar och regler som styr vad vi kan, får och måste göra i en krissituation, säger Johan Siverland, säkerhetssamordnare i Gnesta kommun.

Deltagarna bjöds på beredskapsmat i form av frystorkad lax- och broccolipasta.
Praktiska övningar under press och beredskapsmat
Deltagarna får även träna på att fatta beslut under press, med begränsad information och kort om tid.
– Det kanske inte finns tid att utreda och förbereda så som vi är vana vid. Vi måste kunna fatta beslut snabbt, även under svåra förhållanden, förklarar Siverland.
För att ge en realistisk bild av en krissituation serverades deltagarna beredskapsmat, liknande den som skulle användas i skolor och äldreomsorg vid en samhällsstörning. I detta fall bjöds det på frystorkad lax- och broccolipasta.

Långsiktigt arbete för ökad beredskap
Utbildningen är en del av kommunens långsiktiga arbete med att stärka den lokala krisberedskapen i enlighet med nationella krav och rekommendationer. Man ska kunna möta olika typer av kriser och säkerställa att kommunen är rustad för att hantera allvarliga händelser. Planen är att genomföra liknande utbildningar efter valet 2026 för att säkerställa att nyvalda politiker får samma grundläggande kunskaper.
– Den här utbildningen har varit ett viktigt steg på vägen, avslutar Siverland.
Förklaring av begrepp inom krisberedskap
- Fredstida kris: En situation som avviker från det normala, drabbar många människor eller hotar grundläggande värden, orsakar allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver samordnade insatser från flera aktörer.
- Höjd beredskap: Höjd beredskap kan finnas i två nivåer – skärpt beredskap och högsta beredskap. Detta beslutas av regeringen och innebär inte automatiskt krig. Vid krig råder högsta beredskap automatiskt, även utan regeringsbeslut. Vid höjd beredskap kan vissa fullmaktslagar börja gälla, till exempel ransoneringslagen.
- Beredskapsmat: I en krissituation kan kommunen servera särskild beredskapsmat på skolor och inom äldreomsorgen om vanliga matleveranser inte fungerar.