2023-03-20
Earth Hours och Världsnaturfondens loggor med texten Tillsammans är vi världens chans.

Gnesta kommun uppmärksammar Earth Hour

Temat för Earth Hour 2023 är Tillsammans är vi världens chans. Under veckan fram till timmen för nedsläckning har vi flera aktiviteter med tips för att spara energi och att tänka klimatsmart.

Earth Hour infaller lördag den 25 mars klockan 20.30–21.30 och är världens största klimatmanifestation och den drivs av Världsnaturfonden (WWF). Då kan du som vill uppmärksamma Earth Hour släcka lamporna i en gemensam manifestation.

Syftet är att skicka en signal till världens politiker och ledare om att ta klimatförändringarna och förlusten av den biologiska mångfalden på allvar. Kampanjen syftar dessutom till att inspirera till klimatsmarta vanor i vardagen.

Klimatkalkylatorn – beräkna och sänk din miljöpåverkan

Vill du veta hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Testa dig själv i Världsnaturfondens och SEIs (Stockholm Environment Institute) klimatkalkylator, där du genom att svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping får du snabbt koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den. Se Relaterad information.

Byt ut vanliga glödlampor mot LED-lampor

Ett enkelt sätt att spara både pengar och på miljön är att byta ut dina vanliga glödlampor mot LED-lampor. Det finns mycket att tjäna på det för både dig och miljön. Prova gärna Konsumentguidens kalkylator nedan för att se hur mycket du kan spara i hushållskassan. Se Relaterad information.

Så här uppmärksammar Gnesta kommun Earth Hour:

 • Tisdag den 21 mars berättar kommunens miljöstrateg Bertil Karlsson om närnaturen runt kommunens orter, som du kan ta dig till med minsta möjliga klimatpåverkan.

  Här läser du Bertils tips på närnaturområden runt kommunens orter. Länk till annan webbplats.

 • Onsdag den 22 mars uppmärksammar vi Världsvattendagen, som pekar på vikten av att spara på vatten och naturresurser i hela världen för att få dem att räcka till alla på jorden. Under dagen får vi i en film på Faceook också höra kommunalråden Linda Lundin (S) och Anna Ekström (M) berätta om den nya vattenförsörjningen för Gnesta tätort.

  Se filmen på vår Facebooksida. Länk till annan webbplats.

 • Torsdag den 23 mars klockan 17.00–19.00 kommer kommunens energi- och klimatrådgivare Karen Kynnefjäll och Maria Karlsson att hålla öppet hus med rådgivning om hur du kan spara på pengar och miljö genom energieffektivisering i hemmet.

  Du får också chans att möta Johan Lexell, som med sin kunskap och stora erfarenhet av solceller ger dig som är intresserad av att minska dina elkostnader på ett klimatsmart sätt råd och vägledning i vad som passar just dig i en omställning till nya energikällor.

  Plats: Servicecenter, Marieströmsgatan 3, 646 31 Gnesta.

  Gå till evenemanget i kalendern på Facebook. Länk till annan webbplats.

 • Lördag den 25 mars klockan 20.30–21.30, Earth Hour med nedsläckning av kommunhuset, Gnestahems och Gnesta Fastighets ABs kontor samt gamla vattentornet i Gnesta.

Det kommunala bostadsbolaget Gnestahem är med i Allmännyttans Klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet i initiativet är att de allmännyttiga bostadsbolagen ska vara fossilfria senast 2030 och att energianvändningen minskat med 30 procent till 2030 (räknat från år 2007). Se Relaterad Information.

Du kan bidra till att uppfylla målet genom enkla energibesparande åtgärder i hemmet, som du kan läsa på Gnestahems webbsida. Se Relaterad information.

Energi- och miljörådgivning i Gnesta kommun

Hos våra energi- och klimatrådgivare kan du året runt ställa alla dina frågor och få bra tips på energibesparingar, solel och laddning inte bara för att spara pengar, utan också för att minska din miljöpåverkan. Se Relaterad information.