2020-11-06

Kommunala verksamheter som påverkas av de skärpta råden

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelsen och Region Sörmland att råden i Sörmland skärps på grund av att smittspridningen av coronaviruset har ökat.

Gnesta kommun har beslutat att anpassa verksamheten utifrån de lokala skärpta råden.

För att minska smittspridningen så uppmanas medborgare, om möjligt, att undvika fysiska besök i kommunala verksamheter.

Åtgärderna gäller from 9 november 2020 till 26 november 2020 och kan förlängas. Verksamheterna och lokalerna stänger lördagen 7 november för att ställa om.

Digitala möten

Kommunen kommer under perioden i så stor utsträckning som möjligt att ställa om fysiska möten till att bli digitala. Om det inte är möjligt att genomföra möten på ett smittsäkert sätt kan möten komma att ställas in. Utifrån den rådande situationen är måndagens kommunstyrelsemöte inställt.

Servicecenter

Servicecenters reception kommer att hållas öppen som vanligt vardagar, men stängt lördagar. För att minimera risken för smittspridning uppmanas allmänheten att undvika besök så långt som möjligt genom att i första hand ta kontakt via telefon: 0158-275 000 eller e-post: servicecenter@gnesta.se.

Vård- och omsorgsverksamheten

Kommunen avråder just nu bestämt från besök till särskilt boende för äldre och grupp- eller serviceboende.

Öppna förskolan

Öppna förskolan vid familjecentralen kommer enbart ta emot enskilda besökare som har särskilda behov av att upprätthålla kontakten med Öppna förskolans personal.

Kultur- och fritid

Biblioteket

Biblioteket är inte stängt utan verksamheten ställer om. Det innebär att du som låntagare får samma goda service men just nu tas inte fysiska besök emot i själva biblioteket. Det går fortfarande utmärkt att låna och beställa böcker i våra bokkassar via webben: www.bibliotek.gnesta.se eller via telefon: 0158-275 294. Bokkassarna kan alltid avhämtas på servicecenter, Marieströmsgatan 3 i Gnesta. Bokade barngrupper kommer i vissa fall att tas emot.

Freja- Bad och Gym

Freja Bad och Gym stänger för allmänheten. Bokad simskola i grupp för barn kommer att genomföras. Köpta träningskort kommer att frysas och aktiveras när anläggningen åter öppnar.

Fritidsgården

Fler utomhusaktiviteter, evenemang som kräver föranmälan samt begränsat deltagarantal inomhus.

Kulturskolan

 • Kulturskolans individuella lektioner och lektioner för mindre grupper kommer fortsatt att ges i fysisk form.
 • Möjlighet till distansundervisning inom alla kurser.
 • Distansundervisning för kurser med fler än 10 deltagare födda 2007 eller tidigare.

Gnesta Ishall

Allmänhetens åkning ställs in tillsvidare.

Uthyrning av kommunens lokaler (idrottsanläggningar och Elektron)

Vid uthyrning av kommunens lokaler ska information om de allmänna råden följas. Det vill säga endast uthyrning till idrottsaktiviteter som ska genomföras för de som är 15 år (2005) och yngre. Bokade tider för de som är 16 år och äldre kommer att avbokas.

 • Elektron, A och B-salen
 • Frejahallen
 • Gnesta Sporthall
 • Gnesta Ishall
 • Gnestahallen, sporthallsdelen
 • Dansutskolans gymnastiksal och spegelsal
 • Welandersborg gymnastiksal
 • Kvarnbackaskolan gymnastiksal
 • Laxneskolan gymnastiksal
 • Åsbacka gymnastiksal

Gnesta kommun följer noggrant utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer. Kommunens arbete med anledning av covid-19 hittar du här: gnesta.se/covid19