2019-05-23
Kronprinsessan på besök i Gnesta kommun

Kronprinsessans vandring i Gnesta kommun

I ett fantastiskt försommarväder kom kronprinsessan ridande på hästar från Swings islandshästar till Skottvångs gruva onsdagen den 22 maj.

Vid gruvan hälsades kronprinsessan officiellt välkommen till Sörmland av landshövding Liselott Hagberg och till Gnesta kommun av kommunalråden Johan Rocklind och Ann-Sofie Lifvenhage. Prinsessan fick även en presentation av Skottvångs Grufva, nätverket för upplevelser längs Väg 223 och Östra Sörmlands Gruvförening.

Omkring 100 personer vandrade i raskt marschtempo, följde Sörmlandsleden och besåg tjärdalar, kolbottnar och Borgdammens fornborg. Framme vid Mellan-Marviken blev det lunch vid skärmskyddet varefter kronprinsessan och en skara scouter äntrade kanoter för en kort paddling till Långa Edet. Därefter blev det vandring igen, denna gång en längre promenad med slutmålet Läggesta där Smalspåret transporterade oss sista sträckan ned till Mariefred. På Mariefreds station blev det folkfest när prinsessan klev av tåget. Det var mängder av skolbarn med flaggor och blommor och andra nyfikna som passade på att delta i det kungliga besöket.

Dagen avslutades med saft och bullar i slottsparken där prinsessan tackade för sin Sörmlandsvandring i Sörmländsk natur som hon beskrev lite som en nostalgitripp. Barndomens sommarresor till Stenhammar var ett positivt minne och något helt annat än vardagen på slottet i Stockholms innerstad. Vi hälsade henne hjärtligt välkommen tillbaka, det finns så mycket mer att se och uppleva i vår kommun än vad som kan hinnas med på en enda dag.