2022-07-28
Grannsamverkan är en effektiv brottsförebyggande åtgärd

Minska risken att bli utsatt för brott

Under juni månad ökade antalet polisanmälda inbrott i Gnesta. Vi vill därför återigen påminna om hur du kan minska risken för att bli utsatt.

Under början av juni ökade antalet polisanmälda inbrott i Gnesta. Därefter har det skett en klar minskning men problemet med inbrotten har inte helt upphört. Vi vill därför påminna om några saker.

Ring 112

Vid pågående eller precis inträffat brott ring 112.

Ring 11414 eller polisen.se

Har du blivit utsatt för ett brott, men upptäcker det först efteråt ska du alltid anmäla det till polisen. Det kan göras på polisens webbplats, länk finns i relaterade länkar nedan. När du kommer in på sidan finns tydliga länkar överst på sidan. Du kan också ringa 11414.

Samma nummer och webbplats gäller om du har tips till polisen om olaglig verksamhet.

Brottsförebyggande åtgärder

Förebygg inbrott så gott det går. Det finns en hel del du kan göra för att minska risken för att just du ska bli utsatt.

Ta del av tips och tricks

Samverkan mot brott har samlat tips och råd på en sida. Se relaterade länkar längst ner på sidan.

Starta grannsamverkan

Grannsamverkan är en organiserad form av samverkan mellan grannar för att minska inbrott i exempelvis bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse. Genomförda studier visar att grannsamverkan minskar brottslighet med upp till 36%. För att kunna starta en grannsamverkan behövs det ett kontaktombud, som är den som håller i kontakten med Polisen. För tillfället är inget datum satt för nästa utbildning men kommunen och polisen kommer att prioritera ett nytt utbildningstillfälle när tillräckligt många anmält intresse.

Länk till kommunens information och intresseanmälan till utbildningen finns under relaterade länkar.

Du kan också skicka intresseanmälan direkt till grannsamverkan.nykoping@polisen.se.