2021-02-24
Kvinna med munskydd på en tunnelbana

Munskydd hela dygnet i kollektivtrafiken

Igår tisdag, 23 februari, kom Region Sörmland med nya skärpta regionala rekommendationer. En av dem är att engångsmunskydd ska användas när du reser i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet.

Tidigare har beslutet om munskydd i kollektivtrafiken gällt under rusningstid, klockan 7-9 och 16-18. Den nya rekommendationen är nu att munskydd gäller hela dygnet, så länge vi har en samhällsspridning av covid-19. Rekommendationen att använda munskydd gäller även dig som reser med sjukresa eller färdtjänst.

CE-märkta munskydd

I första hand ska var och en ta med sig eget munskydd och munskydden ska helst vara CE-märkta, vilket försäkrar att de håller en viss kvalité. Sörmlandstrafiken har ett begränsat antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. I Gnesta kommun kan du hämta munskydd på servicecenter, Marieströmsgatan 3.

Viktigt att känna till är att tillgången på munskydd kan variera och det garanteras inte att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Använd munskyddet rätt

Det är viktigt att munskydden bärs på rätt sätt. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och de ska inte vidröras medan de används.

Tänk på att munskydd aldrig ersätter de allmänna rekommendationerna om att stanna hemma om du känner dig sjuk, att tvätta händerna ofta samt att hålla fysiskt avstånd till andra personer.

Såhär tar du på munskydd:

  • Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
  • Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
  • Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en metallskena ska den placeras uppåt. Banden ska sitta runt öronen eller huvudet. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor.
  • Rör inte munskyddet när du har det på dig.

Såhär tar du av munskydd:

  • Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
  • Ta tag i banden och lyft bort munskyddet utan att röra resten av munskyddet.
  • Kasta engångsmunskyddet på avsedd plats.
  • Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.

För mer information om användning av munskydd se 1177.se Länk till annan webbplats.