2022-08-24

Nu öppnar förtidsröstningen

Från och med den 24 augusti kan du förtidsrösta på Servicecenter. Kan du inte ta dig till en röstningslokal kan du använda dig av budröstning eller ambulerande röstmottagning.

Den 11 september är det val till Sveriges riksdag och kommuner och regioner, men redan den 24 augusti kan du gå till en röstningslokal och förtidsrösta.

När du röstar på valdagen ska du gå till den lokal som står anvisad på ditt röstkort. Röstkortet kommer i brevlådan ungefär tre veckor före valet. Förtidsröstningen kan du göra var som helst i hela landet. Du som befinner dig i Gnesta kommun kan förtidsrösta på servicecenter, Marieströmsgatan 3.

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Du måste kunna styrka din identitet för att få rösta. Om du inte är känd av röstmottagarna måste du visa en id-handling t.ex. körkort eller pass. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet och då måste den personen visa en id-handling.

Har du inget röstkort kan du få hjälp med ett dublettröstkort på servicecenter när du förtidsröstar.

Öppettider för förtidsröstning och röstning på valdagen

Måndag-fredag klockan 10.00-17.00
Torsdagar även klockan 17.00-19.00
Lördag-söndag klockan 10.00-14.00
Valsöndagen, den 11 september, klockan 08.00-20.00

Om du inte kan ta dig till en röstlokal

Om du har ett rörelsehinder eller av andra skäl inte har möjlighet att ta dig till röstlokalen kan du använda dig av ambulerande röstning. På gnesta.se/val2022 finns all information eller länkar du behöver för att kunna rösta i de allmänna valen 2022.

Om du befinner dig utomlands

Befinner du dig utomlands finns också möjlighet att rösta via brevröst eller genom att förtidsrösta på ambassader och konsulat, mer information finner du via länk nedan till Valmyndighetens webbplats.

Var vaksam på desinformation

När vi närmar oss valet ökar risken för att främmande makt ska utnyttja vårt öppna samhälles sårbarhet och genom desinformation vilja skada eller påverka debatten, valet och regeringsbildningen.

Främmande makt använder ofta sociala medier som plattform, och kan vilja påverka i olika grupper eller sprida desinformation genom att locka till många delningar.

Myndigheten för psykologiskt försvar har inför valet 2022 gjort en informationsinsats för att öka kunskapen om hur man kan skydda sig mot felaktig information. Se relaterad information.