2025-05-15

Rättelse och förtydligande: Tillfälliga åtgärder i skolorna med anledning av vattenbrist

Med anledning av de reaktioner som kommit efter informationen i Vklass måndag den 15 maj om dusch efter idrott i skolorna, vill vi nu förtydliga vad som gäller, varför åtgärderna införts och hur kommunen tar ansvar i det allvarliga vattenläge vi befinner oss i.

Idag, torsdag den 15 maj, publicerades information i den digitala lärplattformen Vklass om att elever tills vidare inte ska duscha efter idrotten. Vi förstår att detta väckt synpunkter och frågor, och vill därför förtydliga vad som gäller, varför åtgärderna införts, och ta ansvar för att kommunikationen kunde ha varit tydligare och mer nyanserad.

Gnesta kommun befinner sig i ett allvarligt läge när det gäller vattenförsörjningen. Vattennivåerna i grundvattentäkten är mycket låga, vilket beror på långvarig brist på nederbörd – något vi inte kan påverka. Men vi är också medvetna om att det finns andra orsaker som vi som kommun måste ta ansvar för.

Vi arbetar aktivt på flera fronter

En bidragande orsak till situationen är läckor i ledningsnätet. Det är allvarligt, och vi arbetar intensivt för att åtgärda detta. Just nu pågår arbete med att laga en större läcka och att förstärka insatserna för att hitta fler brister. Samtidigt fortsätter planeringen av det nya vattenverket som ska ta sitt vatten från sjön Klämmingen vilket är en långsiktig lösning för att minska sårbarheten.

Alla verksamheter i kommunen gör insatser

I hela kommunen pågår arbete med att minska vattenförbrukningen – från skolor och äldreomsorg till fastighetsskötsel, teknisk drift och parkvård. Skolans åtgärder är alltså en del av ett större ansvarstagande.

Vi är glada att vi har engagerade medarbetare som snabbt agerar för att bidra, men i det här fallet ser vi att kommunikationen inte blev så tydlig som den borde ha varit.

Detta gäller för eleverna i skolan:

Idrottsundervisningen fortsätter som vanligt enligt läroplanen. Innehållet kan anpassas så att aktiviteterna i större utsträckning inte kräver dusch efteråt.

  • Om lektionen innehåller aktiviteter som gör att eleverna behöver duscha, så ska de självklart få göra det. Det handlar inte om ett generellt förbud, utan om att minska vattenförbrukningen där det är möjligt.
  • Eleverna ska naturligtvis tvätta händerna efter toabesök och liknande. Men vi uppmuntrar alla att inte låta kranen rinna i onödan, till exempel när man tvålar in händerna.

– Det var inte vår avsikt att skapa oro eller att ge intryck av att vi nedprioriterar barns hälsa och hygien. Jag har själv varit idrottslärare och vet hur viktig dusch och återhämtning är efter fysisk aktivitet. Men vi befinner oss i ett läge där vi måste väga olika värden mot varandra. Om vi kan vara med och bidra till att vattnet räcker hela sommaren är det ett viktigt steg, säger Johan Skeppstedt, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Vi tar med oss kritiken

Vi förstår att beskedet upplevdes som plötsligt och inte tillräckligt förklarat. Det tar vi med oss. Vi ser nu över både hur vi kommunicerar och hur vi kan justera åtgärderna så att de är rimliga, begripliga och proportionerliga.

Tack för att ni hör av er, ställer frågor och hjälper till att ta ett gemensamt ansvar.

Mer information och uppdateringar

Du hittar aktuell information om vattenläget, vad kommunen gör och hur du själv kan bidra på gnesta.se/sparavatten Länk till annan webbplats.. Där uppdaterar vi löpande när nya åtgärder tillkommer eller situationen förändras.