2018-08-08

Skogsbränder utanför Gnesta

Under eftermiddagen på onsdagen uppstod två skogsbränder i området utanför Gnesta. Sörmlandskusten räddningstjänst och Södertörns brandförsvar är på plats och bekämpar bränderna.

Torsdag 2018-08-09 klockan 09.17: De två bränderna som startade i går runt klockan 13.30 är nu under kontroll. Insatser med bekämpning och eftersläckning har pågått under natten och kommer att fortsätta under hela torsdagen. Vädret har stor betydelse men enligt prognos kommer vinden inte att vara lika stark idag vilket underlättar arbetet. Här är aktuell status för branden vid Älglösen och vid Linnaren. Insatsen vid den större branden vid Älglösen kan även pågå under fredagen.

  • Insatsen för branden vid Älglösen samordnas av Södertörns brandförsvar och hade som störst en omfattning på uppskattningsvis 300x600 meter. Det är 13 enheter på plats för att bekämpa branden. Branden är nu under kontroll.
  • Insatsen för branden vid Linnaren samordnas av Sörmlandskustens räddningstjänst och hade som störst en omfattning på uppskattningsvis 100x200 meter. På plats är enheter från Gnesta, Nyköping och Gåsinge och Sparreholm. Branden är nu under kontroll.

Texten uppdateras löpande.

 

Onsdag 2018-08-08 klockan 19.10: Bränderna är just nu på sådant avstånd från bebyggelse att ingen evakuering av boende är akuell. Insatser med bekämpning och eftersläckning kommer pågå även onsdagnatten och under torsdagen.

Det är två bränder enligt bekräftade uppgifter från flygobservationer i området. Den ena branden är nära sjön Linnaren, strax norr om Björnlunda. Den andra branden är nära Älglösen, mellan Kvarnsjön och Långsjön, strax norr om Gnesta.

– Vi får in samtal om att det är flera bränder, men det är troligtvis rökutveckling som förvirrar. Just nu är det två bränder som vi är igång och bekämpar tillsammans med Södertörns brandförsvar, säger Patrik Kullman, räddningschef Sörmlandskustens räddningstjänst.

Flera styrkor är på plats och samarbetar för att släcka de båda bränderna. På grund av den starka vinden i området finns även två helikoptrar cirkulerande i luften för att hjälpa till med släckningsarbetet och lokalisera brandens omfattning.

  • Insatsen för branden vid Älglösen samordnas av Södertörns brandförsvar och har en omfattning på uppskattningsvis 300 x 600 meter. Det är 13 enheter på plats för att bekämpa branden.
  • Insatsen för branden vid Linnaren samordnas av Sörmlandskustens räddningstjänst och har en omfattning på uppskattningsvis 100 x 200 meter. På plats är enheter från Gnesta, Nyköping och Gåsinge och Sparreholm.

Bränderna är just nu på sådant avstånd från bebyggelse att ingen evakuering av boende är akuell.

Insatser med bekämpning och eftersläckning kommer pågå även under natten och under torsdagen.

Texten uppdateras löpande.

Senast publicerad 2018-08-09