2021-11-11
En reflex som lyser i mörkret.

Syns du i mörkret?

Visste du att 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt? Med reflexer syns du mycket bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stads- och tätortstrafik är det nästan ännu viktigare att bära reflex. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer. Tänk på att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag.

Ge bilisterna en chans

Om du bär mörka kläder syns du på 20-30 meters avstånd. Har du ljusa kläder syns du från 60 meter. Men om du bär reflex ser chauffören dig redan på 125 meters avstånd. Hur lång bromssträcka har då en bil? Kör du i 50 km/h så har bilen en bromssträcka på cirka 15 meter. Kör du i 70 km/h är bromssträckan på cirka 20 meter vid normalt väglag. Är det vinter eller vått väglag är bromssträckan ofta 2-4 gånger längre.

Så bär du dina reflexer

När du rör dig i trafiken är det viktigt att du syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt dina armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde. Även djuren behöver reflexer för att synas i mörkret och det finns speciella reflexer för hundar och hästar.

Se till att cykeln syns

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit, reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus.

Reflexer är en färskvara

Tänk på att byta ut dina reflexer eller sätt på några nya så syns du bättre i trafiken! Normal livslängd för reflexer är tre år, men redan efter ett år kan de ha tappat väsentligt i reflektionsförmåga. Det kan alltså vara en god idé att köpa nya reflexer inför varje vinter. Du kan enkelt testa dina reflexer hemma genom att hänga upp en gammal och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Lys sedan på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns sämre än den nya då är hög tid att byta. Reflexer är en billig livförsäkring!

Glöm inte, också en liten stjärna lyser upp mörkret.