2021-07-13
En gul sol mot en blå himmel.

Ta hand om dig i värmen!

Visst är det härligt med värme och sol men ta det försiktigt. Just nu råder det höga temperaturer som gör att du behöver tänka på hur din kropp påverkas av värmen.

Kroppens sätt att förhindra överhettning är svettning. Varma och fuktiga dagar minskar svettningen på grund av den ökade luftfuktigheten. När svettningen inte längre räcker till börjar kroppstemperaturen att stiga och symtom på överhettning kan uppstå.

Har du ett fysiskt tungt arbete ska du vara extra försiktig och ta många pauser. Detsamma gäller om du sitter på ett varmt kontor. Drick mycket vatten och försök att ha ett svalt arbetsrum. Överhettning, eller värmeutmattning, är en mildare reaktion och symtomen är lindrigare än vid värmeslag. Det som kallas för värmeslag eller solsting uppstår när kroppens temperaturreglering inte fungerar efter en längre tids vistelse i varm miljö.

Symtom som tyder på överhettning

  • Du får huvudvärk
  • Du får yrsel
  • Du mår illa och kräks
  • Du känner dig muskelsvag
  • Du får muskelkramper
  • Du känner dig orkeslös

Äldre och sjuka mer utsatta

Äldre personer kan ha sämre förmåga att reglera sin kroppstemperatur och att känna törst. Även personer med andra sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar i lungor och njurar, med demens, diabetes eller psykisk ohälsa kan behöva ta hand om sig extra mycket under en värmebölja. Små barn och gravida kan också vara extra känsliga för värme.

Överhettning och värmeslag

Varningssignaler på att kroppen blivit för överhettad kan vara förhöjd kroppstemperatur, ökad puls och andning, plötslig yrsel och onormal trötthet. Värmeslag kan dessutom ge symtom som kräkningar, synstörningar och förvirring. Kontakta sjukvården om du misstänker att du eller någon i din omgivning har blivit överhettad eller är på väg att få värmeslag.

Fyra sätt att undvika värmeslag

  1. Fyll på med vätska. När det är riktigt varmt är det viktigt att dricka mer än vanligt för att undvika värmeslag. Om du märker att du inte kissar lika ofta som vanligt har du inte druckit tillräckligt och riskerar att få värmeslag. Se till att fylla på med vatten för att slippa drabbas.
  2. Undvik värmen. Känns självklart, men ibland är det svårt att skippa solen och värmen när man bara får uppleva ett fåtal soltimmar per år.
  3. Lägg benen högt. Om du känner dig yr och misstänker att du är på väg att drabbas ska du lägga dig ned med benen högt.
  4. Ta ett kallt bad. Här är ett badkar att föredra, eftersom det ofta är soligt eller varmt vid sjöar och hav.

Sist men inte minst

Coronaviruset sprids även under varma dagar. Glöm inte att hålla avståndet i glasskön och på stranden!