2019-07-25

Ta hand om dig i värmen!

Visst är det härligt med värme och sol men ta det försiktigt. Just nu är det höga temperaturer i Gnesta och det är lätt att överhettas.

Kroppens sätt att förhindra överhettning är svettning. Varma och fuktiga dagar minskar svettningen på grund av den ökade luftfuktigheten. När svettningen inte längre räcker till börjar kroppstemperaturen att stiga och symtom på överhettning kan uppstå.

Har du ett fysiskt tungt arbete ska du vara extra försiktig och ta många pauser. Detsamma gäller om du sitter på ett varmt kontor. Drick mycket vatten och försök att ha ett svalt arbetsrum. Överhettning, eller värmeutmattning, är en mildare reaktion och symtomen är lindrigare än vid värmeslag.

6 vanliga symtom som tyder att du kan ha drabbats av överhettning

  1. Du får huvudvärk
  2. Du får yrsel
  3. Du mår illa och kräks
  4. Du känner dig muskelsvag
  5. Du får muskelkramper
  6. Du känner dig orkeslös

Det som kallas för värmeslag eller solsting uppstår när kroppens temperaturreglering inte fungerar efter en längre tids vistelse i varm miljö.

4 sätt att undvika värmeslag

  1. Fyll på med vätska. När det är riktigt varmt är det viktigt att dricka mer än vanligt för att undvika värmeslag. Om du märker att du inte kissar lika ofta som vanligt har du inte druckit tillräckligt och riskerar att få värmeslag. Se till att fylla på med vatten för att slippa drabbas.
  2. Undvik värmen. Känns självklart, men ibland är det svårt att skippa solen och värmen när man bara får uppleva ett fåtal soltimmar per år.
  3. Lägg benen högt. Om du känner dig yr och misstänker att du är på väg att drabbas ska du lägga dig ned med benen högt.
  4. Ta ett kallt bad. Här är ett badkar att föredra, eftersom det ofta är soligt eller varmt vid sjöar och hav.

Så behandlar du värmeslag

Om du ändå har drabbats är det viktigt att du får vård direkt. Ta dig till en sval plats och kyl ned kroppen med exempelvis en blöt handduk. Om du är riktigt illa däran kan du behöva uppsöka sjukhus för att få näring och salter via dropp. Ta nu hand om dig och var uppmärksam på andra människor i din närhet.

Senast publicerad 2019-07-25