illustration av viruset corona

Information med anledning av coronaviruset

Behöver du hjälp med handling, andra ärenden eller bara någon att prata med en stund? Eller är du frivillig och vill hjälpa till? Du hittar tips och råd under rubriken Stöd och omsorg.

Uppdaterad information 7 april.

Gnesta kommun följer noggrant utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi arbetar hela tiden med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning.

Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.

Stöd och omsorg

Inom vård och omsorg finns många personer som tillhör riskgrupper. Därför är det särskilt viktigt att skydda riskgrupper och personal.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om stöd och omsorg.

Träffpunktens verksamheter ställs in från och med 3 april

För att minska risken för smittspridning stänger vi Träffpunkten tillfälligt. Under tiden vi har stängt erbjuder vi hemleverans av matlådor.

I samråd med smittskyddsläkare har socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen beslutat att tillfälligt ställa in Träffpunktens verksamheter. Detta görs för att dämpa spridningstakten av coronaviruset. Stängningen omfattar både Träffpunktens matservering och övriga verksamhet. Beslutet om stängning gäller från och med fredag 3 april till och med 31 maj.

Matlådor för personer med biståndsbeslut eller försörjningsstöd

Om du sedan tidigare får din måltid på Träffpunkten betalad av kommunen kommer du få en kall matlåda levererad till ditt hem av hemtjänsten varje dag under perioden som Träffpunkten har stängt.

Försäljning av matlådor

Vi kommer även erbjuda försäljning av kalla matlådor till er som brukar äta lunch på Träffpunkten.

Matlådor beställs genom att ringa Marie Ceder Åkerlund på 0158 – 275 449 senast klockan 10.00 samma dag. Mat för lördag och söndag beställs på fredagen.

När du beställer din matlåda anger du om du vill hämta själv eller få den hemlevererad.

Pensionärer betalar 61 kronor för en matlåda, övriga betalar 79 kronor.

Hämta upp matlåda

Hämtar du upp matlådan gör du det på Strandhagens äldreboende mellan klockan 11.00-11.45, genom att ringa på dörren på baksidan. Du betalar med kontanter, swish eller månatlig faktura.

Få matlådan hemkörd

Om du behöver få matlådan hemkörd behöver du uppge namn, adress och telefonnummer när du beställer matlådan. Du betalar med swish eller månatlig faktura.

Information in other languages

Information på lättläst svenska

Nu finns information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 på lättläst svenska. Läs mer under våra lättlästa sidor.

Skydda dig själv och andra från smitta

Det är viktigt att alla hjälps åt för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga förkylningssymtom, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Så skyddar du dig själv och andra:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun, där smittan sprids.
  • Håll ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand.
  • Eftersom sjukdomen drabbar äldre personer hårdare är det viktigt att skydda dem.

Tips på hur du som vuxen kan prata med barn om coronaviruset

Just nu är det många barn som oroar sig över coronaviruset och frågorna är många. Här nedan har vi sammanställt länkar till sidor där du som vuxen får tips på hur du kan prata med ditt barn om corona.

Friends webbplats: Så pratar du med barn om Corona.länk till annan webbplats

Webbplatsen krisinformation.se: Så pratar du med barn om coronaviruset.länk till annan webbplats

Vårdguiden 1177: Hur pratar du med ditt barn om nya coronaviruset?länk till annan webbplats

Rädda barnen: Så pratar du med barn om corona.länk till annan webbplats

Till dig som är ung och orolig för coronaviruset

Just nu är det många barn och unga som oroar sig över coronavirusets spridning. Här nedanför tipsar vi om ställen dit du som är orolig kan vända dig.

Frågor och svar om coronaviruset hos Bris webbplats.länk till annan webbplats

Rädda barnen: Bra att känna till om du är orolig för corona.länk till annan webbplats

Hot och våld i nära relation

Ingen ska behöva utstå våld hemma - det finns hjälp att få!

Alltför många människor, både vuxna och barn, lever med våld i familjen. Våld och utsatthet ökar vid stress, oro och isolering. Tveka inte att kontakta oss om du eller någon du känner behöver hjälp. Just nu är det extra viktigt att vi alla är uppmärksamma på om någon inte har det bra hemma.

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Kvinnofridslinjen: 020 - 50 50 50

Läs mer om våld i nära relationer.

 

Förskola och grundskola

De kommunala förskolorna och grundskolorna är öppna som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens bedömning som säger att friska elever ska gå till skolan och att friska barn kan gå till förskolan. Om läget förändras kommer vårdnadshavare att få information via mejl på Infomentor.

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att ditt barn stannar hemma om det känner sig sjukt med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom. Alla barn som uppvisar symtom ska vara friska i två dygn innan de kommer tillbaka till förskolan och skolan.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om förskola och skola.

Gymnasieskola och vuxenutbildning

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset rekommenderar Folkhälsomyndigheten att gymnasieskolornas och vuxenutbildningarnas undervisning skall ske på distans.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasieskola och vuxenutbildning.

Kultur, fritid och föreningsverksamhet

Coronapandemin påverkar föreningar och verksamheter.

Vi försöker hålla vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Du som arrangör, kom ihåg att skicka in eventuella förändringar om ditt evenemang till oss via e-post: evenemang@gnesta.se

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om kultur, fritid och föreningsverksamhet.

Bostad och miljö

Fyndhörnan på Återvinningsgården stängd

3 april stängdes fyndhörnan på Återvinningsgården. Anledningen är att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Fyndhörnan kommer att vara stängd tills vidare. Det innebär att du varken kommer att kunna hämta eller lämna saker i fyndhörnan.

Näringsliv och företagande

För dig som hanterar livsmedel i din verksamhet

Det finns information till dig som företagare på Livsmedelsverkets webbplats. Där uppdateras informationen löpande och du kan få svar på vanliga frågor. Frågor och svar på livsmedelverkets webbplats.länk till annan webbplats

Gnesta kommun underlättar för det lokala näringslivet

Spridningen av coronaviruset har på kort tid drabbat många näringsidkare i Gnesta kommun hårt. Företag vittnar om förlorade kunder och varslad personal.

För att på bästa sätt stötta våra lokala företagare och bidra till att mildra effekterna av coronapandemin i den här svåra situationen har kommunen hittills sett över bland annat fakturafrågor och kommit fram till att:

  • Vi förlänger generellt kredittiden för fakturor som går ut kopplat till tillsyn för dig som näringsidkare eller förening.
  • Enligt redan gällande regler så kan du som näringsidkare ta kontakt med kommunens ekonomienhet om du har frågor gällande din faktura. Vi kommer att hantera varje fall enskilt.

Länkar till myndigheternas webbplatser

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset. Här hittar du information om coronaviruset på krisinformation.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat frågor och svar om coronaviruset, som exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Här hittar du frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats

Informationsnumret 113 13

Om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa 113 13.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning och vägledning i sjukvården. Vårdguidens information om coronaviruset hittar du här.länk till annan webbplats

Region Sörmland

Region Sörmland har sammanstället en sida med information kring coronaviruset. Information om coronaviruset på Region Sörmlands webbplats.länk till annan webbplats

Kommunens arbete med coronakrisen

Kommunen har gått upp i stabsläge

I händelser av stora kriser finns krisberedskapsplaner som kommunen ska följa. Sedan den 13 mars är kommunens krisberedskap i stabsläge på grund av pandemin. Det innebär att en central krisledning är igång.

Uppdraget för den centrala krisledningen är att stödja kommunchefen med beslutsunderlag, att samordna och stödja det kommunövergripande arbetet, att stödja arbetet i förvaltningarna samt att samordna kommunikation internt och externt.

Den centrala krisledningen består av kommunchef och en krisledningsstab. Den centrala krisstaben träffas i nuläget en gång varje dag.

Stabschef är Göran Johansson.

Krisgrupper i förvaltningarna

Samtidigt har också varje förvaltning egna krisledningsgrupper/stabsgrupper igång som arbetar med frågor som rör just dem.

Den centrala krisstaben arbetar med kommunövergripande frågor och stöttar förvaltningarna i de frågor som de behöver hjälp med.