illustration av viruset corona

Information med anledning av coronaviruset

På den här sidan hittar du Gnesta kommuns samlade information, frågor och svar om coronaviruset och covid-19. Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.

Smittspridningen i samhället ökar kraftigt. Det är viktigt att alla tar ett personligt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Här är några av åtgärderna:

 • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
 • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
 • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.
 • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
 • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning.

Den 12 januari infördes fler årgärder mot den ökade smittspridningen av covid-19.

Läs mer om vad som gäller från den 12 januari 2022 Länk till annan webbplats.

Läs mer om åtgärderna för att minska smittspridning Länk till annan webbplats.

Uppdaterad information 12 januari

Nyheter om coronaviruset

2022-01-12
Lägesbild covid-19
För att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården införs nya åtgärder från och med 12 januari. Men de viktigaste rekommendationerna är fortfarande att vaccinera sig och att stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19.

2021-12-22
Lägesbild covid-19
Från och med den 23 december har Folkhälsomyndigheten beslutat om nya allmänna råd och rekommendationer. Ett par av åtgärderna är att alla bör undvika miljöer med trängsel och att arbeta hemifrån när det är möjligt.

2021-12-17
Fortsatt säkra besök på våra äldreboenden
Med anledning av den ökande smittspridningen i samhället är det viktigt att du som besöker våra äldreboenden fortsätter följa våra besöksrutiner. Tack för din förståelse!

2021-12-08
Lägesbild covid-19
För att minska risken för smittspridning av covid-19 införs idag, 8 december, nya åtgärder. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus, och att använda munskydd i kollektivtrafiken.

2021-12-01
Lägesbild covid-19
Idag onsdag, 1 december, införs vaccinationsbevis för evenemang inomhus med fler än 100 deltagare för personer som är 18 år och äldre. Men har du symtom ska du stanna hemma och testa dig. Det gäller oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad.

2021-11-25
Träffpunkten stänger tillfälligt
Den 25 november till 6 december är Träffpunktens lokaler stängda för allmänheten. Anledningen är smitta av covid-19 i verksamheten

2021-11-24
Den 24 november uppdaterade även Folkhälsomyndigheten sin vägledning för smittspårning. Nytt är att de som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

2021-11-22
Från den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som är 6 år och äldre ska testa sig vid symtom som kan vara covid-19. Det gäller oavsett om du är vaccinerad eller ej.

2021-11-01
Den 1 november ändras rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom. Då ändras också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när.

2021-09-29
Förändringar i kommunens verksamheter efter 29 september
Idag, 29 september, tas de allmänna råden, som att undvika trängsel och hålla avstånd, bort för alla som är fullvaccinerade. Nedan följer en sammanfattning om vad som förändras i kommunens verksamheter.

2021-09-28
Detta gäller från 29 september
Imorgon, 29 september, tas många av restriktionerna bort. Men det betyder inte att allt är som förr. Pandemin pågår fortfarande och för ovaccinerade människor är det fortsatta restriktioner som gäller.

2021-09-16
Lokalförändringar för vaccination mot covid-19
Under hösten går de flesta uppdragen för de privata vaccinatörerna i Sörmland ut och vaccineringen tas till stora delar över av Region Sörmland. I Gnesta kommun kommer fortsatt vaccination ske på Gnesta Vårdcentral.

2021-08-24
Öppna förskolan öppnar igen
Från och med den 1 september öppnar Öppna förskolan för bokade besök. Hit kan du komma tillsammans med ditt barn för att leka, skapa, umgås och ha en trevlig stund tillsammans.

Flamman öppnar kafé utomhus
På måndag, den 5 juli, öppnar Flamman återigen upp sin kaféverksamhet utomhus. Förutom hembakade kakor och bullar kan du också köpa lokalproducerat hantverk.

Nyhetsarkiv - samlad information om covid-19 i datumordning

Så minskar du smittspridningen

Från och med den 23 december har Folkhälsomyndigheten beslutat om nya föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar och undviker miljöer med trängsel, arbetar hemma i den mån arbetet tillåter, håller avstånd till andra och att den som kan vaccinerar sig.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om:

Detta gäller från och med den 23 december Länk till annan webbplats.

Skydda dig själv och andra - rekommendationer om covid-19 Länk till annan webbplats.

Bor du med någon som har covid-19?

Den 24 november uppdaterade även Folkhälsomyndigheten sin vägledning för smittspårning. Nytt är att de som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

Läs mer om rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Vaccinationsbevis

Från den 1 december är det möjligt för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare att kräva vaccinationsbevis. Du som vaccinerat dig kan enkelt ladda ner ett bevis via länken nedan.

Läs mer om vaccinationsbevis och ladda ned på covidbevis.se Länk till annan webbplats.

Vaccinationsbevis verifiering för dig som arrangör Länk till annan webbplats.

Vaccination mot covid-19

Det är Region Sörmland som har det övergripande ansvaret för vaccination mot covid-19 i Södermanlands län och samordnar arbetet med kommunen. Kommunen följer Folkhälsomyndighetens nationella prioriteringsordning för vaccination. Vaccineringen mot covid-19 startade den 7 januari 2021 för verksamheterna i Gnesta kommun.

Mer information

Läs vad som gäller om vaccination för dig som är 12-15 år, på 1177. Länk till annan webbplats.

Läs mer om tredje dosen vaccin Länk till annan webbplats.

Här hittar du information hur du bokar tid för vaccinering Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 på 1177.se Länk till annan webbplats.

Läs mer om vaccination mot covid-19 på 1177s webbplats Länk till annan webbplats.

Läs mer om vaccination mot covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Myter om coronavaccin

Vaccineringen mot covid-19 pågår och intresset för vaccinerna är stort. Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många. Läkemedelsverket har tagit fram information för att förklara och bemöta olika påståenden.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida om Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19. Länk till annan webbplats.

Tillfälliga förändringar i våra verksamheter

Med anledning av de nya rekommendationerna som införs den 23 december har kommunen tillfälliga förändringar i vissa av våra verksamheter.

 • I Gnesta sporthall och Gnesta ishall är det enbart sittande publik på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 20 personer. Vaccinationsbevis krävs. .
 • Max 11 deltagare per pass är välkomna till AQUA-fitness på Freja Bad & Gym.
 • Max 10 personer i gymmet på Freja Bad & Gym.
 • Gnesta bibliotek kan ta emot max 25 besökare samtidigt i lokalen.
 • Kommunens servicecenter kan ta emot max 5 besökare samtidigt.
 • På Träffpunktens kan vi ta emot max 10 deltagare per aktivitet.
 • För besök på kommunens äldreboenden gäller fortfarande att besöken ska förbokas och att munskydd används. Läs mer om säkra besök på kommunens äldreboenden.
 • Öppna förskolan fortsätter att hålla öppet för besök av upp till åtta familjer samtidigt.

Råd till serveringsställen

Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Du som driver ett serveringsstället kan exempelvis:

 • begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
 • möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
 • markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,
 • och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem

Reglerna gäller från och med den 8 december 2021 till och med den 31 januari 2022.

Det är Länsstyrelsen som gör tillsyn av serveringsställen. Länk till annan webbplats.

Möt kommunens medarbetare under coronakrisen

Stöd och omsorg

Inom vård och omsorg finns många personer som tillhör riskgrupper. Därför är det särskilt viktigt att skydda riskgrupper och personal.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om stöd och omsorg.

Förskola och grundskola

De kommunala förskolorna och grundskolorna är öppna som vanligt. Det är viktigt att du och ditt barn följer Region Sörmlands rekommendationer för att minska smittspridningen.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om förskola och skola.

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Undervisningen vid Åsbacka bedrivs på plats i skolans lokaler. För att minimera risken för smittspridning genomförs stora delar av undervisningen individuellt eller i små grupper.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasieskola och vuxenutbildning.

Kultur och fritid

Coronapandemin påverkar föreningar, verksamheter och arrangemang. Men vi ställer inte in utan vi ställer om. Det finns en hel del att göra oavsett om du är ute i naturen eller hemma.

Vi håller vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Du som arrangör, kom ihåg att skicka in ditt evenemang till oss via e-post: evenemang@gnesta.se

Här hittar du tips om kultur- och fritidsaktiviteter.

Bostad och miljö

Fyndhörnan på Återvinningsgården

Fyndhörnan är öppen under vardagarna, när Återvinningsgården har öppet. Den är inte öppen på lördagar.

Vår dagliga verksamhet sköter fyndhörnan och personal finns på plats för att hjälpa till. I fyndhörnan kan du både lämna och hämta användbara saker.

Vid besök på Återvinningsgården

Med anledning av covid-19 vill vi förtydliga vissa saker som du bör tänka på om du ska besöka Återvinningsgården i Gnesta.

Kom gärna när det är mindre besökare

Försök att planera in ditt besök då vi vanligtvis har mindre besökare, till exempel tidiga lördagsmorgnar, tisdagar och torsdagar. Undvik måndagar och onsdagar mellan kl 16.00 - 18.00 då det vanligtvis är många besökare på Återvinningsgården.

Håll avståndet

2 metersregeln gäller. Se till att hålla ordentligt avstånd mellan dig, övriga besökare och personalen på Återvinningsgården.

Planera ditt besök

Sortera ditt avfall redan hemma, så går det snabbare och smidigare när du ska slänga avfallet på Återvinningsgården. På näst sista bladet i kommunens almanacka, ser du en utförlig bild på vart respektive avfall ska lämnas. Har du inte tillgång till almanackan så står containrarna i följande ordning:

 • Krossbart
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Tryckimpregnerat
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Träavfall
 • Isolering och asfaboard
 • Metallskrot
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Träavfall
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Trädgårdsavfall, kompost

Låt barnen stanna i bilen

Har du barn med dig vid ditt besök, se till att barnen stannar i bilen medan du sortera. Detta dels för att minska antalet personer på rampen, dels för att minska risken för olyckor.

Kontrollera antalet besökare

Du får gärna kontakta personalen på Återvinningsgården för att fråga om det är få besökare, innan du kommer, se kontaktuppgifter på våra informationssidor om Återvinningsgården.

Stöd vid oro

Coronaviruset har på kort tid skapat stora förändringar i världen och i vårt vanliga liv. Många har frågor och funderingar, både barn och vuxna. Genom att visa hänsyn och finnas där som medmänniskor kan vi göra det lättare för den som har det svårt. Det finns också råd och stöd att få genom kommunen och andra organisationer.

Här har vi samlat information om råd och stöd vid oro hos barn och vuxna

Hot och våld i nära relation

Ingen ska behöva utstå våld hemma - det finns hjälp att få!

Alltför många människor, både vuxna och barn, lever med våld i familjen. Våld och utsatthet ökar vid stress, oro och isolering. Tveka inte att kontakta oss om du eller någon du känner behöver hjälp. Just nu är det extra viktigt att vi alla är uppmärksamma på om någon inte har det bra hemma.

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Kvinnofridslinjen: 020 - 50 50 50

Läs mer om våld i nära relationer.

Information på lättläst svenska

Nu finns information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 på lättläst svenska. Läs mer under våra lättlästa sidor.

Information in other languages

For information on the phone about corona in other languages (Arabic, Somali, Persian, Tigrinya, Amharic or Russian), call 08-123 680 00

For medical advice on the phone about corona in Swedish or English, call 1177

You can find more information about corona and this telephone service at this website: 1177.se Länk till annan webbplats.

Information about corona in English

Folkhälsomyndigheten: Information in English. Länk till annan webbplats.

Krisinformation: Information in English. Länk till annan webbplats.

Information about corona in other languages

Folkhälsomyndigheten: Information in other languages Länk till annan webbplats.

Vårdguiden: Information in other languages. Länk till annan webbplats.

Krisinformation: Information in other languages. Länk till annan webbplats.

Sveriges Radio: Swedish news in other languages. Länk till annan webbplats.

Länkar till myndigheternas webbplatser

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset. Här hittar du information om coronaviruset på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat frågor och svar om coronaviruset, som exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Här hittar du frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

Informationsnumret 113 13

Om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa 113 13.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning och vägledning i sjukvården. Vårdguidens information om coronaviruset hittar du här. Länk till annan webbplats.

Region Sörmland

Region Sörmland har sammanstället en sida med information kring coronaviruset. Information om coronaviruset på Region Sörmlands webbplats. Länk till annan webbplats.