illustration av viruset corona

Information med anledning av coronaviruset

Smittspridningen ökar i Sverige. Idag torsdagen den 29 oktober skärptes restriktionerna i tre nya regioner. I Sörmland har ännu inga nya restriktioner utfärdats. Vi informerar på nytt om läget förändras.

Det är fortsatt viktigt att var och en agerar på ett sätt som bidrar till att minska smittspridningen. Håll i, håll ut och håll avstånd. Och, framför allt, stanna hemma om du är sjuk!

Mobil provtagningsstation till Gnesta

En mobil provtagningsstation kommer till Gnesta två dagar i veckan. Du som har luftvägssymtom och tror att du kan ha covid-19 kan nu testa dig i Gnesta.
 Provtagningsbussen håller till på Mejerigatan i Gnesta, tisdagar och torsdagar. Bussen kommer att öppna klockan 10.00 och du måste boka tid i förväg.

Provtagningen gör du själv i egen bil. Det kommer att finnas tydliga markeringar och du följer bara de gula pilarna .

Läs mer om provtagningen och hur den går till.

Gnesta kommun följer noggrant utvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi arbetar hela tiden med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning.

Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.

Stöd och omsorg

Inom vård och omsorg finns många personer som tillhör riskgrupper. Därför är det särskilt viktigt att skydda riskgrupper och personal.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om stöd och omsorg.

Möt kommunens medarbetare under coronakrisen

Flera av kommunens verksamheter har påverkats av coronakrisen. Men hur? Och vad har de gjort för att ställa om? För att ta reda på det har vi besökt medarbetare i olika kommunala verksamheter som berättar för oss hur de, istället för att ställa in, har ställt om. Här nedan lägger vi fortlöpande ut intervjuer med våra medarbetare.

Läs mer om Åsbackas dagliga verksamhetlänk till annan webbplats

Läs mer om att hemestra i Gnesta

Läs mer om Frivilligverksamheten

Läs mer om fritidsgården Chill

Läs mer om Strandhagens äldreboende

Läs mer om Återvinningsgårdenlänk till annan webbplats

Läs mer om kommunens hemtjänst länk till annan webbplats

Läs mer om digital undervisning på Frejaskolanlänk till annan webbplats

Läs mer om Träffpunktens matlådorlänk till annan webbplats

Läs mer om utomhusaktiviteter på Fågeldansen

Läs mer om Take away-kassen på biblioteket.

Kultur, fritid och föreningsverksamhet

Coronapandemin påverkar föreningar och verksamheter men Gnesta kommun bjuder in till en aktiv fritid, även i virustider.

Vi försöker hålla vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Du som arrangör, kom ihåg att skicka in eventuella förändringar om ditt evenemang till oss via e-post: evenemang@gnesta.se

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om kultur, fritid och föreningsverksamhet samt tips om aktiviteter.

Näringsliv och företagande

Coronapandemin medför stora förändringar även för dig som företagare. Du som bedriver butiks- eller restaurangverksamhet behöver till exempel se till att människor inte står eller sitter för tätt i dina lokaler eller ändra rutiner för servering med mera.

Här har vi samlat information om näringsliv och företagande under coronapandemin.

Bostad och miljö

Vid besök på Återvinningsgården

Med anledning av covid-19 vill vi förtydliga vissa saker som du bör tänka på om du ska besöka Återvinningsgården i Gnesta.

För att hålla ner antalet besökare som är inne samtidigt på Återvinningsgården och därmed minska risken för smittspridning, har vi nu ett trafikljus vid entrén.

Det kan innebära längre väntetider för dig som vill åka in på gården.

Planera ditt besök

Sortera ditt avfall redan hemma, så går det snabbare och smidigare när du ska slänga avfallet på Återvinningsgården. På näst sista bladet i kommunens almanacka, ser du en utförlig bild på vart respektive avfall ska lämnas. Har du inte tillgång till almanackan så står containrarna i följande ordning:

 • Krossbart
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Tryckimpregnerat
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Träavfall
 • Isolering och asfaboard
 • Metallskrot
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Träavfall
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Trädgårdsavfall, kompost

Håll avståndet

2 metersregeln gäller. Se till att hålla ordentligt avstånd mellan dig, övriga besökare och personalen på Återvinningsgården.

Låt barnen stanna i bilen

Har du barn med dig vid ditt besök, se till att barnen stannar i bilen medan du sortera. Detta dels för att minska antalet personer på rampen, dels för att minska risken för olyckor.

Kom gärna när det är mindre besökare

Försök att planera in ditt besök då vi vanligtvis har mindre besökare, till exempel tidiga lördagsmorgnar, tisdagar och torsdagar. Undvik måndagar och onsdagar mellan kl 16.00 - 18.00 då det vanligtvis är många besökare på Återvinningsgården.

Kontrollera antalet besökare

Du får gärna kontakta personalen på Återvinningsgården för att fråga om det är få besökare, innan du kommer, se kontaktuppgifter på våra informationssidor om Återvinningsgården.

Fyndhörnan på Återvinningsgården stängd

3 april stängdes fyndhörnan på Återvinningsgården. Anledningen är att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Fyndhörnan kommer att vara stängd tills vidare. Det innebär att du varken kommer att kunna hämta eller lämna saker i fyndhörnan.

Skydda dig själv och andra från smitta

Det är viktigt att alla hjälps åt för att bromsa spridningen av det coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom på lindriga förkylningssymtom, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Så skyddar du dig själv och andra:

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun, där smittan sprids.
 • Håll avstånd till andra både inom- och utomhus.
 • Res bara om det är nödvändigt.
 • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.
 • Eftersom sjukdomen drabbar äldre personer hårdare är det viktigt att skydda dem.

Test för pågående covid-19

Om du är sjuk och vill veta om du har covid-19 kan du ta ett så kallat PCR-prov, som visar om du har en pågående infektion av covid-19. Region Sörmland erbjuder alla vuxna och alla barn som fyllt 6 år att testa sig för pågående infektion av covid-19. För att provet ska fungera måste du ha symtom. Test för pågående infektion av covid-19 är avgiftsfritt.

Du bokar din tid genom e-tjänsterna på 1177.se. Provtagningen sker i Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs och Trosa. Eller genom att du skickar ett ombud till ett bestämt apotek i Eskilstuna, Katrineholm, Malmköping eller Nyköping för att hämta ett test-kit.

Läs mer om provtagning på 1177.selänk till annan webbplats

Antikroppstest

Om du har varit sjuk och vill veta om du har haft covid-19 kan du ta ett antikroppstest. Region Sörmland erbjuder antikroppstest till dig som har fyllt 18 år och är folkbokförd i Sörmland. För att testet ska fungera ska det ha gått minst tre veckor sedan du blev frisk.

Alla som vill provtas måste själva anmäla sig och boka tid via e-tjänsterna på 1177.se.

Information på lättläst svenska

Nu finns information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 på lättläst svenska. Läs mer under våra lättlästa sidor.

Stöd vid oro

Coronaviruset har på kort tid skapat stora förändringar i världen och i vårt vanliga liv. När vardagen är i gungning kan det skapa stor oro. Många har frågor och funderingar, både barn och vuxna. Genom att visa hänsyn och finnas där som medmänniskor kan vi göra det lättare för den som har det svårt. Det finns också råd och stöd att få genom kommunen och andra organisationer.

Här har vi samlat information om råd och stöd vid oro hos barn och vuxna

Förskola och grundskola

De kommunala förskolorna och grundskolorna är öppna som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens bedömning som säger att friska elever ska gå till skolan och att friska barn kan gå till förskolan. Om läget förändras kommer vårdnadshavare att få information via mejl på Infomentor.

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att ditt barn stannar hemma vid minsta symtom, såsom halsont, snuva, illamående och huvudvärk, men även andra symtom som muskel- och ledvärk, feber, hosta och svårigheter att andas. Precis som tidigare behöver man stanna hemma så länge man känner sig sjuk samt under två symtomfria dygn. Barn som har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan återgå till skolan när det har gått sju dagar efter symtomdebut.

I övrigt gäller skolplikten, vilket innebär att alla elever ska delta i skolans verksamhet om de är friska.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om förskola och skola.

Information in other languages

You can use Google translate on our website. Click here.länk till annan webbplats

For information on the phone about corona in other languages (Arabic, Somali, Persian, Tigrinya, Amharic or Russian), call 08-123 680 00

For medical advice on the phone about corona in swedish or english, call 1177

You can find more information about corona and this telephoneservice at this website: 1177.selänk till annan webbplats

Information about corona in english

Folkhälsomyndigheten: Information in english.länk till annan webbplats

Krisinformation: Information in english.länk till annan webbplats

Information about corona in other languages

Folkhälsomyndigheten: Information in other languageslänk till annan webbplats

Vårdguiden: Information in other languages.länk till annan webbplats

Krisinformation: Information in other languages.länk till annan webbplats

Sveriges Radio: Swedish news in other languages.länk till annan webbplats

Hot och våld i nära relation

Ingen ska behöva utstå våld hemma - det finns hjälp att få!

Alltför många människor, både vuxna och barn, lever med våld i familjen. Våld och utsatthet ökar vid stress, oro och isolering. Tveka inte att kontakta oss om du eller någon du känner behöver hjälp. Just nu är det extra viktigt att vi alla är uppmärksamma på om någon inte har det bra hemma.

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Kvinnofridslinjen: 020 - 50 50 50

Läs mer om våld i nära relationer.

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Undervisningen i Gnesta kommun bedrivs åter på plats i skolans lokaler. För att minimera risken för smittspridning genomförs stora delar av undervisningen individuellt eller i små grupper. Vid förändringar tas kontakt direkt med eleverna.

För elever som går i gymnasieskolor i andra kommuner har respektive gymnasieskola olika planer för hur trängsel ska undvikas i korridorer, matsalar och klassrum. Gymnasieskolorna har möjlighet att förlägga delar av undervisningen på distans. Det är därför viktigt att elever tar del av information via hemsidor, mejl och lärplattformar.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasieskola och vuxenutbildning.

Länkar till myndigheternas webbplatser

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset. Här hittar du information om coronaviruset på krisinformation.selänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat frågor och svar om coronaviruset, som exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Här hittar du frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats

Informationsnumret 113 13

Om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa 113 13.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning och vägledning i sjukvården. Vårdguidens information om coronaviruset hittar du här.länk till annan webbplats

Region Sörmland

Region Sörmland har sammanstället en sida med information kring coronaviruset. Information om coronaviruset på Region Sörmlands webbplats.länk till annan webbplats

Kommunens arbete med coronakrisen

I händelser av stora kriser finns krisberedskapsplaner som kommunen ska följa.

Gnesta kommun tillsatte den 2 mars 2020 en arbetsgrupp som skulle bevaka frågan och planera för ett eventuellt krisläge. Den 13 mars 2020 tillsattes en krisledningsstab som under våren har stöttat och samordnat förvaltningarnas arbete under pandemin. I juni 2020 avslutas krisstaben då läget bedöms vara mer stabilt. Om det skulle uppstå ett krisläge igen återinförs den.