Kultur och fritid

Gnesta kommun bjuder in till en aktiv fritid, även i virustider. Gå ut och njut i skog och mark när du är frisk och ta del av digitala kulturupplevelser hemma i soffan när du behöver vila och återhämtning. Här får du några aktiva tips.

Vi värnar det breda kultur- och föreningsliv som finns i Gnesta kommun, och vår målsättning är gemensamt lösa uppkomna situationer efter bästa förmåga. Vi har förståelse för att coronapandemin kan innebära olika typer av svårigheter och att verksamheter påverkas negativt. Längre ner på sidan finns information till föreningar och arrangörer. Tveka inte att höra av dig om det finns fler frågor eller om det behövs förtydliganden.

Vi håller vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Här kommer du till evenemangskalendern.

Kultur hemma

Kultur där du är

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online för dig som har svårt att själv hitta digitala kulturupplevelser. Här kan du se konserter, teater, filmer och gå på museum hemma i soffan Länk till annan webbplats..

Välkommen till det digitala biblioteket

Upptäck vårt digitala bibliotek. Här kan du låna e-böcker att ladda ner till din mobil, platta eller dator eller e-ljudböcker och lyssna i din mobil, platta eller dator. Här kommer du till det digitala biblioteket Länk till annan webbplats..

Låna film på biblioteket

På bibliotekets webbplats kan du låna filmer och se hemma i tv-soffan. Genom tjänsten Viddla kan du låna film när och var du vill – allt du behöver är ditt lånekort och en internetuppkoppling. Via din dator, platta eller mobil kan du enkelt se på film när det passar dig. Här kan du låna hem en film redan idag Länk till annan webbplats..

Livesänd scenkonst

Varje torsdag klockan 14.50 sänds direktsänd kultur från Scenkonst Sörmland. För att sidans alla funktioner skall fungera, använd gärna någon av webbläsarna Chrome, Safari eller Edge. Scenkonst Sörmland är en organisation som producerar, förmedlar och arrangerar aktuell musik, teater, dans och film samt bedriver pedagogisk verksamhet i Sörmland. Här kommer du direkt till sändningarna Länk till annan webbplats..

Konst och kultur, utomhus eller på distans

Besök skulpturstigen

Art in the green box är en skulpturstig längs med Sörmlandsleden, med utgångspunkt från Skottvångs gruva. Skulpturstigen är öppen för alla 365 dagar om året – dygnet runt. Det är troligen Sveriges om inte enda, så största helt ideellt drivna skulpturpark under ständig förändring i unik, och kulturhistorisk viktig miljö. Här finns mer information om skulpturstigen.

Historien i Sörmland finns i Gnesta

På 27 röda vimpelprydda stolpar runt om i Gnesta berättar vi historien om stationssamhället och infrastrukturen. Historien i Sörmland i Gnesta är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Gnesta kommun. Här hittar du mer information om de röda vimplarna i Gnesta.

Besök biblioteket

Biblioteket är inte stängt utan verksamheten ställer om. Det innebär att du som låntagare får samma goda service men just nu tas inte fysiska besök emot i själva biblioteket. Det går fortfarande utmärkt att låna och beställa böcker på bibliotekets webbplats, eller genom att ringa biblioteket. Mer om biblioteken hittar du här Länk till annan webbplats..

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Cykla

Visste du att du kan se hela Gnestas kommun från cykeln? Vi har samlat ihop cykelturer för dig som vill ut på upptäcksfärd. Följ någon av alla de cykelleder som passerar genom vår vackra bygd. Här hittar du mer information om cykling.

Paddla

Runt om i Gnesta kommun finns det många fina sjöar och åar för dig som vill paddla. Även om vattnet är lite kallt så går det utmärkt att paddla.

Utomhusgym

Utegym finns det på tre platser i kommunen. Välkommen att använda dem! Utegymmen är till för alla, vare sig du är ung eller gammal, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Här hittar du våra utegym.

Motionsrunda

Gillar du att röra på dig och springa ute i naturen? Det finns tre motionsslingor runt om i kommunen. Du hittar dem här.

Träna hemma

Alla kan röra på sig. Vill du hålla igång men inte träna utomhus går det alldeles utmärkt att träna hemma. Här hittar du filmer med bra och effektiva övningar som passar alla.

Lekplatser

I Gnesta kommun har vi runt 20 kommunala lekplatser. Här kan du bland annat klättra i slott, krypa i spännande grottor eller åka linbana. För de lite äldre barnen finns det bmx- och kick-bikebana. Här finns mer information om våra lekplatser.

Aktiviteter av lugnare slag

Sköna dagsturer till fots

Vill du ta en promenad i din närmiljö, längs med sjöar eller i djupa skogar? Vandra i omväxlande Sörmlandsmiljö och passa på att ta del av de gamla kulturbygder och historiska minnesmärken som väntar efter vägen. Här finns inspiration om trevliga dagsturer till fots på Sörmlandsleden.

Upptäck våra naturreservat

Att komma ut i naturen, känna skogens dofter och lyssna till vindens sus kan du med fördel göra här. Gnesta kommun har 19 statligt finansierade naturreservat. Här finns mer information om våra naturreservat.

Naturen finns alltid nära

Lötbodal är ett skogshemman söder om Gnesta tätort. Lötbodal är en plats för alla och det känns extra tryggt att veta att ingen jakt bedrivs här. Totalt finns det 250 hektar tätortsnära natur med rastplatser, vindskydd, ridled, hundträningsanläggning och promenadstigar. Lötbodal innehåller också områden för motorsport. Läs mer om detta rekreationsområde.

Visst nappar det

I Gnesta kommun finns ett flertal sjöar att fiska i med ett giltigt fiskekort från Gnestaortens Fiskevårdsområdesförening. Du kan fiska från båt eller strandkanten i Klämmingen, Frösjön, Lillsjön samt Sigtunaån. Här finns mer information om fiske.

Information till föreningar och arrangörer

Kontakta kommunens kultur- respektive fritidsansvariga och meddela om ni har stora förändringar på grund av corona i er verksamhet eller arrangemang jämfört med ansökan. Viktigt att bifoga uppdaterade underlag som till exempel budget, verksamhetsplaner med mera.

Vad händer med bokade lokaler för idrott eller kultur?

Har din förening eller du som arrangör hyrt någon av kommunens lokaler och måste ställa in på grund av rådande omständigheter. Detta gäller:

Bokad idrottsanläggning: Avbokning ska göras enligt gällande regler, det vill säga minst tre dagar innan aktuell dag och tid.

Elektron A- eller B-sal: Måste en avbokning ske så har vi tillfälligt slopat de ordinarie avbokningsreglerna, där avbokning sker senast två veckor före hyrestillfället. De tillfälliga avbokningsreglerna godkänner en avbokning senast 24 timmar före hyrestillfället. Detta gäller för alla såsom privatperson, förening, företag eller kommunal verksamhet. Detta kommer att gälla fram t om maj månad.

Vad gör vi om ett planerat kulturevenemang till exempel har blivit inställt eller uppskjutet?

Om konsekvenserna av avbokningar eller inställda evenemang påverkar evenemanget i hög grad jämfört med ansökan, ta kontakt med kultursamordnare på Gnesta kommun och skicka in en reviderad verksamhetsplan samt budget. Med anledning av den rådande situationen är det möjligt att skjuta på evenemanget till ett senare tillfälle. De föreningar som väljer att flytta fram sina arrangemang kommer att kunna behålla stödet från kommunen.

Vad gäller för inställda evenemang eller förändrad verksamhet på grund av pandemin?

Under rådande omständigheter har vi förståelse för att evenemang med kort varsel kan behöva ställa in vilket kan medföra kostnader. Om ni har förändringar meddela kommunens kultur-respektive fritidsansvariga så fort som möjligt.

Föreningar och arrangörer uppmanas dock att begränsa kostnaderna och agera med omdöme.

Vad händer med en pågående ansökan?

Om din förening har en pågående ansökan om bidragsstöd gäller följande. Om innehållet i projektet förändras väsentligt jämfört med inlämnad ansökan på grund av spridningen av coronaviruset så bör sökanden meddela detta till kommunens kultur- respektive fritidsansvariga så snart som möjligt via e-post samt skicka en reviderad verksamhetsplan och budget. Det är även möjligt att återta ansökan om den inte kan genomföras.

Observera att om ni planerat att samla åtta personer vid samma tillfälle så kan ansökan inte bli beviljad, det är därför extra viktigt att ni tar kontakt med kommunens kultur- respektive fritidsansvariga.

Går det att söka extra stöd för förlorade intäkter?

I dagsläget har Gnesta kommun inga särskilda medel för att kunna kompensera för intäktsbortfall.