Kultur och fritid

Gnesta kommun bjuder in till en aktiv fritid, även i virustider. Gå ut och njut i skog och mark när du är frisk och ta del av digitala kulturupplevelser hemma i soffan när du behöver vila och återhämtning. Här får du några aktiva tips.

Vi värnar det breda kultur- och föreningsliv som finns i Gnesta kommun, och vår målsättning är gemensamt lösa uppkomna situationer efter bästa förmåga. Vi har förståelse för att coronapandemin kan innebära olika typer av svårigheter och att verksamheter påverkas negativt. Längre ner på sidan följer några svar på de frågor som hittills inkommit, men tveka inte att höra av er om det finns fler frågor eller behövs förtydliganden.

Vi försöker hålla vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Du som arrangör, kom ihåg att skicka in eventuella förändringar om ditt evenemang till oss via e-post: evenemang@gnesta.se

För våra verksamheter gäller följande

Gnesta kommun har beslutat att anpassa verksamheten utifrån de lokala skärpta råden. För att minska smittspridningen så uppmanas medborgare, om möjligt, att undvika fysiska besök i kommunala verksamheter.

Åtgärderna gäller from 9 november 2020 till 26 november 2020 och kan förlängas. Verksamheterna och lokalerna stänger lördagen 7 november för att ställa om.

Biblioteket

Biblioteket stänger för allmänheten, bokade barngrupper kommer i vissa fall att tas emot. Bokkassar för beställda böcker kan avhämtas på servicecenter. www.bibliotek.gnesta.se

Freja- Bad och Gym

Freja Bad och Gym stänger för allmänheten. Bokad simskola i grupp för barn kommer att genomföras. Köpta träningskort kommer att frysas och aktiveras när anläggningen åter öppnar.

Fritidsgården

Under pandemin satsar fritidsgården på fler utomhusaktiviteter och evenemang som kräver föranmälan samt begränsat deltagarantal inomhus. Fram till och med den 26 november anpassar fritidsgården sin verksamhet enligt följande:

 • Fritidsgården planerar för att flytta ut så många aktiviteter som möjligt utomhus. Vid aktiviteter inomhus gäller att högst 30 personer får vistas i lokalen samtidigt.
 • Fritidsgården kommer både ha aktiviteter utan krav på föranmälan, främst på eftermiddagen, och aktiviteter med krav på föranmälan, främst på kvällen.
 • Fritidsgårdens inomhusverksamhet kommer under den här perioden enbart vara öppen för barn födda 2005 eller senare.

Kulturskolan

Kulturskolans individuella lektioner och lektioner för mindre grupper kommer fortsatt att ges i fysisk form. Inför varje lektion ställer läraren upp rummet så att avstånd kan hållas. Rummen är utrustade med handdesinfektion och pappershanddukar. Lärarna har också en sprejbar tvållösning som de rengör instrument och utrustning med vid behov mellan lektionerna.

Likt tidigare finns möjlighet att hålla lektioner på distans, exempelvis om en lärare har milda symtom eller har någon i hushållet som är konstaterad sjuk i covid-19 och därför behöver vara hemma.

För närvarande ges distansundervisning för kurser med fler än 10 deltagare födda 2007 eller tidigare. Åtgärden påverkar i första hand teater- och danskurser.

KomTek

KomTeks kurser ställs inte in. Läraren uppmanar eleverna att desinficera sina händer före och efter lektionen. Läraren har också en sprejbar tvållösning för att rengöra utrustning med vid behov mellan lektionerna.

Gnesta Ishall

Allmänhetens åkning ställs in tillsvidare.

Uthyrning av kommunens lokaler

Vid uthyrning av kommunens lokaler ska information om de allmänna råden följas. Det vill säga endast uthyrning till idrottsaktiviteter som ska genomföras för de som är 15 år (2005) och yngre. Bokade tider för de som är 16 år och äldre kommer att avbokas. Lokaler som berörs är:

 • Elektron, A och B-salen
 • Frejahallen
 • Gnesta Sporthall
 • Gnesta Ishall
 • Gnestahallen, sporthallsdelen
 • Dansutskolans gymnastiksal och spegelsal
 • Welandersborg gymnastiksal
 • Kvarnbackaskolan gymnastiksal
 • Laxneskolan gymnastiksal
 • Åsbacka gymnastiksal

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Cykla

Visste du att du kan se hela Gnestas kommun från cykeln? Vi har samlat ihop cykelturer för dig som vill ut på upptäcksfärd. Följ någon av alla de cykelleder som passerar genom vår vackra bygd. Här hittar du mer information om cykling.

Paddla

Runt om i Gnesta kommun finns det många fina sjöar och åar för dig som vill paddla. Även om vattnet är lite kallt så går det utmärkt att paddla.

Utomhusgym

Utegym finns det på tre platser i kommunen. Välkommen att använda dem! Utegymmen är till för alla, vare sig du är ung eller gammal, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Här hittar du våra utegym.

Motionsrunda

Gillar du att röra på dig och springa ute i naturen? Det finns tre motionsslingor runt om i kommunen. Du hittar dem här.

Konst och kultur, utomhus eller på distans

Besök skulpturstigen

Art in the green box är en skulpturstig längs med Sörmlandsleden, med utgångspunkt från Skottvångs gruva. Skulpturstigen är öppen för alla 365 dagar om året – dygnet runt. Det är troligen Sveriges om inte enda, så största helt ideellt drivna skulpturpark under ständig förändring i unik, och kulturhistorisk viktig miljö. Här finns mer information om skulpturstigen.

Historien i Sörmland finns i Gnesta

På 27 röda vimpelprydda stolpar runt om i Gnesta berättar vi historien om stationssamhället och infrastrukturen. Historien i Sörmland i Gnesta är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Gnesta kommun. Här hittar du mer information om de röda vimplarna i Gnesta.

Kultur där du är

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online för dig som har svårt att själv söka dina kulturupplevelser. Här kan du se konserter, teater, filmer och gå på museum hemma i soffanlänk till annan webbplats.

Besök biblioteket

Förkovra dig i kunskap, passa på att lära dig något nytt. I Gnesta kommun har vi två bibliotek och ett stort utbud av media i olika former. Just nu erbjuder Gnesta bibliotek take-away lån. Du kan också läsa tidningar, låna e-böcker, e-ljudböcker eller filmer. Mer om biblioteken hittar du härlänk till annan webbplats.

Aktiviteter av lugnare slag

Sköna dagsturer till fots

Vill du ta en promenad i din närmiljö, längs med sjöar eller i djupa skogar? Vandra i omväxlande Sörmlandsmiljö och passa på att ta del av de gamla kulturbygder och historiska minnesmärken som väntar efter vägen. Här finns inspiration om trevliga dagsturer till fots på Sörmlandsleden.

Upptäck våra naturreservat

Att komma ut i naturen, känna skogens dofter och lyssna till vindens sus kan du med fördel göra här. Gnesta kommun har 19 statligt finansierade naturreservat. Här finns mer information om våra naturreservat.

Naturen finns alltid nära

Lötbodal är ett skogshemman söder om Gnesta tätort. Lötbodal är en plats för alla, och det känns extra tryggt att veta att ingen jakt bedrivs här. Totalt finns det 250 hektar tätortsnära natur med rastplatser, vindskydd, ridled, hundträningsanläggning och promenadstigar. Lötbodal innehåller också områden för motorsport. Läs mer om detta rekreationsområde.

Visst nappar det

I Gnesta kommun finns ett flertal sjöar att fiska i med ett giltigt fiskekort från Gnestaortens Fiskevårdsområdesförening. Du kan fiska från båt eller strandkanten i Klämmingen, Frösjön, Lillsjön samt Sigtunaån. Här finns mer information om fiske.

Hitta ut!

Hittaut är en populär form av fysisk aktivitet där du med hjälp av en karta eller smartphone letar efter checkpoints i din närhet. I stads- eller skogsmiljö. Kartan är gratis och kan hämtas upp på Servicecenter, Freja Bad & Gym eller på Gnesta bokhandel. Här kan du läsa merlänk till annan webbplats.

Vad gör jag om min förening beviljats stöd?

Kontakta kommunens kultur- respektive fritidsansvariga och meddela om ni har stora förändringar på grund av corona i er verksamhet eller arrangemang jämfört med ansökan. Viktigt att bifoga uppdaterade underlag som till exempel budget, verksamhetsplaner med mera.

Regeringen har beslutat att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation och förbjuda allmänna sammankomster, offentliga och privata tillställningar med fler än 50 personer. Förbudet är inte en rekommendation utan tvingande och det är inte tidsbegränsat. Enligt våra bidragsvillkor får verksamhet eller projekt inte strida mot gällande lagstiftning. Beslutet kan komma att ändras och vår rekommendation är att följa information från Folkhälsomyndigheten. Denna rekommendation gör vi för att vi tillsammans ska minska risken för smittspridning.

Vad gör vi om ett planerat kulturevenemang till exempel har blivit inställt eller uppskjutet?

Om konsekvenserna av avbokningar eller inställda evenemang påverkar evenemanget i hög grad jämfört med ansökan, ta kontakt med kultursamordnare på Gnesta kommun och skicka in en reviderad verksamhetsplan samt budget. Med anledning av den rådande situationen är det möjligt att skjuta på evenemanget till ett senare tillfälle. De föreningar som väljer att flytta fram sina arrangemang kommer att kunna behålla stödet från kommunen.

Vad händer med bokade lokaler för idrott eller kultur?

Har din förening eller du som arrangör hyrt någon av kommunens lokaler och måste ställa in på grund av rådande omständigheter. Detta gäller:

Bokad idrottsanläggning: Avbokning ska göras enligt gällande regler, det vill säga minst tre dagar innan aktuell dag och tid.

Elektron A- eller B-sal: Måste en avbokning ske så har vi tillfälligt slopat de ordinarie avbokningsreglerna, där avbokning sker senast två veckor före hyrestillfället. De tillfälliga avbokningsreglerna godkänner en avbokning senast 24 timmar före hyrestillfället. Detta gäller för alla såsom privatperson, förening, företag eller kommunal verksamhet. Detta kommer att gälla fram t om maj månad.

Vad gäller för inställda evenemang eller förändrad verksamhet på grund av corona-utbrottet?

Under rådande omständigheter har vi förståelse för att evenemang med kort varsel kan behöva ställa in vilket kan medföra kostnader. Om ni har förändringar meddela kommunens kultur-respektive fritidsansvariga så fort som möjligt.

Föreningar och arrangörer uppmanas dock att begränsa kostnaderna och agera med omdöme.

Vad händer med en pågående ansökan?

Om din förening har en pågående ansökan om bidragsstöd gäller följande. Om innehållet i projektet förändras väsentligt jämfört med inlämnad ansökan på grund av spridningen av coronaviruset så bör sökanden meddela detta till kommunens kultur- respektive fritidsansvariga så snart som möjligt via e-post samt skicka en reviderad verksamhetsplan och budget. Det är även möjligt att återta ansökan om den inte kan genomföras.

Observera att om ni planerat att samla 50 personer vid samma tillfälle så kan ansökan inte bli beviljad, det är därför extra viktigt att ni tar kontakt med kommunens kultur- respektive fritidsansvariga.

Går det att söka extra stöd för förlorade intäkter?

I dagsläget har Gnesta kommun inga särskilda medel för att kunna kompensera för intäktsbortfall.