Take away-kassen på biblioteket

På grund av coronakrisen erbjuder Gnesta bibliotek en Take away-service på böcker, ljudböcker och brädspel. Ring eller mejla så plockar personalen ihop det material som du vill ha. Bokkassen hämtar du sedan på eller utanför biblioteket.

– Många kan eller vill inte besöka oss just nu. Därför är det jättebra att vi kan hjälpa till med en Take away-kasse som de hämtar vid disken eller utanför biblioteket. En del skickar också en anhörig att hämta bokkassen åt dem, säger Betina Kruusmägi, bibliotekarie på Gnesta bibliotek.

Biblioteket må vara tomt på besökare men telefonsamtalen från dem som vill låna eller låna om böcker har blivit desto fler. Något annat som också ökat är utlånen av e-böcker, e-ljudböcker och strömmade filmer.

– Det är positivt att fler upptäcker vårt digitala bibliotek med böcker och filmer. För de behöver aldrig stå i kö, de får boken direkt, de behöver inte lämna tillbaka den och allt är gratis bara de har ett lånekort, säger Betina.

Förutom Take away-kassen har biblioteket bland annat coronasäkrat de allmänna ytorna med plexiglas framme vid disken, tydliga avståndsmarkeringar i golvet och tagit bort utklädningskläderna för barnen.

– Vi har också tagit bort en del stolar så att besökarna bara kan sitta en till två vid varje bord. För det är viktigt att de som fortfarande kommer till oss känner sig trygga, säger Betina.