Hemester i Gnesta

I sommar ska vi resa ansvarsfullt. Eller varför resa bort alls när Gnesta kommun har så mycket att erbjuda? Det menar i alla fall Matilda Höglund och Lovisa Enlund, sommarens turistvärdar i Gnesta kommun.

– Det är en annorlunda sommar i år eftersom alla större evenemang är inställda på grund av pandemin. Däremot har andra aktiviteter, som tidigare inte varit lika populära blivit det. Vi ser exempelvis en ökad trend för att vandra, paddla kanot och cykla, säger Matilda.

Utomhus är smittorisken betydligt mindre. Och tack vare kommunens närhet till både vatten och natur finns det många utomhusaktiviteter där det är lätt att hålla avstånd.

– Personligen tycker jag att Marvikarnas Naturreservat i Laxne är jättefint. Där finns något för alla, både kompisgänget och familjen. Man kan vandra, campa, paddla kanot, grilla eller hitta sin egen lilla vik där man kan bada. Dessutom är det lättillgängligt för de som har barnvagn eller rullstol då stigarna är breda, säger Lovisa.

Andra coronasäkra tips är att cykla på Näckrosleden, fiska i någon av kommunens alla sjöar eller vandra på Sörmlandsleden.

– En populär sträcka är att gå från Gnesta till Mölnbo eller Järna. Den passar både nybörjaren och den mer vana vandraren. Är benen trötta när man kommer fram kan man ta pendeltåget tillbaka, säger Lovisa.

Nytt för i år är att det kommer finnas en turisthörna på Klämmingsbergsbadet med broschyrer och annan information. Där kommer även turistvärdarna finnas tillgängliga minst en gång i veckan för att svara på frågor och ge tips. Med sig har de då också pyssel för barn och andra sommaraktiviteter som kubb och badminton.

– Vi fortsätter såklart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att ta personligt ansvar, hålla avstånd och använda handsprit för att hindra smittspridning, säger Matilda.