illustration av viruset corona

Information om coronaviruset

På den här sidan hittar du Gnesta kommuns samlade information, frågor och svar om coronaviruset och covid-19. Vi håller oss uppdaterade om det aktuella läget och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer.

Sedan den 1 april klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Men risken att bli smittad finns kvar och därför är det fortfarande mycket viktigt att du vaccinerar dig.

Läs mer om hur du bokar tid för vaccination Länk till annan webbplats.

Uppdaterad information 6 juli

Nyheter om coronaviruset

2022-07-06

Rekommendation om munskydd
Smittspridningen av covid-19 har ökat i både Sörmland och resten av Sverige. Därför återinfördes 29 juni rekommendationen att använda munskydd vid nära omvårdnad.

2022-06-01
Rekommendation om munskydd tas bort
Smittspridningen av covid-19 är för närvarande låg i både Sörmland och resten av Sverige. Därför tar Region Sörmland idag, 1 juni 2022, bort rekommendationen att använda munskydd vid nära omvårdnad.

2022-02-09
Lägesbild covid-19
Idag, 9 februari, tas de flesta restriktionerna bort. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Detta betyder att majoriteten av kommunens verksamheter nu kan återgå till ordinarie verksamhet.

2022-01-19
Sms om smittspridningen
Smittspridningen i samhället ökar kraftigt. Därför skickar Gnesta kommun idag, 19 januari, ett sms till invånare där vi påminner om rekommendationerna.

2022-01-12
Lägesbild covid-19
För att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården införs nya åtgärder från och med 12 januari. Men de viktigaste rekommendationerna är fortfarande att vaccinera sig och att stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19.

2021-12-22
Lägesbild covid-19
Från och med den 23 december har Folkhälsomyndigheten beslutat om nya allmänna råd och rekommendationer. Ett par av åtgärderna är att alla bör undvika miljöer med trängsel och att arbeta hemifrån när det är möjligt.

2021-12-17
Fortsatt säkra besök på våra äldreboenden
Med anledning av den ökande smittspridningen i samhället är det viktigt att du som besöker våra äldreboenden fortsätter följa våra besöksrutiner. Tack för din förståelse!

2021-12-08
Lägesbild covid-19
För att minska risken för smittspridning av covid-19 införs idag, 8 december, nya åtgärder. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus, och att använda munskydd i kollektivtrafiken.

2021-12-01
Lägesbild covid-19
Idag onsdag, 1 december, införs vaccinationsbevis för evenemang inomhus med fler än 100 deltagare för personer som är 18 år och äldre. Men har du symtom ska du stanna hemma och testa dig. Det gäller oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad.

2021-11-25
Träffpunkten stänger tillfälligt
Den 25 november till 6 december är Träffpunktens lokaler stängda för allmänheten. Anledningen är smitta av covid-19 i verksamheten

2021-11-24
Den 24 november uppdaterade även Folkhälsomyndigheten sin vägledning för smittspårning. Nytt är att de som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

2021-11-22
Från den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som är 6 år och äldre ska testa sig vid symtom som kan vara covid-19. Det gäller oavsett om du är vaccinerad eller ej.

2021-11-01
Den 1 november ändras rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom. Då ändras också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när.

2021-09-29
Förändringar i kommunens verksamheter efter 29 september
Idag, 29 september, tas de allmänna råden, som att undvika trängsel och hålla avstånd, bort för alla som är fullvaccinerade. Nedan följer en sammanfattning om vad som förändras i kommunens verksamheter.

2021-09-28
Detta gäller från 29 september
Imorgon, 29 september, tas många av restriktionerna bort. Men det betyder inte att allt är som förr. Pandemin pågår fortfarande och för ovaccinerade människor är det fortsatta restriktioner som gäller.

2021-09-16
Lokalförändringar för vaccination mot covid-19
Under hösten går de flesta uppdragen för de privata vaccinatörerna i Sörmland ut och vaccineringen tas till stora delar över av Region Sörmland. I Gnesta kommun kommer fortsatt vaccination ske på Gnesta Vårdcentral.

2021-08-24
Öppna förskolan öppnar igen
Från och med den 1 september öppnar Öppna förskolan för bokade besök. Hit kan du komma tillsammans med ditt barn för att leka, skapa, umgås och ha en trevlig stund tillsammans.

Flamman öppnar kafé utomhus
På måndag, den 5 juli, öppnar Flamman återigen upp sin kaféverksamhet utomhus. Förutom hembakade kakor och bullar kan du också köpa lokalproducerat hantverk.

Nyhetsarkiv - samlad information om covid-19 i datumordning

Vaccination mot covid-19

Det bästa sättet att minska risken för att bli smittad och att smitta andra är att vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att vaccinera sig från 12 års ålder. Det är Region Sörmland som har det övergripande ansvaret för vaccination mot covid-19 i Södermanlands län.

Läs mer om hur du bokar tid för vaccination Länk till annan webbplats.

Så minskar du smittspridningen

Detta gäller från och med den 9 februari 2022:

 • Vaccinera dig om du inte redan gjort det.
 • Stanna hemma om du har symtom.
 • Är du inte vaccinerad? Då behöver du undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats hur du minskar smittspridningen. Länk till annan webbplats.

Testning och karantän

De flesta behöver inte lämna prov vid symtom på covid-19. Men en del behöver göra det. Det gäller om du arbetar inom hälso- och sjukvården eller inom äldreomsorg samt du som bor på äldreboende eller har hemtjänst.

Läs mer om vilka som behöver testa sig för covid-19 Länk till annan webbplats.

Vaccinationsbevis

Den 9 februari 2022 togs rekommendationen om att använda vaccinationsbevis vid större offentliga tillställningar bort.

Läs mer om vaccinationsbevis och ladda ned på covidbevis.se Länk till annan webbplats.

Tillfälliga förändringar i våra verksamheter

När de flesta restriktioner tas bort den 9 februari kan även majoriteten av kommunens verksamheter återgå till ordinarie verksamhet.

 • Vid bokning av kommunens lokaler på Elektron återgår vi till ordinarie antal personer i våra lokaler.
 • I Gnesta sporthall och Gnesta ishall är publik välkommen som vanligt. Inget vaccinationsbevis behövs längre.
 • På Freja Bad & Gym återgår AQUA-fitness till 20 personer per pass och övriga begränsningar i anläggningen upphör.
 • Max antal besökare på Gnesta bibliotek tas bort.
 • Max antal besökare på kommunens servicecenter tas bort.
 • Kulturskolan kan återigen ha evenemang inför publik som vanligt. Inget vaccinationsbevis behövs.
 • På fritidsgården Chill kommer vi utöka det maximala antalet besökare i etapper under två veckors tid. Detta för att minska risken för smittspridning.
 • Öppna förskolan har kvar begränsningen på åtta familjer till och med 18 februari. Vecka åtta är öppna förskolan stängd. Från vecka nio är det öppet utan några begränsningar på max antal familjer.
 • För att skydda äldre och personer i riskgrupp fortsätter vi med säkra besök på våra äldreboenden ett tag till. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läs mer om säkra besök på SÄBO.
 • På mötesplatsen Träffpunkten har vi besökare i riskgrupp. Därför fortsätter vi med att ha max 10 deltagare per aktivitet ett tag till.

Råd till serveringsställen

Den 9 februari 2022 togs den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen bort. Den innefattar bland annat deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, vaccinationsbevis samt att serveringsställen ska stänga klockan 23.

Möt kommunens medarbetare under coronakrisen

Stöd och omsorg

Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper och personer 70 år och äldre.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om stöd och omsorg.

Förskola och grundskola

De kommunala förskolorna och grundskolorna är öppna som vanligt. Det är viktigt att du och ditt barn följer Region Sörmlands rekommendationer för att minska smittspridningen.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om förskola och skola.

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Undervisningen vid Åsbacka bedrivs på plats i skolans lokaler. För att minimera risken för smittspridning genomförs stora delar av undervisningen individuellt eller i små grupper.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasieskola och vuxenutbildning.

Kultur och fritid

Vi håller vår evenemangskalender uppdaterad med information om kommande evenemang. Du som arrangör, kom ihåg att skicka in ditt evenemang till oss via e-post: evenemang@gnesta.se

Här hittar du tips om kultur- och fritidsaktiviteter.

Bostad och miljö

Fyndhörnan på Återvinningsgården

Fyndhörnan är öppen under vardagarna, när Återvinningsgården har öppet. Den är inte öppen på lördagar.

Vid besök på Återvinningsgården

Med anledning av covid-19 vill vi förtydliga vissa saker som du bör tänka på om du ska besöka Återvinningsgården i Gnesta.

Kom gärna när det är mindre besökare

Försök att planera in ditt besök då vi vanligtvis har mindre besökare, till exempel tidiga lördagsmorgnar, tisdagar och torsdagar. Undvik måndagar och onsdagar mellan kl 16.00 - 18.00 då det vanligtvis är många besökare på Återvinningsgården.

Planera ditt besök

Sortera ditt avfall redan hemma, så går det snabbare och smidigare när du ska slänga avfallet på Återvinningsgården. På näst sista bladet i kommunens almanacka, ser du en utförlig bild på vart respektive avfall ska lämnas. Har du inte tillgång till almanackan så står containrarna i följande ordning:

 • Krossbart
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Tryckimpregnerat
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Träavfall
 • Isolering och asfaboard
 • Metallskrot
 • Plast, frigolit, böcker med hård pärm
 • Träavfall
 • Klädda möbler, resårmadrasser och tyg
 • Trädgårdsavfall, kompost

Låt barnen stanna i bilen

Har du barn med dig vid ditt besök, se till att barnen stannar i bilen medan du sortera. Detta dels för att minska antalet personer på rampen, dels för att minska risken för olyckor.

Kontrollera antalet besökare

Du får gärna kontakta personalen på Återvinningsgården för att fråga om det är få besökare, innan du kommer, se kontaktuppgifter på våra informationssidor om Återvinningsgården.

Stöd vid oro

Coronaviruset har på kort tid skapat stora förändringar i världen och i vårt vanliga liv. Många har frågor och funderingar, både barn och vuxna. Genom att visa hänsyn och finnas där som medmänniskor kan vi göra det lättare för den som har det svårt. Det finns också råd och stöd att få genom kommunen och andra organisationer.

Här har vi samlat information om råd och stöd vid oro hos barn och vuxna

Hot och våld i nära relation

Ingen ska behöva utstå våld hemma - det finns hjälp att få!

Alltför många människor, både vuxna och barn, lever med våld i familjen. Våld och utsatthet ökar vid stress, oro och isolering. Tveka inte att kontakta oss om du eller någon du känner behöver hjälp. Just nu är det extra viktigt att vi alla är uppmärksamma på om någon inte har det bra hemma.

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Kvinnofridslinjen: 020 - 50 50 50

Läs mer om våld i nära relationer.

Information på lättläst svenska

Nu finns information om coronaviruset och sjukdomen covid-19 på lättläst svenska. Läs mer under våra lättlästa sidor.

Information in other languages

For information on the phone about corona in other languages (Arabic, Somali, Persian, Tigrinya, Amharic or Russian), call 08-123 680 00

For medical advice on the phone about corona in Swedish or English, call 1177

You can find more information about corona and this telephone service at this website: 1177.se Länk till annan webbplats.

Information about corona in English

Folkhälsomyndigheten: Information in English. Länk till annan webbplats.

Krisinformation: Information in English. Länk till annan webbplats.

Information about corona in other languages

Folkhälsomyndigheten: Information in other languages Länk till annan webbplats.

Vårdguiden: Information in other languages. Länk till annan webbplats.

Krisinformation: Information in other languages. Länk till annan webbplats.

Sveriges Radio: Swedish news in other languages. Länk till annan webbplats.

Länkar till myndigheternas webbplatser

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset. Här hittar du information om coronaviruset på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat frågor och svar om coronaviruset, som exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Här hittar du frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

Informationsnumret 113 13

Om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan du ringa 113 13.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning och vägledning i sjukvården. Vårdguidens information om coronaviruset hittar du här. Länk till annan webbplats.

Region Sörmland

Region Sörmland har sammanstället en sida med information kring coronaviruset. Information om coronaviruset på Region Sörmlands webbplats. Länk till annan webbplats.