Åsbackas dagliga verksamhet under coronapandemin

Åsbackas dagliga verksamhet erbjuder personer med funktionsvariation en meningsfull sysselsättning i vardagen. Under pågående pandemi har de haft öppet hela tiden. Men precis som många andra av kommunens verksamheter har de behövt ställa om.

– Vi har gjort om alla våra arbetsgrupper så att det inte är lika många brukare i samma grupp längre. I utegrupperna som tar hand om soporna i bland annat Gnestahems alla soprum åker det nu bara tre brukare och en arbetshandledare i lastbilen istället för vanligtvis fem brukare och en arbetshandledare, säger Anki Löfgren, arbetshandledare på Åsbackas dagliga verksamhet.

Vad gäller utegrupperna är en annan uppgift att lämna varor, som kaffe och mjölk, till andra kommunala verksamheter. Till ställen som ligger längre bort från lokalen på Åsbacka tar de lastbilen, men till närliggande ställen går de med varorna i en kärra eller ryggsäck.

– Brukarna är ute och går mycket mer nu under pandemin, ibland ända bort till Åkervägens serviceboende. Det är en positiv hälsoaspekt för de har fått mycket bättre kondition, säger Anki.

Håller avstånd

Praktikplatserna, som de har på flera verksamheter runt om i kommunen, har de med anledning av smittorisken slutat med. Sysslor som exempelvis bestått av att plocka upp varor på hemköp eller spela sällskapsspel med boende på Ekhagens äldreboende.

– Vi har inte heller kunnat ha bollek i sporthallen då vi skulle blivit för många och det hade varit svårt att hålla avstånd.

På tal om att hålla avstånd har Åsbackas dagliga verksamhet stora röda kryss på golvet i matsalen som en påminnelse. Vidare uppmanar Anki och de andra arbetshandledarna brukarna dagligen att de inte får glömma bort att tvätta händerna.

– Vi har också en brukare som två gånger per dag spritar alla bord, stolar och dörrhandtag, säger Anki.

Finns det något evenemang som brukarna är extra ledsna över att inte kunna utföra nu under pandemin?

– Ja, vår årliga julbasar. Det är en stor händelse där vi säljer fika och hantverk som brukarna gjort till vår hantverksbutik. Vårt band Work It Out brukar också uppträda på basaren.

Vad ska ni göra när pandemin är över?

– Då ska vi äta tårta allesammans i matsalen, ler Anki.